Δαμάζοντας τα κύματα - Breaking the waves – 1996 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Δαμάζοντας τα κύματα – Breaking the waves – 1996

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό φιλμ που σε πολλές σκηνές του θα σας δώσει γροθιές στο στομάχι.

Γράφει:

Δαμάζοντας τα κύματα
Διάρκεια:
159 λεπτά

Υπόθεση

Highlands, Σκωτία, δεκαετία του 1970.
Εκεί, σε μια μικρή απομονωμένη πόλη, ζει η νεαρή Bess. Έχοντας μεγαλώσει στο συντηρητικό περιβάλλον των Καλβινιστών που διαφεντεύουν τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, ίσως και λόγω του θανάτου του αδερφού της, έχει κάποια ψυχολογικά προβλήματα. Η γνωριμία της με τον Νορβηγό Jan, που εργάζεται σε μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, και ο γάμος τους, αποτελούν τον λαμπερό ήλιο στην σκοτεινή ζωή της. Ο σύζυγος της την αγαπάει, την νοιάζεται και την συνοδεύει στα πρώτα της βήματα στο δρόμο του έρωτα και της ηδονής. Ένα ατύχημα όμως στην εργασία του, τον καθιστά ανάπηρο, σχεδόν τετραπληγικό, με ανάγκη για συνεχή φροντίδα και απανωτές χειρουργικές επεμβάσεις. Η Bess θέλει να είναι συνεχώς μαζί του και να τον φροντίζει… εκείνος όμως έχει άλλη άποψη σχετικά με το τι πρέπει στο εξής να κάνει η γυναίκα του. Από υπερβολική αγάπη; Από διαστροφή ενός λαβωμένου μυαλού; Θα την σπρώξει σε ένα δρόμο που θα την οδηγήσει εκτός κοινότητας και… επί της οθόνης παρακαλώ πολύ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία «Δαμάζοντας τα κύματα – Breaking the waves» είναι η πρώτη ταινία του Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier στην τριλογία «Golden Heart Trilogy» που περιλαμβάνει επίσης την «The Idiots, 1998» και την «Dancer in the Dark, 2000». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό φιλμ που σε πολλές σκηνές του θα σας δώσει γροθιές στο στομάχι. Η δε ερμηνεία της Emily Watson γίνεται μια λαμπρή γέφυρα που μεταφέρει στον θεατή όλα αυτά τα σημαντικά και ωφέλημα που σχεδίασαν οι δημιουργοί της ταινίας να του προσφέρουν. Εξαίσια πλοκή, μοναδικές ερμηνείες, έντονα συναισθήματα… εν ολίγοις, μια καταπληκτική ταινία που κάθε σινεφίλ, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να παρακολουθήσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του. Προσωπικά θα πρότεινα περισσότερες από μία, γιατί τα πολλά επίπεδα που κινείται το φιλμ κρύβουν απίστευτους θησαυρούς! Ανακαλύψτε τους!

Δαμάζοντας τα κύματα – Breaking the waves – Trailer

Breaking the waves - TrailerBreaking the waves – Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Lars von Trier, Peter Asmussen, David Pirie

Σκηνοθεσία

Lars von Trier

Ηθοποιοί

Emily Watson – Bess McNeill
Stellan Skarsgård – Jan Nyman
Katrin Cartlidge – Dodo McNeill
Jean-Marc Barr – Terry
Adrian Rawlins – Dr. Richardson
Jonathan Hackett – Priest
Sandra Voe – Mother
Udo Kier – Sadistic Sailor
Mikkel Gaup – Pits
Roef Ragas – Pim
Phil McCall – Grandfather
Robert Robertson – Chairman
Desmond Reilly – An Elder
Sarah Gudgeon – Sybilla
Finlay Welsh – Coroner
David Gallacher – Glasgow Doctor
Ray Jeffries – Man on Bus
Owen Kavanagh – Man at Lighthouse
Bob Docherty – Man on Boat
David Bateson – Young Sailor
Callum Cuthbertson – Radio Operator

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.