Μικρά Αγγλία - 2013 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μικρά Αγγλία – 2013

Η «Μικρά Αγγλία» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συγγραφέως – σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιανής, είναι μια ρομαντική ταινία με κυρίαρχο το δραματικό στοιχείο

Γράφει: Matia Gr

Διάρκεια:
160 λεπτά

Υπόθεση

1930, Άνδρος η επονομαζόμενη και Μικρά Αγγλία.
Η οικογένεια Σαλταφέρου είναι από τις πιο γνωστές στο νησί. Ο πατέρας καπετάνιος, χρόνια κουμαντάρει ένα πλοίο που τον κρατά μακρυά από τους δικούς του για μεγάλα -τεράστια- χρονικά διαστήματα. Το μόνο που φτάνει πάντα στην ώρα του είναι οι επιταγές του μισθού του. Τα χρήματα που διαχειρίζεται με σύνεση και γερμανική πειθαρχία η γυναίκα του -η καπετάνισσα του σπιτιού τους- που έχει πρώτο και κύριο μέλημα την αποκατάσταση των δύο θυγατέρων τους.
Η μεγάλη κόρη, η Όρσα, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και τρελά ερωτευμένη με τον Σπύρο, ένα υποπλοίαρχο που στο επόμενο ταξίδι θα ανέλθει στην ιεραρχία και θα γίνει καπετάνιος. Όταν ο Σπύρος φεύγει για το επόμενο μπάρκο, στέλνει στην μητέρα της Όρσας τον θείο του Αιμίλιο για να ζητήσει, εκ μέρους του, το χέρι της αγαπημένης του. Η Μίνα Σαλταφέρου αρνείται με την δικαιολογία ότι ο Σπύρος είναι αδημιούργητος. Και, δυστυχώς, δεν μένει μόνο σε αυτό… εν ριπή οφθαλμού εξαναγκάζει την Όρσα να παντρευτεί ένα πλούσιο συντοπίτη τους. Ο γάμος γίνεται, η Όρσα μένει έγκυος και μετά την γέννα πηγαίνει στην Αθήνα εξαιτίας της εύθραυστης υγείας της. Όταν επιστρέφει στο νησί βρίσκει την μικρή αδερφή της αρραβωνιασμένη… με ποιόν; Με τον Σπύρο! Με τον Σπύρο που είναι πλέον πλοίαρχος, με τον Σπύρο που αρνήθηκε η μητέρα να δώσει στην μεγάλη της κόρη…
Η συνέχεια; Δραματική. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά! Όταν δε, φτάνει και ο δεύτερος παγκόσμιος στη μικρή γειτονιά της χώρας και του νησιού… επί της οθόνης, παρακαλώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η «Μικρά Αγγλία» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συγγραφέως – σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιανής, είναι μια ρομαντική ταινία με κυρίαρχο το δραματικό στοιχείο. Η μεταφορά της στην μεγάλη οθόνη είναι απόλυτα επιτυχημένη, Βούλγαρης είναι αυτός, και μάλιστα σε μερικά σημεία ξεπερνά το βιβλίο στο πόσο όμορφα τοποθετεί κάποιες συγκεκριμένες σκηνές ή πόσο πιο έντονα τις βιώνει ο θεατής-αναγνώστης!
Σκηνικό της η Άνδρος που -όπως και άλλα ελληνικά νησιά- κατοικούνταν στην πλειοψηφία τους από γυναίκες. Οι άντρες όργωναν τις θάλασσες του πλανήτη, επανδρώνοντας εμπορικά καράβια. «Οι σουμιέδες των κρεβατιών στην Άνδρο είχαν ένα βαθούλωμα, στη μεριά της γυναίκας» χαρακτηριστική φράση που κρύβει μέσα της μια πικρή αλήθεια. Μια από τις πολλές πικρές αλήθειες που υπέμεναν καρτερικά οι σύζυγοι και οι κόρες των ναυτικών. Ο έρωτας, η αδελφική αγάπη, το καθήκον, οι ανεκπλήρωτοι πόθοι είναι μερικά από αυτά που έχουν εξέχουσα θέση στο εξαιρετικό σενάριο της «Μικράς Αγγλίας». Στο σενάριο που πήρε ο Παντελής Βούλγαρης και το μεταστοιχείωσε σε μια συνταρακτική κινηματογραφική ταινία. Λίγο μεγάλη σε μήκος, είναι γεγονός, αλλά συνταρακτική! Δείτε την!

Μην παραλείψετε να δείτε τη σελίδα της Ματιάς που είναι αφιερωμένη στο βιβλίο “Μικρά Αγγλία”, κάνοντας κλικ εδώ!

Μικρά Αγγλία – Trailer Teaser Trailer - "Μικρά Αγγλία"Teaser Trailer – “Μικρά Αγγλία”

Συντελεστές

Σενάριο

Ιωάννα Καρυστιάνη

Σκηνοθεσία

Παντελής Βούλγαρης

Ηθοποιοί

Πηνελόπη Τσιλίκα – Όρσα Σαλταφέρου
Σοφία Κόκκαλη -Μόσχα Σαλταφέρου
Αννέζα Παπαδοπούλου – Μίνα Σαλταφέρου
Ανδρέας Κωνσταντίνου – Σπύρος Μαλταμπές
Μάξιμος Μουμούρης – Νίκος Βατοκουζής
Βασίλης Βασιλάκης – Σάββας Σλαταφέρος
Χρήστος Καλαβρούζος – θείος Αιμίλιος
Ειρήνη Ιγγλέση
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη
Αγγελική Παπαθεμελή
Χρύσα Παπαϊωάννου
Κατερίνα Αντωνακάκη
Ζωή Λιανοστάθη
Κλέα Σαμαντά
Βασίλης Πομώνης
Νίκος Παντζόπουλος
Μιράντα Ζησιμοπούλου
Ιωάννα Πιάτα
Ρεγγίνα Λεβεδιάνου
Αινείας Τσαμάτης

Παραγωγή και Διανομή
Μικρά Αγγλία Α.Ε.
Feelgood Entertainment

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.