Ο Άγνωστος - Unknown - 2011 .: Cinema .: Ματιά
 

Ο Άγνωστος – Unknown – 2011

Ο Liam Neeson στο ρόλο ενός επιστήμονα που μετά από ένα τροχαίο ατύχημα δε χάνει τη μνήμη του, αλλά την ταυτότητά του. Η γυναίκα του δεν τον αναγνωρίζει κι ένας άλλος άνδρας είναι δίπλα της ως σύζυγός της.

Γράφει:
Ο Άγνωστος – Unknown – 2011

Ο Άγνωστος Unknown 2011Διάρκεια:
113 λεπτά

Υπόθεση

Ο Dr. Martin Harris (Liam Neeson) και η σύζυγός του Elizabeth (January Jones) μόλις έφτασαν αεροπορικώς στο Βερολίνο για ένα συνέδριο Βιοτεχνολογίας. Στο συνέδριο, που το χρηματοδοτεί ο Άραβας Πρίγκιπας Shada (Mido Hamada), πρόκειται να γίνει παρουσίαση ενός πρωτοποριακού σπόρου που σχεδίασε ο καθηγητής Bressler (Sebastian Koch) και, ίσως, δώσει τέλος στην πείνα στον τρίτο κόσμο. Ο Dr. Harris διαπιστώνει ότι έχουν ξεχάσει την βαλίτσα με τα χαρτιά του στο αεροδρόμιο, οπότε ενώ η γυναίκα του κάνει check in στο ξενοδοχείο, αυτός φεύγει με ένα ταξί. Ζητάει από την οδηγό (Diane Kruger) να κόψουν δρόμο επειδή βιάζεται, και σε μια γέφυρα, προκειμένου να αποφύγουν μία μετωπική σύγκρουση, πέφτουν στα παγωμένα νερά του Spree. Ο Dr. Harris χτύπησε στο κεφάλι και είναι λιπόθυμος μέσα σε ένα ταξί που βουλιάζει. Η οδηγός, που είχε καταφέρει να απεγκλωβιστεί, διστάζει λίγο μα τελικά βουτάει στα παγωμένα νερά και του σώζει τη ζωή.

Ο Dr. Harris ξυπνάει στο νοσοκομείο. Ήταν 4 μέρες σε κώμα και το χτύπημα στο κεφάλι του έχει προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Θυμάται το όνομά του, όμως στα υπόλοιπα δυσκολεύεται. Κάποιες μνήμες επανέρχονται και αποφασίζει να πάρει εξιτήριο με δική του ευθύνη ώστε να βρει τη γυναίκα του που, λογικά, θα έχει “τρελαθεί” από την ανησυχία της. Πηγαίνει στο ξενοδοχείο και την βλέπει από μακριά. Είναι η ώρα του επίσημου γεύματος για τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο Βιοτεχνολογίας. Αν και δεν έχει χαρτιά που να αποδεικνύουν την ταυτότητά του, πείθει τον υπεύθυνο ασφαλείας να του επιτρέψει να μπει. Πλησιάζει τη γυναίκα του και όταν της μιλάει, εκείνη δεν τον αναγνωρίζει! Πλησιάζει κάποιος (Aidan Quinn), που συστήνεται ως Dr. Harris και σχεδόν πιάνονται στα χέρια πριν τους χωρίσουν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Τι συμβαίνει;

Ο Dr. Martin Harris έχει ελάχιστα ευρώ στη τσέπη του, δεν έχει διαβατήριο ή ταυτότητα, και είναι αναγκασμένος να ψάξει μόνος του στο Βερολίνο για να βρει την άκρη του νήματος. Στην Οδύσσειά του θα βρει δυο συμμάχους: την Gina – την οδηγό του ταξί – και έναν πρώην πράκτορα της Στάζι που θα συνεργαστεί μαζί του ως ντετέκτιβ. Αυτό το παζλ δεν φαίνεται ότι θα λυθεί εύκολα. Γιατί η γυναίκα του δεν τον αναγνωρίζει; Ποιος είναι αυτός που έχει ιδιοποιηθεί την ταυτότητά του; Υπάρχει πρόβλημα στη μνήμη του; Χάνει τη λογική του; Ή μήπως όλα όσα συνέβησαν είναι ένα μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος;

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία “Ο Άγνωστος” (“Unknown”) βασίζεται στο μυθιστόρημα “Hors de moi” (“Out of My Head”) του Didier Van Cauwelaert. Οι σεναριογράφοι Oliver Butcher και Stephen Cornwell μας δίνουν μια καταπληκτική ιστορία μυστηρίου με έντονο χαρακτήρα θρίλερ. Ο σκηνοθέτης Jaume Collet-Serra είναι πολύ καλός στις σκηνές δράσης, αλλά και στα πλάνα που, χωρίς να υπάρχει βίαιη αντιπαράθεση, βλέπουμε την ένταση στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Εννοείται ότι κορυφαίος σε όλα τα παραπάνω είναι ο μοναδικός Liam Neeson. Δίπλα του – ή μήπως αντιμέτωποι μαζί του; – στέκονται επάξια η January Jones, η Diane Kruger και ο Aidan Quinn. Όπως κάθε ιστορία μυστηρίου που σέβεται τον εαυτό της, “ο Άγνωστος” έχει ανατροπές στην πλοκή που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αγωνία. Δείτε την και κανονίστε να έχετε ένα δίωρο εντελώς ελεύθερο, επειδή δεν θα θέλετε να πατήσετε το στοπ με τίποτα!

Ο Άγνωστος – Unknown – 2011 – Trailer (Greek subs)

UNKNOWN TRAILER (GREEK SUBS)UNKNOWN TRAILER (GREEK SUBS)

Συντελεστές

Σενάριο

Oliver Butcher, Stephen Cornwell

Σκηνοθεσία

Jaume Collet-Serra

Ηθοποιοί

Liam Neeson – Dr. Martin Harris
January Jones – Elizabeth Harris
Diane Kruger – Gina
Aidan Quinn – Martin B
Bruno Ganz – Ernst Jürgen
Frank Langella – Rodney Cole
Sebastian Koch – Professor Leo Bressler
Olivier Schneider – Smith
Stipe Erceg – Jones
Rainer Bock – Herr Strauss
Mido Hamada – Prince Shada
Clint Dyer – Biko
Karl Markovics – Dr. Farge
Eva Löbau – Nurse Gretchen Erfurt
Helen Wiebensohn – Laurel Bressler
Merle Wiebensohn – Lily Bressler
Adnan Maral – Turkish Taxi Driver
Michael Baral – Peter Hoffmann

Παραγωγή και Διανομή

Dark Castle Entertainment
Panda Productions Inc.
Canal+
Village Films

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.