Ματιά

Το Πράσινο Μίλι – Green Mile – 1999

Πολλά βιβλία του Stephen King έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το Πράσινο Μίλι είναι μια ταινία που καταφέρνει να αποδώσει σωστά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του συγγραφέα.

Το Πράσινο Μίλι – Green Mile – 1999
Green

Το Πράσινο ΜίλιΔιάρκεια:
189 λεπτά

Υπόθεση

ΗΠΑ, λίγο μετά το Κραχ του 1929. Ο Paul Edgecomb (Tom Hanks) δουλεύει ως δεσμοφύλακας. Η φτώχεια και η πείνα έχει εξωθήσει πολλούς σε κλοπές. Αλλά ο Paul Edgecomb δεν αντιμετωπίζει τέτοιους κρατούμενους στην καθημερινότητά του. Είναι ο προϊστάμενος στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, στο Πράσινο Μίλι. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που δουλεύουν μαζί του είναι σωστά παλικάρια, όπως και ο ίδιος. Λέω οι περισσότεροι, επειδή υπάρχει και ο Percy Wetmore (Doug Hutchison), ένα διεστραμμένο τιποτένιο ανθρωπάριο.

O John Coffey (Michael Clarke Duncan) είναι ο νέος τρόφιμος που έρχεται στο Πράσινο Μίλι για να περιμένει την εκτέλεσή του. Με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι ένας γιγαντιαίος, απειλητικός τύπος. Η κατηγορία που τον βαραίνει και θα τον οδηγήσει στην ηλεκτρική καρέκλα, είναι η δολοφονία δυο μικρών κοριτσιών. Πώς γίνεται όμως ένας τέτοιος άνθρωπος να φοβάται το σκοτάδι; Και τι εννοεί όταν λέει στον Paul “προσπάθησα να το πάρω πίσω αφεντικό, αλλά ήταν πολύ αργά”;

Λίγο καιρό αργότερα έρχεται στο Πράσινο Μίλι κι ο ‘Wild Bill’ Wharton (Sam Rockwell). Καταδικάστηκε για ληστεία μετά φόνου, όμως αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εγκλήματα που είχε διαπράξει. Κι είναι ο μόνος κρατούμενος στο Πράσινο Μίλι που δεν έχει μετανοιώσει για τις πράξεις του.

Κριτική και εντυπώσεις

Green MileΟ Frank Darabont σκηνοθετεί με μαεστρία και υπογράφει το σενάριο που βασίζεται στο βιβλίο Πράσινο Μίλι του Stephen King. Οι ηθοποιοί είναι διαλεγμένοι ένας-ένας, κι όμως ο Darabont με το σπάνιο ταλέντο του καταφέρνει να τους βάλει όλους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να δώσουν την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας τους.

O Tom Hanks στο ρόλο του δεσμοφύλακα και ο Michael Clarke Duncan στο ρόλο του γιγαντιαίου βαρυποινίτη ξεχωρίζουν με τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους. Δίπλα τους, στέκεται επάξια ο David Morse με μια αυστηρή σοβαρότητα. Ο καταπληκτικός James Cromwell έχει το ρόλο του διευθυντή της φυλακής και οι Graham Greene και Michael Jeter στο ρόλο δύο μελλοθανάτων, βάζουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτήν την καταπληκτική ταινία. Ο Sam Rockwell δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του στο ρόλο του Wild Bill Wharton και ο Doug Hutchison είναι τόσο ενοχλητικός όσο πρέπει για το ρόλο του.

Η ταινία Το Πράσινο Μίλι είναι μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίου του Stephen King. Μην φοβηθείτε από την τρίωρη διάρκεια, αξίζει κάθε ένα λεπτό της ταινίας και πρέπει οπωσδήποτε να τη δείτε!

Το Πράσινο Μίλι – Green Mile – Trailer (Greek subs)

https://www.youtube.com/watch?v=0tSU_2VPiWw

Παραλειπόμενα (Trivial) από την ταινία Το Πράσινο Μίλι – Green Mile

  • Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Thomas Newman.

Ατάκα από την ταινία Το Πράσινο Μίλι

John Coffey: Αφεντικό. Είδα να περνάει ένα μικρό ποντίκι.
Paul Edgecomb: Δε σου ξεφεύγει τίποτα εσένα, ε;

Ατάκα από την ταινία Το Πράσινο Μίλι

Paul Edgecomb: Την Ημέρα της Κρίσεως, όταν σταθώ μπροστά στον Θεό, τι θα Του πω; Ότι έκανα τη δουλειά μου και άφησα να πεθάνει ένα από τα θαύματά του;
John Coffey: Θα πεις στον Θεό Πατέρα ότι έκανες μια πράξη καλοσύνης. Ξέρω ότι πονάς και ανησυχείς, το αισθάνομαι, αλλά πρέπει να σταματήσεις. Επειδή θέλω να τελειώσει, ειλικρινά. Κουράστηκα αφεντικό. Κουράστηκα να είμαι στον δρόμο, μόνος όπως το σπουργίτι στην βροχή. Κουράστηκα να μην έχω ένα έναν φίλο για συντροφιά, ή να μου πει από πού ερχόμαστε ή γιατί. Κυρίως κουράστηκα από τους ανθρώπους που φέρονται άσχημα ο ένας στον άλλο. Κουράστηκα από τον πόνο που νιώθω και ακούω καθημερινά στον κόσμο. Είναι μεγάλος. Είναι σαν να έχω κομμάτια γυαλιού μέσα στο κεφάλι μου. Με καταλαβαίνεις;
Paul Edgecomb: Ναι, Τζων, καταλαβαίνω.

Συντελεστές

Σενάριο

Frank Darabont, Stephen King

Σκηνοθεσία

Frank Darabont

Ηθοποιοί

Tom Hanks – Paul Edgecomb
David Morse – Brutus ‘Brutal’ Howell
Michael Clarke Duncan – John Coffey
Bonnie Hunt – Jan Edgecomb
James Cromwell – Warden Hal Moores
Michael Jeter – Eduard Delacroix
Graham Greene – Arlen Bitterbuck
Doug Hutchison – Percy Wetmore
Sam Rockwell – ‘Wild Bill’ Wharton
Barry Pepper – Dean Stanton
Jeffrey DeMunn – Harry Terwilliger
Patricia Clarkson – Melinda Moores
Harry Dean Stanton – Toot-Toot
Dabbs Greer – Old Paul Edgecomb
Eve Brent – Elaine Connelly
William Sadler – Klaus Detterick
Paula Malcomson – Marjorie Detterick
Brian Libby – Sheriff McGee
Brent Briscoe – Bill Dodge
Gary Sinise – Burt Hammersmith
Scotty Leavenworth – γιος των Hammersmith
Rebecca Klingler – σύζυγος στην εκτέλεση του Del
Gary Imhoff – σύζυγος στην εκτέλεση του Del
Van Epperson – αστυνομικός

Α.Α.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Cinema