Η Εκδίκηση του Έντερ - Ender's Game - 2013 .: Cinema .: Ματιά
 

Η Εκδίκηση του Έντερ – Ender’s Game – 2013

Η ταινία “Η Εκδίκηση του Έντερ” δυστυχώς δεν κατάφερε να μας ταξιδέψει στον φανταστικό της κόσμο

Γράφει:
Η Εκδίκηση του Έντερ – Ender’s Game – 2013

η εκδίκηση του EnderΔιάρκεια:
114 λεπτά

Υπόθεση

Η Γη έχει δεχθεί εισβολή από εξωγήινους, τους εντομοειδείς Formics. Το πρώτο κύμα της επίθεσης αποκρούστηκε με επιτυχία, κυρίως χάρη στις ικανότητες του Mazer Rackham. Οι απώλειες όμως ήταν ανείπωτα μεγάλες. Τόσο μεγάλες που η ανθρωπότητα, αναμένοντας το επόμενο κύμα της εισβολής, εκπαιδεύει για τον πόλεμο όλο και πιο μικρούς σε ηλικία εφήβους. Τα παιδιά βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο σχολείο, κι όσα φαίνονται να έχουν παραπάνω δυνατότητες για τη μάχη, στρατολογούνται. Έτσι στρατολογείται και ο Ender (Asa Butterfield), στον οποίο βασίζει όλες τις ελπίδες για το μέλλον της ανθρωπότητας ο Συνταγματάρχης Graff (Harrison Ford).

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Gavin Hood υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Η υπόθεση βασίζεται στο βιβλίο Ender’s Game του Orson Scott Card, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά το 1996 από τις εκδόσεις Μέδουσα και τώρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis. Λέγεται ότι ο μιλιταρισμός και η ανούσια βία υπάρχουν στην ταινία και στο βιβλίο, επειδή ο συγγραφέας ήθελε να τα κριτικάρει. Σε όλες όμως τις αψιμαχίες που μπλέκεται ο πρωταγωνιστής, οι πράξεις του και οι εκρήξεις βίας είναι τόσο ανούσιες και τόσο μεγαλύτερες αλλά και τόσο χειρότερες από το bullying που δέχτηκε, ώστε τελικά, ενώ το σενάριο θέλει να τον παρουσιάσει ως θύμα, ο Ender είναι ο θύτης. Δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, μα έχω την έντονη αίσθηση ότι για το μέτριο αποτέλεσμα της ταινίας δεν φταίει μόνο ο Gavin Hood, αλλά και ο συγγραφέας. Κι ας πήρε το βιβλίο Ender’s Game το βραβείο Nebula και το βραβείο Hugo. Έχοντας δει την ταινία, έχασα τη διάθεση να διαβάσω το βιβλίο. Η ταινία δεν τραβάει και οι ηθοποιοί δεν προσπαθούν να κάνουν το σενάριο πιστευτό. Ίσως επειδή και οι ίδιοι δεν έχουν πεισθεί.

Μετά από μία ώρα με μικρές και βαρετές εμφανίσεις του Harrison Ford, ο Ben Kingsley ήταν η ευχάριστη έκπληξη στο ρόλο του απόστρατου ήρωα Mazer Rackham. Έκανε οτιδήποτε του ζητούσε ο σκηνοθέτης ή το σενάριο, αλλά το έκανε δίνοντας έναν αέρα και μια δυναμική που πραγματικά λείπει από αυτή την ταινία. Όσο για τον νεαρό Asa Butterfield, όσο μου άρεσε στο Hugo, τόσο ασυγκίνητο με άφησε στο ρόλο του Ender. Ίσως πρέπει να δώσει ένα βιντεάκι με αυτό το, υποτιθέμενα, αποφασιστικό βλέμμα του Ender, αν κάνουν ποτέ casting για τα παιδικά χρόνια του Αυτοκράτορα στο Star Wars. Οι σκηνές της εκπαίδευσης στην Ακαδημία Πολέμου μου θύμισαν Tron (ή Quidditch αν προτιμάτε) σε αργή κίνηση και η τελευταία μάχη με τα εξωγήινα έντομα ήταν εντελώς χωρίς νεύρο ή τέμπο.

Συνοψίζοντας θέλω να πω ότι πολλές ταινίες και βιβλία, δείχνουν έναν άνθρωπο να σώζει τον κόσμο. Η διαφορά του Ender’s Game από τις υπόλοιπες ταινίες, είναι ότι δεν καταφέρνει να γίνει πιστευτό, δεν καταφέρνει να σε πάρει μαζί της σε έναν φανταστικό κόσμο, δεν καταφέρνει καν να δικαιολογήσει τα χρήματα που κόστισε η παραγωγή.

Η Εκδίκηση του Έντερ – Ender’s Game – Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=oYjMU-pmf-g

Συντελεστές

Σενάριο

Gavin Hood

Σκηνοθεσία

Gavin Hood

Ηθοποιοί

Asa Butterfield – Ender Wiggin
Harrison Ford – Colonel Graff
Hailee Steinfeld – Petra Arkanian
Abigail Breslin – Valentine Wiggin
Ben Kingsley – Mazer Rackham
Viola Davis – Major Gwen Anderson
Aramis Knight – Bean
Suraj Partha – Alai
Moises Arias – Bonzo Madrid
Khylin Rhambo – Dink Meeker
Jimmy “Jax” Pinchak – Peter Wiggin
Nonso Anozie – Sergeant Dap
Conor Carroll – Bernard
Caleb J. Thaggard – Stilson

Παραγωγή και Διανομή

Summit Entertainment
OddLot Entertainment
Chartoff Productions
Feelgood Entertainment

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.