Dallas Buyers Club – 2013 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Dallas Buyers Club – 2013

Συνολικά η ταινία και συναισθήματα δημιουργεί στον θεατή της και τον βάζει απέναντι σε διάφορα σύγχρονα προβλήματα που πιθανότατα να μην είχε σκεφτεί πως και πόσο επηρεάζουν τις ζωές κάποιων ανθρώπων.

Γράφει: Matia Gr

Dallas Buyers Club – 2013Διάρκεια:
117 λεπτά

Υπόθεση

Ο Ron είναι ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και ζει στο Dallas του Texas. Ένα ελαφρύ ατύχημα, εν ώρα εργασίας, τον οδηγεί στο νοσοκομείο. Εκεί, από τις αιματολογικές εξετάσεις που γίνονται, διαπιστώνεται ότι νοσεί από τον ιό HIV… έχει Aids. Η πρώτη αντίδραση -την οποία ευτυχώς ξεπερνά πολύ σύντομα- είναι η άρνηση. Ακολουθεί η αναζήτηση πληροφοριών και κατόπιν ο αγώνας αναζήτησης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που να έχει έστω και πενιχρά αποτελέσματα. Οι γιατροί αντί να είναι σύμμαχοι του -ως όφειλαν από τον όρκο του Ιπποκράτη- στέκονται στο πλευρό των φαρμακευτικών εταιριών οι οποίες ελέγχουν και τον αντίστοιχο ΕΟΦ των ΗΠΑ. Ο Ron ανακαλύπτει ένα γιατρό στο Μεξικό ο οποίος τον προμηθεύει με σκευάσματα που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Με αυτή τη μέθοδο παρατείνει την ζωή του, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς στο Dallas ήταν μόλις 30 ημέρες. Για να βοηθήσει και άλλους ασθενείς με Aids, ο Ron μαζί με τον νέο το φίλο Rayon, ιδρύει το Dallas Buyers Club όπου οροθετικοί στον HIV δίνουν ένα ποσό σαν συνδρομή και το Club τους προμηθεύει τα σκευάσματα που δεν πωλούνται στις ΗΠΑ και δεν συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, χωρίς κάποιο άλλο κόστος. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων…

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Ron, μιας και πρόκειται για αληθινή ιστορία, κατάφερε να ζήσει επτά χρόνια αντί για 30 ημέρες ακολουθώντας το ένστικτο και την λογική του. Τα έβαλε με το ισχυρότερο πιθανότατα καρτέλ στον κόσμο συμβάλλοντας στο να αλλάξει -έστω και λίγο- η νομοθεσία των ΗΠΑ σε σχέση με τους ανίατα πάσχοντες ασθενείς. Πόσο καλά μεταφέρθηκε αυτή η συγκλονιστική ιστορία στον κινηματογράφο; Θαρρώ αρκετά καλά. Το άρωμα του Χόλυγουντ δεν την άφησε να αναπνεύσει και πολύ ελεύθερα, αλλά οι ερμηνείες των ηθοποιών της έδωσαν πολλούς πόντους. Ο Matthew McConaughey μας απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί επάξια και σε πιο δραματικούς ρόλους, ενώ ο Jared Leto -στον ρόλο του ομοφυλόφιλου Rayon- ήταν εξαιρετικός! Συνολικά η ταινία και συναισθήματα δημιουργεί στον θεατή της και τον βάζει απέναντι σε διάφορα σύγχρονα προβλήματα που πιθανότατα να μην είχε σκεφτεί πως και πόσο επηρεάζουν τις ζωές κάποιων ανθρώπων. Κάνοντας ταμείο… αξίζει να την δείτε και μάλιστα θα έλεγα να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία!

Dallas Buyers Club – Trailer

Dallas Buyers Club - Official Int'l Trailer (2013) HDDallas Buyers Club – Official Int’l Trailer (2013) HD

Παραλειπόμενα (trivial) από την ταινία Dallas Buyers Club

  • Το budget για την ταινία Dallas Buyers Club ήταν εξαιρετικά μικρό. Για το make up διατέθηκαν μόλις 250$. Ωστόσο οι Adruitha Lee και Robin Mathews κατάφεραν να βραβευτούν με Όσκαρ για Το Καλύτερο Μακιγιάζ και Χτενίσματα.

Συντελεστές

Σενάριο

Craig Borten, Melisa Wallack

Σκηνοθεσία

Jean-Marc Vallée

Ηθοποιοί

Matthew McConaughey – Ron Woodroof
Jennifer Garner – Eve
Jared Leto – Rayon
Denis O’Hare – Dr. Sevard
Steve Zahn – Tucker
Michael O’Neill – Richard Barkley
Dallas Roberts – David Wayne
Griffin Dunne – Dr. Vass
Kevin Rankin – T.J.
Donna Duplantier – Nurse Frazin
Deneen Tyler – Denise
J.D. Evermore – Clint
Ian Casselberry – Hispanic Orderly
Noelle Wilcox – Kelly
Bradford Cox – Sunny

Παραγωγή και Διανομή
Voltage Pictures
Truth Entertainment
Feelgood Entertainment

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.