Inferno - 2016 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Inferno – 2016

Ο Tom Hanks πρωταγωνιστεί σε μια ακόμη κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Dan Brown.

Γράφει:

Inferno 2016 greek poster αφίσαΔιάρκεια:
121 λεπτά

Υπόθεση

Ήχος καρδιογράφου. Παλμοί γύρω στους 155. Θερμοκρασία 37.3. Ο καθηγητής Robert Langdon (Tom Hanks) ανοίγει τα μάτια του. Το κεφάλι του πονάει και όλα γύρω του γυρίζουν. Αυτός είναι ο ασθενής και έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μια κοπέλα του λέει ότι πρέπει να παραμείνει ήρεμος. Είναι η δόκτωρ Sienna Brooks (Felicity Jones). Ένας νοσοκόμος έρχεται στο δωμάτιο και τότε τους ειδοποιούν ότι έχει έρθει η Αστυνομία να δει τον καθηγητή. Η Sienna τον πλησιάζει και του λέει ότι κινδυνεύει. Το τραύμα στο κεφάλι του προέρχεται από σφαίρα. Κάποιος προσπάθησε να τον σκοτώσει.

Η αστυνομικός (Ana Ularu) πλησιάζει στο δωμάτιο και ο νοσοκόμος την χαιρετάει. Εκείνη τραβάει το πιστόλι της και το αδειάζει πάνω του. Η γιατρός είναι έντρομη αλλά όχι πανικόβλητη. Ορμάει και κλειδώνει από μέσα την πόρτα του δωματίου. Η αστυνομικός πυροβολεί την πόρτα, αλλά το χοντρό μέταλλο σταματάει τις σφαίρες. Ο Langdon σηκώνεται όπως-όπως από το κρεβάτι του, παίρνει τη σακούλα με τα ματωμένα ρούχα του και, τρεκλίζοντας, ακολουθεί τη γιατρό. Η αστυνομικός καταφέρνει να παραβιάσει την πόρτα καθώς ο καθηγητής και η γιατρός προσπαθούν να φύγουν από το νοσοκομείο. Βρίσκουν ένα άδειο ταξί και μπαίνουν μέσα. Ο ταξιτζής, βλέποντας τον παραζαλισμένο ασθενή, ανησυχεί μήπως του λερώσουν τα καθίσματα και τότε, η αστυνομικός πυροβολεί το πίσω τζάμι.

Όταν αργότερα ξυπνάει, ο Robert Langdon βρίσκεται στο διαμέρισμα της Sienna Brooks. Όποτε κοιμάται έχει εφιάλτες, αλλά και στον ξύπνιο του βλέπει συχνά οράματα. Η γιατρός του εξηγεί ότι οφείλεται στον τραυματισμό του κεφαλιού του, καθώς επίσης και η προσωρινή του αμνησία.

-Έχεις αυτό που πίνουν οι άνθρωποι το πρωί, ε… είναι σκουρόχρωμο και ζεστό ε…
-Τσάι;
-Ναι, τσάι. Όχι, το άλλο, ε…
-Θες καφέ;
-Ναι καφέ.

Πότε και γιατί έφυγε από την Βοστόνη, πώς βρέθηκε στην Φλωρεντία της Ιταλίας; Προσπαθεί να συγκεντρώσει τις σκέψεις του αλλά είναι πολύ δύσκολο. Μια μάχη με σιδηρόφρακτους ιππότες, ένα φίδι που δαγκώνει και σκοτώνει τον φίλο του τον Ignazio (Cesare Cremonini), κολασμένοι, ένας με μάσκα πανούκλας και λουτρό αίματος. Μπαίνει στο Gmail να διαβάσει την αλληλογραφία του και το βλέμμα του σταματάει σε ένα μήνυμα από τον Ignazio. “Ξέρουν ότι το κλέψαμε, αλλά είμαι ασφαλής. Να προσέχεις. Είμαι στον Παράδεισο 25.”

Ψάχνει στο σακάκι του και βρίσκει ένα φιαλίδιο. Έχει το σύμβολο του βιολογικού κινδύνου ( ) και ένα σκανεράκι αντίχειρα (αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων) για να ξεκλειδώνει. Η Sienna του λέει ότι έχει ρούχα περίπου στο νούμερό του. Φοράει το καθαρό πουκάμισο και το κουστούμι. Τη ρωτάει σε ποιον ανήκουν και το σχολιάζει. Η νεαρή κοπέλα του λέει ότι γίνεται αγενής και αδιάκριτος. Απορεί και ο ίδιος με τον εαυτό του, αυτά δεν είναι του χαρακτήρα του.

Η Sienna Θέλει να καλέσει την αστυνομία και να πει τι έχει συμβεί, όμως ο Langdon την εμποδίζει. Εξάλλου η νεαρή που προσπάθησε να τους σκοτώσει ανήκει στο σώμα των καραμπινιέρων. Ο ίδιος θα προτιμούσε να καλέσουν το προξενείο. Κοιτάζει ξανά το φιαλίδιο. Αν άνοιγε με το αποτύπωμά του, τότε θα ήταν δικό του. Δοκιμάζει και… το φιαλίδιο ξεκλειδώνει. Μέσα έχει ένα υπόλευκο κύλινδρο.

-Είναι από ελεφαντόδοντο και έχει σκαλισμένο ένα δαίμονα με τρία στόματα. Υπάρχει σε πολλά μεσαιωνικά έργα από την περίοδο της Μαύρης Πανώλης.
-Δεν είναι ελεφαντόδοντο. Είναι κόκκαλο. Ανθρώπινο κόκκαλο.

Ο Langdon αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα δείκτη Faraday και όταν τον ενεργοποιεί προβάλει στον τοίχο μια φωτογραφία του πίνακα Mappa dell’ Inferno του Sandro Botticelli. Κάποιος έχει αλλοιώσει τον πίνακα κι έχει προσθέσει κάποια γράμματα. Τα στοιχεία συνδέονται όλο και περισσότερο με την Κόλαση του Δάντη, σκηνές από την οποία ο Langdon έβλεπε στους εφιάλτες του. Επίσης τα στοιχεία εμπλέκουν τον δισεκατομμυριούχο Bertrand Zobrist. Βλέπουν στο YouTube μία ομιλία του και τον ακούν να υποστηρίζει ότι ο υπερπληθυσμός θα οδηγήσει στον αφανισμό της ανθρωπότητας. Παρομοιάζει τους ανθρώπους με έναν ιό που καταστρέφει τη Γη. Στην παρουσίαση που κάνει δείχνει ένα σχεδιάγραμμα με ένα ποτήρι που περιέχει βακτήρια.

Θα χρειαστούν 59 λεπτά για να γεμίσει το ποτήρι μέχρι τη μέση με βακτήρια. Ξέρετε πόσο θέλει για να γεμίσει εντελώς; Ένα λεπτό ακόμη. Εκεί βρισκόμαστε. Στο 23:59 της ανθρωπότητας. Θα μείνεις άπραγος ή θα κάνεις κάτι για αυτό; Υπάρχει ένας διακόπτης. Αν τον πατήσεις, θα πεθάνουν οι μισοί κάτοικοι της Γης. Αν όχι, η ανθρώπινη φυλή θα αφανιστεί σε 100 χρόνια. Είσαι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει αυτοκτονήσει, αλλά οι οπαδοί του σκοπεύουν να κάνουν πράξη τις ιδέες του. O Robert Langdon και η Sienna Brooks αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα ίχνη για να ανακαλύψουν πού έχει κρύψει ο Zobrist ένα σύγχρονο ιό της πανούκλας που έχει σκοπό να αφανίσει τον μισό πληθυσμό της Γης. Στο κατόπι τους βρίσκονται μισθοφόροι της Οργάνωσης, μιας πανίσχυρης μυστικής εταιρείας, και πάνοπλοι κομμάντο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν μπορούν να εμπιστευθούν κανένα και έχουν λιγότερο από 24 ώρες μέχρι να απελευθερωθεί ο ιός στην ατμόσφαιρα. Θα τα καταφέρουν;

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία “Inferno” βασίζεται στο τέταρτο βιβλίο του διάσημου συγγραφέα Dan Brown με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Robert Langdon. Αυτός ο χαρακτήρας, όπως τον ενσαρκώνει ο μοναδικός Tom Hanks, είναι και το μεγάλο ατού της ταινίας. Ο σεναριογράφος David Koepp έκανε αρκετά καλή δουλειά – αν λάβουμε υπόψη ότι τα βιβλία του Dan Brown σε ιντριγκάρουν και σου προκαλούν την περιέργεια, αλλά είναι κενά περιεχομένου και γεμάτα ιστορικές ανακρίβειες και ανακολουθίες στην πλοκή. Όσο αφορά την σκηνοθεσία του Ron Howard τα πράγματα είναι λίγο… περίπλοκα. Οι σκηνές με τους εφιάλτες από την Κόλαση του Δάντη είναι καταπληκτικά γυρισμένες. Η ταινία (σε αυτό έχει σημασία και το σενάριο βέβαια) ξεκινάει πάρα πολύ δυναμικά και καλοσκηνοθετημένα. Χτίζεται το μυστήριο κι έχει και αρκετή αγωνία, και ξαφνικά, περίπου μισή ώρα πριν το τέλος της ταινίας, αρχίζουν να πέφτουν σαν βροχή οι σεναριακές αυθαιρεσίες και οι σκηνοθετικές αφέλειες – για να μην πω τα λάθη. Θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ταινία με μπόλικο μυστήριο και πάρα πολύ δράση. Ο τρόπος όμως που χρησιμοποιούνται δυο “ιστορίες αγάπης” για να κυλήσει η ιστορία και να καταλήξει στο τέλος είναι απίστευτα άτεχνος.

O Tom Hanks είναι πολύ καλός και είναι από μόνος του αρκετός λόγος για να δείτε την ταινία. Ο Omar Sy προσπαθεί – όσο του επιτρέπει ο σκηνοθέτης και το σενάριο – να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Η Felicity Jones είναι αρκετά καλή – αν και φαίνεται πως της έπεσε βαρύς και δύσκολος ο ρόλος, και ο Ben Foster, στα λίγα λεπτά που εμφανίζεται, είναι πειστικός στο ρόλο του. Προσέξτε τον Irrfan Khan, ίσως τον καλύτερο Ινδό ηθοποιό της εποχής μας.

Στα μεγάλα συν της ταινίας είναι οι σκηνές δράσης σε ιστορικά μνημεία και τουριστικές τοποθεσίες στην Φλωρεντία και στην Βενετία της Ιταλίας και το φινάλε στην Κωνσταντινούπολη. Το μεγάλο πλην είναι η τάση του Dan Brown να παρουσιάζει ανακρίβειες ως πραγματικά γεγονότα. Το αποτέλεσμα; Μια ταινία που θα σπάσει τα ταμεία, μην αμφιβάλλετε καθόλου για αυτό!

Η πρεμιέρα της ταινίας “Inferno” έγινε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 στα Village Cinemas στο The Mall. Η Feelgood Entertainment έχει αναλάβει τη διανομή και εσείς μπορείτε να δείτε την ταινία από τις 13 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στις 8 Οκτωβρίου στην Φλωρεντία της Ιταλίας, την πόλη στην οποία εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Inferno – 2016 – Trailer (Greek subs)

INFERNO - New trailerINFERNO – New trailer

Παραλειπόμενα (Trivial) από την ταινία Inferno

  • Στην ταινία βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να ψάχνουν για στοιχεία σε τρεις Ιερούς Ναούς: το Battistero San Giovanni στην Φλωρεντία, την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία και την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό στοιχείο που έχουν αυτές οι εκκλησίες είναι η διακόσμηση με Βυζαντινές Αγιογραφίες – πράγμα ασυνήθιστο σε Ρωμαιοκαθολικούς Ναούς.
  • Πολλά τουριστικά γραφεία στην Ιταλία διαθέτουν προγράμματα ξενάγησης στα ιστορικά μνημεία που αναφέρονται στο μυθιστόρημα (και στην ταινία) Inferno.

Συντελεστές

Σενάριο

David Koepp

Σκηνοθεσία

Ron Howard

Ηθοποιοί

Tom Hanks – Robert Langdon
Omar Sy – Christoph Bruder
Felicity Jones – Dr. Sienna Brooks
Ben Foster – Bertrand Zobrist
Irrfan Khan – Harry Sims ‘The Provost’
Sidse Babett Knudsen – Dr. Elizabeth Sinskey
Ana Ularu – Vayentha
Kata Sarbó – Gate Keeper
Ida Darvish – Marta
Wolfgang Stegemann – Bouchard Agent
Attila Árpa – Agent
Jon Donahue – Richard Savage
Christian Stelluti – Agent Rogue Bruder
Björn Freiberg – Business Traveller
Xavier Laurent – Antoine
Francesca Inaudi – Venice tour guide
Mirjam Novak – CRG Technician
Slim Khezri – Agent
Cesare Cremonini – Ignazio Busoni
Luca Fiorilli – Video technician
Peter Linka – WHO Agent
Martin Angerbauer – CDC Worker
Mehmet Ergen – Mirsat
Simone Mariani – Security Director
Fausto Maria Sciarappa – Parker
James Fred Harkins Jr. – Sinskey’s aid
Peter Schueller – Concert Patron #1
Alessandro Fabrizi – Uffizi Guard
Lili Gesler – Concert Patron
Alessandro Grimaldi – Taxi Driver
Juan Ignacio Pita – Passerby
Alberto Basaluzzo – Bruder’s Rogue Agent
Paolo Arrighetti – CDC worker
Paolo Antonio Simioni – Dr. Marconi

Παραγωγή και Διανομή

Columbia Pictures
Imagine Entertainment
LStar Capital
Feelgood Entertainment

Επίσημο Site:
InfernoTheMovie.com

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.