Ματιά

GI Joe: the Rise of Cobra – 2009

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά των GI Joe

Γράφει:
GI Joe: the Rise of Cobra – 2009

GI Joe Rise of Cobra 01Διάρκεια:
118 λεπτά

Σενάρια από τα “νιάτα” μας:

Πολλές φορές ως τώρα αναρωτιόμουν για ποιο λόγο αντί να γυρίσουν μία πρωτότυπη ταινία, κινηματογραφούν με θέμα παρμένο από κάποια παλιά σειρά ή ταινία, όπως οι Dukes of Hazzard, το Herbie-κατσαριδάκι αγάπη μου, οι Thundercats, τα Transformers και τόσες άλλες.

Βλέποντας το Gi Joe: The rise of Corba συνειδητοποίησα ότι όσο εμείς νοσταλγούμε τα “νιάτα” μας, τόσο θα καταφεύγουν σ’ αυτή τη συνταγή τα κινηματογραφικά στούντιο, θεωρώντας όχι άδικα ότι είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα κέρδους. Εμείς πάλι, αν και ισχυριζόμαστε ότι θα προτιμούσαμε κάτι νέο και πρωτότυπο, μάλλον δύσκολα θα αντιστεκόμαστε στη δοκιμή.

Υπόθεση

GI Joe: the Rise of Cobra - 2009Ο Christopher Eccleston (Destro) είναι ο επικεφαλής μιας βιομηχανίας όπλων που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να καταστρέψει τον κόσμο για να τον… κυβερνήσει στη συνέχεια. Οι GI Joe είναι το μόνο εμπόδιο για τα απάνθρωπά του σχέδια. Όμως ο Destro πλαισιώνεται από τον Joseph Gordon-Levitt, τον “Γιατρό” που πρόκειται να γίνει ο Αρχηγός των Cobra, κι έχουν στα χέρια τους ένα απίστευτο όπλο: τους Nanomites. Παράλληλα βλέπουμε να εξελίσσεται η μονομαχία των Snake Eyes και Storm Shadow (ίσως το πιο δυνατό κομμάτι στο στόρυ της ταινίας), αλλά και το ειδύλλιο του Duke με την Βαρόνη Sienna Miller.

Κριτική και εντυπώσεις

Η νέα ταινία με τους Gi Joe σίγουρα θα χρειαζόταν καλύτερα εφέ. Θυμάμαι πριν μια δεκαετία υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα games και στις ταινίες. Τα παιχνίδια βασίζονταν συνήθως αποκλειστικά σε CGI graphics, άντε να είχαν και μερικά cut scenes με αληθινούς ηθοποιούς, και η ποιότητα ή αν θέλετε ο ρεαλισμός των γραφικών ήταν πολύ πιο χαμηλός από σκηνές με οπτικά εφέ σε κινηματογραφικές παραγωγές. Σήμερα, δυστυχώς, αρκετές ταινίες όχι μόνο δε μπορούν να ανταγωνιστούν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά κάποιες σκηνές τους με πείθουν λιγότερο κι από παιχνίδια του 1998. Αν ξεδιαλέξουμε τις πιο ακριβές παραγωγές, το 2012 είναι πιθανότατα η χειρότερη ταινία όσο αφορά τα οπτικά εφέ. Και οι GI Joe είχαν κάποιες σκηνές αξιοζήλευτες αλλά και πολλές άλλες απλά απαράδεκτες όσο αφορά τα οπτικά εφέ.

GI Joe: the Rise of Cobra - 2009Η ταινία Gi Joe έχει καλές σκηνές δράσεις, υπό του μετρίου σενάριο (εκτός από ελάχιστες ιδιαίτερα καλές στιγμές) και καλούτσικη σκηνοθεσία από τον πολύ καλό κατά τα άλλα Stephen Sommers. Αρκετά κομμάτια από την παλιά σειρά κινουμένων σχεδίων έχουν διατηρηθεί και εμφανίζονται στην ιστορία της Rise of Cobra. Κάποια μάλιστα ίσως μπήκαν στην ταινία μόνο και μόνο για να διαφημιστούν στο κινηματογραφικό πανί και να πωληθούν στη συνέχεια στα καταστήματα παιχνιδιών. Αν και εδώ, πρέπει να ομολογήσω ότι η ταινία που έδωσε ρεσιτάλ σ’ αυτήν την πρακτική ήταν τα Transformers 2: The revenge of the fallen, όπου κάποια ρομπότ εμφανίστηκαν για μισό λεπτό στην ταινία, αλλά θα τα βρείτε φυσικά στα ράφια των καταστημάτων (σημειώστε ότι οι GI Joe και τα Transformers ανήκουν στην εταιρεία παιχνιδιών Hasbro). Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η ταινία GI Joe βασίζεται στην σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του ’80, η οποία με τη σειρά της βασιζόταν στο κόμικ GI Joe: A Real American Hero που κυκλοφορεί από το 1942!

Παρά τη νοσταλγία των παιδικών μου χρόνων, η αίσθηση που μου άφησε το GI Joe: the Rise of Cobra δεν ήταν καθόλου καλή. Οι αποκλίσεις από τις ιστορίες που θυμόμαστε ήταν πολλές. Και δεν είμαι εγώ ο μόνος που δυσαρεστήθηκε, υπάρχουν πολλά σχόλια δυσαρεστημένων φαν, που δε ξέρω κατά πόσο τα λαμβάνουν υπόψη οι δημιουργοί. Πρέπει να παραδεχτώ πάντως ότι όταν κυκλοφορήσει στο σινεμά η ταινία Thundercats θα είμαι από τους πρώτους που θα το δουν. Όπως έγραψα και στην αρχή… ανυπομονώ να δω κάτι νέο και πρωτότυπο, αλλά αυτά που θυμόμαστε από τα μικράτα μας έχουν μια άλλη “αίγλη”. Ελπίζω βέβαια ότι θα είναι πιο πιστοί στο πρωτότυπό από τους GI Joe.

GI Joe: The rise of Cobra – Trailer

G.I. Joe: The Rise of Cobra - TrailerG.I. Joe: The Rise of Cobra – Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Stuart Beattie, David Elliot

Σκηνοθεσία

Stephen Sommers

Ηθοποιοί

Dennis Quaid – Στρατηγός Χωκ
Channing Tatum – Ντιουκ
Sienna Miller – Βαρόνη
Christopher Eccleston – Ντέστρο
Joseph Gordon-Levitt – Αρχηγός Κόμπρα
Marlon Wayans – Ρίπκορντ
Arnold Vosloo – Ζάρταν
Rachel Nichols – Σανα “Σκάρλετ” Ο’ Χάρα
Ray Park – Σνέικ Άις
Byung-hun Lee – Στορμ Σάντοου
Jonathan Pryce – Πρόεδρος των ΗΠΑ

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα