Από Μηχανής – Ex Machina – 2014

Από Μηχανής – Ex Machina – 2014

Από Μηχανής – Ex Machina – 2014

Δείτε την, όχι όμως όταν αναζητάτε ανάλαφρη, χαλαρωτική ψυχαγωγία.

Από Μηχανής - Ex Machina

Διάρκεια:
108 λεπτά

Υπόθεση:

Ο Caleb (Domhnall Gleeson) είναι προγραμματιστής στην μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία του πλανήτη· κάτι σαν τη Google φανταστείτε… ίσως όχι τόσο μεγάλη χαχαχαχα! Ο πρόεδρος της εταιρίας ο Nathan (Oscar Isaac) αποφασίζει να τον χρησιμοποιήσει σε ένα πείραμα. Στήνει έναν εικονικό διαγωνισμό όπου κερδίζει ο Caleb. Τι κερδίζει; Μία βδομάδα στο εξοχικό του αφεντικού του.

Όταν πάει βέβαια εκεί, ανακαλύπτει ότι το εξοχικό είναι στην ουσία μια κρυφή εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας, στην οποία ο Nathan έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και δοκιμάζει ρομπότ με ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Τι θέλει από τον υπάλληλό του; Να δοκιμάσει το ρομπότ αυτό -την Ava (Alicia Vikander )- με γνώμονα το test Turing, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο το τεχνητό αυτό δημιούργημα έχει συνείδηση.

Αυτό βέβαια είναι, ό,τι είπε ο Nathan στον Caleb. Γιατί στην ουσία, κάτι άλλο επιθυμεί από τον νεαρό προγραμματιστή. Ο Caleb κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει. Ο καθένας από τους δύο ακολουθεί μια στρατηγική πλέον, αλλά δεν έχουν υπολογίσει την Ava…

Κριτική και εντυπώσεις:

Η ταινία «Από Μηχανής – Ex Machina» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ταλαντούχος Alex Garland, είναι ένα ιδιαίτερο φιλμ. Ακουμπώντας τόσο στο Δράμα όσο και στην Επιστημονική Φαντασία, κινείται σε ατραπούς τελείως έξω από τα συνηθισμένα σε αυτές τις δύο κατηγορίες φιλμ.

Δεν έχει φοβερά special effe, δεν πλαισιώνεται από καταπληκτική μουσική, ούτε το σενάριο της είναι κάτι που θα σας μαγέψει. Παρόλα αυτά θα οδηγήσει τη σκέψη σας σε περίεργα μονοπάτια και θα σας αφήσει με ένα αίσθημα προβληματισμού.

Σίγουρα δεν είναι κατάλληλη για χαλαρές κινηματογραφικές βραδιές. Όμως θα ανταμείψει τον θεατή της -όχι με τα συνήθη μέσα- για κάθε λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο του που θα της αφιερώσει. Δείτε την, όχι όμως όταν αναζητάτε ανάλαφρη, χαλαρωτική ψυχαγωγία. Κρατήστε την για κάποια ιδιαίτερη βραδιά όταν αυτό που θα αναζητάτε είναι ο προβληματισμός και η ενδοσκόπηση. 🙂

Από Μηχανής – Ex Machina – Trailer (Greek subs)

Συντελεστές:

Σενάριο:

Alex Garland

Σκηνοθεσία:

Alex Garland

Ηθοποιοί:

Domhnall Gleeson – Caleb
Corey Johnson – Jay
Oscar Isaac – Nathan
Alicia Vikander – Ava
Sonoya Mizuno – Kyoko
Claire Selby – Lily
Symara A. Templeman – Jasmine
Gana Bayarsaikhan – Jade
Tiffany Pisani – Katya
Elina Alminas – Amber

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment