Δουνκέρκη - Dunkirk - 2017 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Δουνκέρκη – Dunkirk – 2017

Μια πολεμική ταινία του Christopher Nolan βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Μάχης της Δουνκέρκης

Γράφει: Matia Gr

Dunkirk poster

Διάρκεια
106 λεπτά

Υπόθεση

400.000 Στρατιώτες των Συμμάχων έχουν παγιδευτεί στην Δουνκέρκη της Γαλλίας. Γύρω τους πολλαπλάσιοι σε αριθμό Ναζί σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό.

Η μόνη διέξοδος είναι η θάλασσα. Τα καράβια που θα τους πάνε στην Βρετανία.

Μα καθώς οι Γερμανοί προελαύνουν στην Ξηρά, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα στην Θάλασσα και στον Αέρα. Μαχητικά Spitfire της Βρετανικής RAF προσπαθούν να υπερασπιστούν τους πεζικάριους που έχουν καθηλωθεί στην παραλία της Δουνκέρκης από τα πυρά της Luftwaffe. Ακόμη και μικρές βάρκες Βρετανών πολιτών προσπαθούν να συνδράμουν στην προσπάθεια να σώσουν τις Συμμαχικές Δυνάμεις από τα νύχια του Άξονα.

Και ο χρόνος που κυλά είναι πάντα εναντίον τους.

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Christopher Nolan σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο σε μια μεγαλειώδη κινηματογραφική παραγωγή για τη Μάχη της Δουνκέρκης. Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή, και κυρίως οι ερμηνείες που παίρνει από τους ηθοποιούς. Με την ερμηνεία τους ξεχώρισαν ο Aneurin Barnard, ο Tom Hardy, ο Cillian Murphy, ο Mark Rylance και ο Kenneth Branagh. Εκπληκτικά είναι και τα πλάνα στα οποία έκανε εξαιρετική δουλειά ο Διευθυντής Φωτογραφίας Hoyte Van Hoytema. Η Δουνκέρκη είναι από τις λίγες ταινίες που δεν χρησιμοποιήθηκαν στούντιο και σκηνικά στα γυρίσματα, γεγονός που δίνει άλλη αξία στα υψηλής αισθητικής πλάνα. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε αυτή την ταινία ο Nolan ήθελε να περιορίσει τα οπτικά εφέ στο ελάχιστο.

Από την άλλη η ταινία πάσχει από μεγάλες και ουσιαστικές αδυναμίες. Προβλήματα για τα οποία αδιαφόρησαν οι κριτικοί που έχουν ανοίξει στην Dunkirk διάπλατα το δρόμο για τα Βραβεία Όσκαρ. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εισαγωγή της ταινίας. Πέντε στρατιώτες τρέχουν στα στενά μιας πόλης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους Γερμανούς. Όλοι εκτός από έναν πέφτουν νεκροί. Αυτός συνεχίζει να τρέχει, περνάει ανάμεσα από θάμνους, σέρνεται στο δρόμο κι όταν φτάνει στην παραλία είναι ατσαλάκωτος και πεντακάθαρος. Δε συζητάμε για το καλοχτενισμένο μαλλί. Μιλάμε μόνο για τη στρατιωτική στολή του, που είναι 100% προβλεπόμενη, έτοιμη για επιθεώρηση. Και μετά από δυο λεπτά η Luftwaffe γαζώνει με πυρά την παραλία στην οποία είναι συγκεντρωμένοι πολλοί στρατιώτες – αλλά πολύ λιγότεροι από όσους βρισκόντουσαν τότε στην παραλία της Δουνκέρκης. Οι σφαίρες πέφτουν δίπλα στο νεαρό στρατιώτη, που ακόμη δεν έχει τραυματιστεί. Αλλά το μανίκι από το αμπέχωνό του είναι πλέον λερωμένο με μια χούφτα άμμο… Τα ηρωικά και λερωμένα με άμμο μανίκια μπορείτε να τα απολαύσετε και στο poster της ταινίας.

Όλη η υπόλοιπη ταινία συνεχίζεται με στρατιώτες και αξιωματικούς έτοιμους για… επιθεώρηση. Δεν θα δείτε χιτώνιο τσαλακωμένο ή φθαρμένο. Δεν θα δείτε πρόσωπα σκονισμένα ή μπαρουτοκαπνισμένα. Αν θυμάμαι καλά, δεν θα δείτε αίμα να κυλάει στα πλάνα του Nolan. Καναδυό τραυματίες μόνο βρίσκονται σε φορεία και άλλοι στρατιώτες προσπαθούν να τους μεταφέρουν. Με απλά λόγια, ενώ δαπανήσανε γύρω στα 180.000.000$ κανείς από την παραγωγή δεν φρόντισε για λίγα πράγματα που θα έκαναν την ταινία αληθοφανή. Κι αν νομίζετε ότι έχω υπερβολικές απαιτήσεις, θυμηθείτε το περσινό Hacksaw Ridge, μια πραγματικά εξαιρετική πολεμική ταινία που, αδίκως, δεν πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας ή βραβείο σκηνοθεσίας.

Είμαι θαυμαστής του Christopher Nolan ( Memento, Batman Begins, Insomnia, Interstellar ) και το δηλώνω, αλλά το Dunkirk όχι μόνο δεν ανήκει στις αγαπημένες μου ταινίες, αλλά δυστυχώς – παρά τα βραβεία που σίγουρα θα πάρει – είναι μια ταινία που δεν θα σταθεί ποτέ επάξια δίπλα στο υπόλοιπο έργο του εξαιρετικού σκηνοθέτη.

Δουνκέρκη – Dunkirk – 2017 Trailer (Greek Subs)

Δουνκέρκη (Dunkirk) – Official Main Trailer (Gr Subs)Δουνκέρκη (Dunkirk) – Official Main Trailer (Gr Subs)

Συντελεστές:

 

Σενάριο:

Christopher Nolan

Σκηνοθεσία:

Christopher Nolan

Ηθοποιοί:

Fionn Whitehead – Tommy
Damien Bonnard – French Soldier
Aneurin Barnard – Gibson
Lee Armstrong – Grenadier
James Bloor – Irate Soldier
Barry Keoghan – George
Mark Rylance – Mr. Dawson
Tom Glynn-Carney – Peter
Tom Hardy – Farrier
Jack Lowden – Collins
Luke Thompson – Warrant Officer
Michel Biel – French Soldier 2
Constantin Balsan – French Soldier 3
Billy Howle – Petty Officer
Mikey Collins – Soldier
Callum Blake – Stretcher Bearer
Dean Ridge – Soldier at The Gap
Bobby Lockwood – Able Seaman
Will Attenborough – Second Lieutenant
Kenneth Branagh – Commander Bolton
Tom Nolan – Lieutenant
James D’Arcy – Colonel Winnant
Matthew Marsh – Rear Admiral
Cillian Murphy – Shivering Soldier
Adam Long – Sub-Lieutenant
Harry Styles – Alex
Miranda Nolan – Nurse
Bradley Hall – Sailor
Jack Cutmore-Scott – Lifeboat Soldier 1
Brett Lorenzini – Lifeboat Soldier 2
Michael Fox – Engineer
Brian Vernel – Highlander 1
Elliott Tittensor – Highlander 2
Kevin Guthrie – Highlander 3
Harry Richardson – Private
Jochum ten Haaf – Dutch Seaman
Johnny Gibbon – Junior Naval Officer
Richard Sanderson – Heinkel Spotter
Kim Hartman – Stewardess
Calam Lynch – Deal Sailor
Charley Palmer Rothwell – Corporal
Tom Gill – Furious Soldier
John Nolan – Blind Man
Bill Milner – Lone Private
Jack Riddiford – Soldier on RN Launch
Harry Collett – Boy
Eric Richard – Man at Railway Window
Michael Caine – Radio Communication (voice) (uncredited)

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.