Το Μυστικό της Ανταλάιν – The Age of Adaline – 2015

Το Μυστικό της Ανταλάιν – The Age of Adaline – 2015

Το Μυστικό της Ανταλάιν – The Age of Adaline – 2015

Η Άνταλαϊν ενώ έχει καταφέρει να έχει την Αιώνια Νεότητα, προσπαθεί να το κρατήσει μυστικό και εύχεται να μπορούσε να ζήσει μια ζωή όπως όλοι οι άλλοι

the Age of Adaline 2015 greek posterΔιάρκεια:
112 λεπτά

Υπόθεση

Η Adaline Bowman (Blake Lively) γεννήθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 1908. Τα χρόνια πέρασαν και η Adaline έγινε μια γοητευτική κοπέλα. Μια μέρα γνώρισε έναν ευγενικό μηχανικό που δούλευε στην κατασκευή της Γέφυρας Golden Gate, ερωτεύτηκαν και έκαναν μία υπέροχη κόρη, την Flemming. Όλα έμοιαζαν τέλεια, όμως η μοίρα θα τους παίξει ένα άσχημο παιχνίδι. Ο άντρας της πεθαίνει σε εργατικό ατύχημα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας. Όσο για την ίδια την Adaline, ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο λίγους μήνες αργότερα, αλλάζει τη ζωή της για πάντα. Ένα κρύο βράδυ που χιόνιζε, πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο για την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, η Adaline χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου της.

Η βύθιση του σώματος της Adaline στο παγωμένο νερό, προκάλεσε ανοξαιμικό αντανακλαστικό. Η αναπνοή της σταμάτησε αμέσως και έπεσαν οι σφυγμοί της. Μέσα σε δύο λεπτά, η θερμοκρασία της έφτασε στους 30 βαθμούς. Η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει. Στις 8:55 ένας κεραυνός χτύπησε το όχημα, αποφορτίζοντας 500.000 βολτ ηλεκτρισμού και παράγοντας 60.000 αμπέρ ρεύματος. Το αποτέλεσμα ήταν τριπλό.
Πρώτον, ο ηλεκτρισμός επανέφερε την καρδιά της σε λειτουργία.
Δεύτερον, βγήκε από την ανοξαιμία, και πήρε την πρώτη της εισπνοή μετά από δύο λεπτά.
Τρίτον, σύμφωνα με την Αρχή του Lehman για την Συμπίεση με Ηλεκτρόνια του Δεοξυριβονουκλεϊκού Οξέος (DNA), που θα ανακαλυφθεί το έτος 2035, η Adaline Bowman έγινε από τότε άφθαρτη από τον χρόνο.
Δεν γέρασε ούτε μια μέρα.

Με τον καιρό, κάποιοι προσέχουν ότι δεν αλλάζει η εμφάνισή της. Η Adaline τους ευχαριστεί κολακευμένη και τους λέει πως αυτό οφείλεται στην προσεχτική διατροφή της και στη γυμναστική. Ώσπου μια μέρα, ένας τροχονόμος την σταματάει για να της κάνει μία μικρή παρατήρηση, κρατάει το δίπλωμα οδήγησής της, αμφιβάλλοντας για την αυθεντικότητά του.

-Κυρία μου, εδώ γράφει ότι γεννηθήκατε την 1η Ιανουαρίου 1908.
-Σωστά.
-Δηλαδή είστε 45 ετών;
-Ναι.
-Κυρία μου, θα το κρατήσω το δίπλωμά σας. Παρακαλώ περάστε αύριο από το τμήμα με ένα Πιστοποιητικό Γέννησης για να το παραλάβετε.

Η Adaline τα παρατάει όλα και πηγαίνει στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο. Για πολλούς μήνες μελετά προσπαθώντας να βρει μια εξήγηση για αυτό που της συμβαίνει. Χωρίς όμως να έχει αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε στην εποχή που η Επιτροπή Μακάρθι διώκει στις ΗΠΑ όσους θεωρεί ύποπτους για συμμετοχή στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ένα βράδυ, δύο πράκτορες του FBI σταματούν την Adaline και την αναγκάζουν να τους ακολουθήσει. Την βάζουν στο αυτοκίνητό τους και την οδηγούν σε ένα αεροδρόμιο. Της λένε ότι θέλουν απλά να της κάνουν ορισμένες εξετάσεις. Η Adaline τους βλέπει να συζητούν μπροστά σε ένα αεροσκάφος που έχει αναμμένες τις μηχανές του. Δεν θέλει να γίνει πειραματόζωο και το σκάει. Λέει στην κόρη της ότι θα κρατήσουν επικοινωνία, αλλάζει ταυτότητα και εξαφανίζεται. Από τότε η Adaline κρύβεται για να μην την βρουν, μα πάντα κρατάει επαφή με την κόρη της.

Η Adaline φαίνεται να έχει κερδίσει την Αθανασία. Κανείς όμως δεν θα ζήλευε τη ζωή που ζει. Κρύβεται, κάθε δεκαετία μετακομίζει και αλλάζει όνομα, σαν να είναι εγκληματίας. Δε λέει σε κανέναν το μυστικό της. Αποφεύγει να κάνει σχέσεις, φιλικές ή ερωτικές, λόγω της κατάστασής της. Πώς θα ζήσει ευτυχισμένα, όταν ο άνθρωπος δίπλα της θα γερνάει κι εκείνη θα μένει για πάντα νέα; Πάντα 29 χρονών.

Την βλέπουμε σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτυ. Πολλοί νέοι προσπαθούν να την πλησιάσουν, μα η Adaline (σήμερα Jenny) τους αποθαρρύνει χωρίς περιστροφές. Το βλέμμα της συναντάει τα μάτια του Ellis Jones (Michiel Huisman) και φαίνεται να ανάβει μια σπίθα ανάμεσά τους. Ο Ellis την πλησιάζει όταν εκείνη φεύγει από το πάρτυ, πιάνουν κουβέντα στο ασανσέρ και εκείνη τον αποχαιρετάει όταν μπαίνει στο ταξί.

-Καληνύχτα.
-Θα περιμένω για λίγο μαζί σου.
-Ώστε να μάθεις τη διεύθυνσή μου;
-Έτσι θα ήταν εύκολο να σου στείλω λουλούδια.
-Σε ευχαριστώ, αλλά δεν είναι ανάγκη. Αντίο, χάρηκα για τη γνωριμία.
-Πώς θα ξανασυναντηθούμε;
-Καλή Χρονιά Ellis.

Ο Ellis με κάποιο τρόπο μαθαίνει που δουλεύει η Adaline. Εμφανίζεται στην βιβλιοθήκη και κάνει μια τεράστια δωρεά σε βιβλία. Στην Adaline αντί για λουλούδια δίνει τρία βιβλία με τίτλους που θυμίζουν λουλούδια: την “Daisy Miller” (“Ντέιζυ Μίλλερ”) του Henry James, το “Dandelion Wine” (“Κρασί από Πικραλίδα”) του Ray Bradbury και το “White Oleander” (“η Αγάπη είναι Γένους Θηλυκού”) της Janet Fitch. Ο Ellis συνεχίζει να την πολιορκεί και η Adaline αντιστέκεται όσο περισσότερο μπορεί, όμως καταλαβαίνει ότι είναι ερωτευμένη. Το συζητάει με την κόρη της και η Kathy, ευτυχώς, την προτρέπει να ακούσει την καρδιά της. Έτσι λοιπόν, η Adaline αφήνεται στον έρωτα. Τα ραντεβού με τον Ellis πυκνώνουν και μια μέρα της προτείνει να πάνε στο σπίτι των γονιών του, που γιορτάζουν την επέτειο του γάμους τους. 40 χρόνια δεν είναι και λίγα. Τότε, συμβαίνει κάτι αναπάντεχο: ο William (Harrison Ford), o πατέρας του Ellis, αναγνωρίζει την Adaline. Άραγε θα καταφέρει να κρατήσει το μυστικό της; Πώς θα επηρεάσει αυτό τη σχέση της με τον Ellis; Θα το βάλει στα πόδια για να εξαφανιστεί ή θα πάρει την απόφαση να ζήσει;

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία “Το Μυστικό της Άνταλαϊν” ( “The Age of Adaline” ) είναι μια ρομαντική ταινία με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η Αθανασία ή η Αιώνια Νεότητα, ενώ είναι το ποθούμενο για πάρα πολλούς ανθρώπους. στην περίπτωση της πρωταγωνίστριας δεν είναι ευχή αλλά κατάρα. Η ίδια δε γερνάει, δεν την επηρεάζει ο χρόνος, όμως αυτό δεν ισχύει για κανέναν άλλο δίπλα της. Η πρώτη ταινία που είχα δει να αντιμετωπίζει έτσι την Αθανασία ήταν ο “Highlander” (1986), με τον Lambert να θρηνεί τον θάνατο της γυναίκας του. Κάπου εδώ όμως τελειώνουν και οι ομοιότητες, εξάλλου κανείς δε θα ήθελε να δει μονομαχίες μέχρι θανάτου σε μια ρομαντική ταινία.

Το σενάριο, που υπογράφουν οι J. Mills Goodloe και Salvador Paskowitz είναι πολύ καλό, με εξαίρεση ίσως τις επιστημονικοφανείς εξηγήσεις για την κατάσταση της ηρωίδας. Στην σκηνοθεσία είναι ο πολλά υποσχόμενος νέος Lee Toland Krieger, που είχαμε γνωρίσει το 2009 με την ταινία “The Vicious Kind”. Η Blake Lively και ο Michiel Huisman είναι πολύ καλοί στους δύο κεντρικούς ρόλους. Η σκηνή που ο Harrison Ford αναγνωρίζει στο πρόσωπο της Άνταλαϊν την παλιά του αγαπημένη είναι πολύ έντονη και μας θυμίζει το εξαιρετικό ταλέντο του παλαίμαχου ηθοποιού. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την καταπληκτική Ellen Burstyn στο ρόλο της Flemming, κόρης της πρωταγωνίστριας.

Η ταινία “Το Μυστικό της Άνταλαϊν” ( “The Age of Adaline” ) κυκλοφόρησε στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 23 Απριλίου 2015 σε διανομή Odeon. Είναι μια ωραία ρομαντική ταινία με πρωτότυπα στοιχεία, που δεν θα μετανιώσετε αν τη δείτε 🙂

Το Μυστικό της Άνταλαϊν – The Age of Adaline – Trailer (Full HD, Greek subs)

Παραλειπόμενα (trivial) από την ταινία Το Μυστικό της Άνταλαϊν – The Age of Adaline

  • Δε χρειάστηκε να ντουμπλάρουν την φωνή του ηθοποιού Anthony Ingruber. Ο ταλαντούχος νεαρός μιμείται την φωνή του Harrison Ford με επιτυχία.
  • Η Leigh Hunt έχει γράψει το ποίημα “η Τζένη με Φίλησε” ( “Jane Kiss’d Me” ), που απαγγέλει ο Ellis στην Adaline.

Συντελεστές

Σενάριο

J. Mills Goodloe, Salvador Paskowitz

Σκηνοθεσία

Lee Toland Krieger

Ηθοποιοί

Blake Lively – Adaline Bowman
Michiel Huisman – Ellis Jones
Harrison Ford – William Jones
Ellen Burstyn – Flemming
Kathy Baker – Kathy Jones
Amanda Crew – Kikki Jones
Lynda Boyd – Regan
Hugh Ross – Narrator
Richard Harmon – Tony
Fulvio Cecere – Cab Driver
Anjali Jay – Cora
Hiro Kanagawa – Kenneth
Peter J. Gray – Clarence James Prescott
Izabel Pearce – Flemming (Age 5)
Cate Richardson – Flemming (Age 20)
Jane Craven – Miriam
Noel Johansen – 1950s Policeman
Aaron Craven – 1950s FBI Agent
Primo Allon – 1940s Officer #1
Darren Dolynski – 1940s Officer #2
Chris William Martin – Dale Davenport
Mark Ghanimé – New Year’s Eve Stranger
Shaker Paleja – Hotel Doorman
Daniel Bacon – Boat Tunnel Guide
Barclay Hope – Financial Advisor
Robert Moloney – 1950s Financial Advisor
Dee Jay Jackson – 1960s Cab Driver
Lane Edwards – Veterinarian
Toby Levins – Ellis Apartment Super
Anthony Ingruber – Young William Jones
Keith McCafferty – 1960s Hippie Photographer
Serge Houde – Good Samaritan
Alison Wandzura – Paramedic #1
Demord Dann – Paramedic #2
Grace Chin – E.R. Doctor
Lindsey Elizabeth – Mourner (uncredited)
Barrett James – Modern Man on Bench (uncredited)
Mark Lavell – Hippie (uncredited)
Mike Li – Cop (uncredited)
John Lobato – Hippie (uncredited)
Craig March – Fireman (uncredited)
Myles McCarthy – Altar Boy (uncredited)
Breanna Podlasly – Mourner (uncredited)
Yaroslav Poverlo – Photographer (uncredited)
Julia Torrance – Young Flemming (13) (uncredited)

Παραγωγή και Διανομή

Lakeshore Entertainment
Sidney Kimmel Entertainment
Sierra / Affinity
Odeon

Α.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment