Ματιά

Ο Ηλίας του 16ου – 2008

Η ταινία βασίζεται χαλαρά στην πρωτότυπη, είναι τέλεια προσαρμοσμένη στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και χαρίζει άφθονο γέλιο.

Ο Ηλίας του 16ου – 2008

100 λεπτά

Υπόθεση

Δυο φίλοι, ο Ηλίας (Πέτρος Φιλιππίδης) και ο Θωμάς (Θανάσης Τσαλταμπάσης), έχουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Η πενία τέχνας κατεργάζεται, και όταν ο Βαγγέλης (Κώστας Αποστολάκης) τους μιλάει για τον Λάμπρο, τον τοκογλύφο της γειτονιάς (που τον υποδύεται ο Αντώνης Αντωνίου), δεν θέλουν και πολύ. Αποφασίζουν να ντυθεί ο Ηλίας αστυνομικός και να κρατάει τσίλιες, όσο ο Θωμάς θα ξαφρίζει όσα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή βρει στον… πάτο της αρβύλας του Λάμπρου!

Αφού ήταν καλά παιδιά τι το ήθελαν να γίνουν κλέφτες; Η Λουκία (Υρώ Μανέ), που έπαιζε χαρτιά με την Αλέκα (Θέμις Κωνσταντινίδη) σε ένα κοντινό σπίτι, βρίσκει στο πρόσωπο του Ηλία τον αστυνομικό που θα την βοηθήσει να βρει ποιος της έκλεψε το δαχτυλίδι της. Οι υποψίες στρέφονται στην υπηρέτρια (Θάλεια Ματίκα), όμως ακόμη και ο Ηλίας που είναι ψεύτικος αστυνομικός καταλαβαίνει πως κάτι δεν κολλάει. Και ο Θωμάς; Σφυρίζει “κλέφτικα” και πετάει τα κλοπιμαία σε έναν αληθινό αστυνομικό, νομίζοντας ότι είναι ο τσιλιαδόρος φίλος του!

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Ηλίας του Δεκάτου-Έκτου είχε ανέβει στο θέατρο στα τέλη της δεκαετίας του ’50, από τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο και το 1959 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Φίνος Φιλμ με τον μοναδικό Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Ηλία.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, που πρωταγωνίστησε στις σύγχρονες θεατρικές μεταφορές των “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο” και “Μπακαλόγατος”, είναι ιδανικός στο ρόλο του Ηλία στην ταινία του 2008. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Ζαπατίνας και το σενάριο διασκευάζει η Κάτια Κισσονέργη. Η ταινία βασίζεται χαλαρά στην πρωτότυπη, είναι τέλεια προσαρμοσμένη στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και χαρίζει άφθονο γέλιο.

Ο Δημήτρης Λιόλιος κλέβει την παράσταση ως ταύρος μαινόμενος κάθε φορά που κάποιος υπονοεί ότι η Τασία είναι κλέφτρα. Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Θανάση Τσαλταμπάση, που πήρε μάλιστα για την ερμηνεία του το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στα “Status, Οι Άντρες της Χρονιάς 2008″. Η Θέμις Μπαζάκα κι η Υρώ Μανέ είναι όπως πάντοτε απολαυστικές, ο Τάσος Κωστής και ο Αντώνης Αντωνίου παίζουν πολύ καλά και γενικά όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δείτε την και θα γελάσετε 🙂

ο Ηλίας του Δεκάτου Εκτου – Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=6ua3yjfGBcw

Συντελεστές

Σενάριο

Κάτια Κισσονέργη

Σκηνοθεσία

Νίκος Ζαπατίνας

Ηθοποιοί

Πέτρος Φιλιππίδης – Ηλίας
Θανάσης Τσαλταμπάσης – Θωμάς
Θέμις Μπαζάκα – Αλέκα Κωνσταντινίδη
Τάσος Κωστής – Ορέστης Κωνσταντινίδης
Κώστας Αποστολάκης – Βαγγέλης
Αντώνης Αντωνίου – Λάμπρος
Χρήστος Σιμαρδάνης – αστυνόμος Ευστάθιος Σωτηρίου
Θάλεια Ματίκα – Τασία
Δημήτρης Λιόλιος – Παναγιώτης Μπέρμπερης
Υρώ Μανέ – Λουκία
Τάσος Νούσιας – αρχιφύλακας
Μαρία Κωνσταντάκη – Ξένια
Λαέρτης Μαλκότσης – αστυνομικός
Πάνος Σκουρολιάκος – παίκτης τάβλι
Μιχάλης Γιαννάτος – Μάνος
Νένα Μεντή – κυρία Λογοθέτη
Αριέττα Μουτούση – Έλλη
Γιάννης Τσιμιτσέλης – Δημήτρης
Ορφέας Αυγουστίδης – Τράκας

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα