Το Κύμα - Die Welle - 2008 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Το Κύμα – Die Welle – 2008

Θεωρώ ότι η ταινία αυτή είναι ένα μάθημα ζωής που πρέπει να δείχνουμε-δίνουμε στα παιδιά μας στην μέση εφηβική τους ηλικία· τότε που μπορούν να κατανοήσουν τι βλέπουν και έχουν το περιθώριο να πουν όχι σε οτιδήποτε σχετικό ή ανάλογο με Το Κύμα!

Γράφει: E Α

Die Welle - Το Κύμα - 2008Διάρκεια:
107 λεπτά

Υπόθεση

Σε ένα γερμανικό σχολείο, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εβδομάδας, μερικοί μαθητές υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους καλούνται να εξετάσουν εξονυχιστικά το θέμα «Αυτοκρατία». Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι ο φασισμός και η δικτατορία είναι κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί στην σύγχρονη Γερμανία.

Ο καθηγητής τους επινοεί τότε ένα τέχνασμα ώστε να τους πείσει για το αντίθετο και να τους κάνει να δουν έμπρακτα τι εστί αυτοκρατία στην πράξη! Έτσι, με σταδιακά βήματα τους χειραγωγεί ώστε να δημιουργήσουν μια κλειστή ομάδα. Την ονομάζουν «Die Welle – Το Κύμα», αποφασίζουν να ντύνονται με ίδιου χρώματος ρούχα, φτιάχνουν λογότυπο, μέχρι που εφεύρουν και συγκεκριμένο χαιρετισμό όταν συναντά ο ένας τον άλλο.

Τα πράγματα όμως κάποια στιγμή ξεφεύγουν και φτάνουν σε επικίνδυνα, πολύ επικίνδυνα, άκρα! Τι θα γίνει τελικά; Επί της οθόνης…

Κριτική και εντυπώσεις

Καταρχήν οφείλω να πως ότι η «Die Welle» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει! Με παραξένεψε το γεγονός ότι την κατατάσσουν στα θρίλερ, αλλά μόλις διάβασα ότι είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, δικαιολόγησα απολύτως αυτή την κατάταξη. Είναι συνταρακτικό το ότι παρακολουθείς την επίδραση που έχει πάνω στους ανθρώπους η χειραγώγηση και η δημιουργία κλειστών ομάδων εξουσίας! Σε αφήνει άφωνο το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιστέκονται, καθώς και το ποιοι φανατίζονται άμεσα και εν τέλει αναλαμβάνουν τους πιο ενεργούς ρόλους στην ομάδα.

Θεωρώ ότι η ταινία αυτή είναι ένα μάθημα ζωής που πρέπει να δείχνουμε-δίνουμε στα παιδιά μας στην μέση εφηβική τους ηλικία· τότε που μπορούν να κατανοήσουν τι βλέπουν και έχουν το περιθώριο να πουν όχι σε οτιδήποτε σχετικό ή ανάλογο με Το Κύμα! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ταινία δεν έχει να προσφέρει και στους ενήλικους θεατές! Είναι εξαιρετική! Ο σύγχρονος ευρωπαϊκός κινηματογράφος στα καλύτερα του. Δείτε την!

Ατάκα από την ταινία Το Κύμα – Die Welle

Tim Stoltefuss: Τρέχα, για να μη σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα.

Ατάκα από την ταινία Το Κύμα – Die Welle

Rainer Wenger: Ώστε δεν πιστεύεις ότι μπορεί να ξαναγίνει δικτατορία στη Γερμανία;
Jens: Όχι, τώρα πια είμαστε διαφωτισμένοι.

Ατάκα από την ταινία Το Κύμα – Die Welle

Rainer Wenger: Κύριε Wieland!
Dieter Wieland: Κύριε Wenger.
Rainer Wenger: Σχετικά με το πρότζεκτ…
Dieter Wieland: Ναι, και;
Rainer Wenger: Μπορούμε να το αλλάξουμε; Πήρα αυτοκρατορία.
Dieter Wieland: Alea jacta est. Ο κύβος ερίχθη.
Rainer Wenger: Ξέρετε εγώ ήθελα αναρχία.
Dieter Wieland: Όχι αυτό πάει πολύ. Το πρότζεκτ της εβδομάδας είναι για να μάθουν οι μαθητές τα πλεονεκτήματα της Δημοκρατίας. Η κατασκευή Κοκτέιλ Μολότωφ ανήκει στο μάθημα της Χημείας. Καλή σας μέρα.

Ατάκα από την ταινία Το Κύμα – Die Welle

Mona: Δεν είναι θέμα ενοχής! Η Γερμανία έχει ειδική ευθύνη.
Sinan: Ξέρεις… εγώ είμαι Τούρκος.

Το Κύμα – Die Welle – Trailer (Greek subs)

Το κύμα : trailerΤο κύμα : trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Ron Jones, Johnny Dawkins

Σκηνοθεσία

Dennis Gansel

Ηθοποιοί

Jürgen Vogel – Rainer Wenger
Frederick Lau – Tim Stoltefuss
Max Riemelt – Marco
Jennifer Ulrich – Karo
Christiane Paul – Anke Wenger
Jacob Matschenz – Dennis
Cristina do Rego – Lisa
Elyas M’Barek – Sinan
Maximilian Vollmar – Bomber
Max Mauff – Kevin
Ferdinand Schmidt-Modrow – Ferdi
Tim Oliver Schultz – Jens
Amelie Kiefer – Mona
Fabian Preger – Kaschi
Odine Johne – Maja

Παραγωγή και Διανομή
Rat Pack Filmproduktion
Constantin Film Produktion
B.A. Produktion
Seven Films

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα