Jane Eyre – 2011

Jane Eyre – 2011

Jane Eyre – 2011

Δείτε την ταινία οπωσδήποτε! Είναι εξαιρετική!

Jane Eyre - 2011

Διάρκεια:
120 λεπτά

Υπόθεση:

H Jane Eyre (Mia Wasikowska / Amelia Clarkson) έχει γνωρίσει από μικρή ηλικία την σκληρότητα των ανθρώπων. Όταν έμεινε ορφανή και από τους δύο της γονείς, την επιμέλειά της ανέλαβε η σύζυγος ενός επίσης νεκρού πια θείου της. Η άκαρδη αυτή γυναίκα όχι μόνο δεν έδειξε στο μικρό παιδί ούτε στάλα αγάπης, αλλά το έστειλε εσώκλειστο σε ένα σχολείο που η σκληρότητα του προσωπικού προς τις μαθήτριές ήταν παροιμιώδης!

Μεγαλώνοντας η Jane έλαβε από το εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα -εκτός από άφθονο ξύλο και τιμωρίες- αρκετές γνώσεις ώστε να μπορεί να εργαστεί κάπου ως κουβερνάντα. Πράγματι βρήκε μια τέτοια θέση στο Thornfield Hall το οποίο ανήκε στον ιδιόρρυθμο κύριο Rochester (Michael Fassbender). Εκεί θα είχε την ευθύνη της μικρής προστατευομένης του, της Adele (Romy Settbon Moore).

Η ζωή της Jane φαίνεται να πηγαίνει όλο και προς το καλύτερο. Τώρα πια μπορεί να ασχοληθεί και με την αγαπημένη της ζωγραφική αλλά και να νιώσει ως μέλος ενός σπιτικού. Ο εργοδότης της βέβαια δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος, αλλά μπροστά σε όσα έχει περάσει από την μικρή της ηλικία, φαντάζει παράδεισος!

Όταν μάλιστα εκείνος της δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον -κάτι που είναι αμοιβαίο- πιστεύει ότι μπροστά της ανοίγεται ένα υπέροχος φωτεινός δρόμος. Όμως, ένα μυστικό που της κρύβει ο Rochester θα την συνταράξει και θα κάνει αδύνατο το όποιο κοινό τους μέλλον.

Η μοίρα όμως δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο…

Κριτική και εντυπώσεις:

Η ταινία «Jane Eyre» είναι φυσικά βασισμένη στο ομότιτλο κλασσικό μυθιστόρημα της Charlotte Bronte. Δεν το έχω διαβάσει -ντροπή μου, το ξέρω- οπότε δεν μπορώ να σας πω κατά πόσο το σενάριο της ταινίας έχει μείνει πιστό στο λογοτεχνικό έργο πάνω στο οποίο πατάει.

Αυτό όμως που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι αυτή τη ταινία θα την λατρέψετε. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και η φωτογραφία μαγευτική! Οι εικόνες -της εποχής- που κατακλύζουν τον θεατή τον βοηθούν να νιώθει πως είναι μέρος του σκηνικού, πως ζει τον μύθο και δεν τον παρακολουθεί απλά.

Γεγονός είναι ότι με την συγκεκριμένη εποχή έχω μια πετριά, αλλά είμαι βέβαιος πως την εν λόγω κινηματογραφική δημιουργία θα την απολαύσουν όλοι οι σινεφίλ που ενδιαφέρονται και αναγνωρίζουν το κάτι παραπάνω. Στο τέλος της εύχεσαι να είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, μιας και έχεις απορροφηθεί τόσο που δεν θέλεις για κανένα λόγο να επιστρέψεις στην εποχή μας και στην καθημερινότητα.

Προσωπικά πάντως άφησα ένα κομμάτι της καρδιάς μου στο Thornfield Hall και μάλλον θα το αναζητήσω όταν με το καλό διαβάσω και το βιβλίο! Γι’ αυτό θα σας γράψω στο μέλλον σε κάποια άλλη σελίδα της Ματιάς!

Και μην ξεχνιόμαστε! Δείτε την ταινία οπωσδήποτε! Είναι εξαιρετική! 🙂

Jane Eyre – Trailer (Greek subs)

Συντελεστές:

Σενάριο:

Moira Buffini

Σκηνοθεσία:

Cary Joji Fukunaga

Ηθοποιοί:

Mia Wasikowska – Jane Eyre
Jamie Bell – St John Rivers
Su Elliot – Hannah
Holliday Grainger – Diana Rivers
Tamzin Merchant – Mary Rivers
Amelia Clarkson – Young Jane
Craig Roberts – John Reed
Sally Hawkins – Mrs. Reed
Lizzie Hopley – Miss Abbot
Jayne Wisener – Bessie
Freya Wilson – Eliza Reed
Emily Haigh – Georgiana Reed
Simon McBurney – Mr. Brocklehurst
Sandy McDade – Miss Scatcherd
Freya Parks – Helen Burns
Edwina Elek – Miss Temple
Ewart James Walters – John
Judi Dench – Mrs. Fairfax
Georgia Bourke – Leah
Sally Reeve – Martha
Romy Settbon Moore – Adèle Varens
Eglantine Rembauville-Nicolle – Sophie
Michael Fassbender – Rochester
Rosie Cavaliero – Grace Poole
Angela Curran – Undercook
Imogen Poots – Blanche Ingram
Sophie Ward – Lady Ingram
Joe Van Moyland – Lord Ingram
Hayden Phillips – Colonel Dent
Laura Phillips – Mrs. Dent
Harry Lloyd – Richard Mason
Ned Dennehy – Dr. Carter
Joseph Kloska – Clergyman Wood
Ben Roberts – Briggs
Valentina Cervi – Bertha Mason

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment