Ο Λαβύρινθος - The Maze Runner - 2014 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ο Λαβύρινθος – The Maze Runner – 2014

Μια ταινία που κόβει την ανάσα!

Γράφει:
Ο Λαβύρινθος - The Maze Runner - 2014

ο ΛαβύρινθοςΔιάρκεια:
113 λεπτά

Υπόθεση

Ο Τόμας ξυπνάει μέσα σε έναν ανελκυστήρα που ανεβαίνει με θόρυβο. Δεν θυμάται τίποτα για τη ζωή του. Δεν θυμάται καν το όνομά του. Ο ανελκυστήρας συνεχίζει την άνοδό του και από τα μεταλλικά πλέγματα που έχει αντί για τοιχώματα διακρίνει παράξενα όντα μέσα στο σκοτάδι. Και ήχους… ήχους μεταλλικούς και ιδιαίτερα τρομακτικούς. Τον πιάνει ναυτία μα επιτέλους φτάνει στον προορισμό του. Το πάνω μέρος ανοίγει και βλέπει μια ομάδα νέων – αγόρια στην εφηβεία τους όπως και ο ίδιος – να τον κοιτούν ανυπόμονα. “Κοίτα το στραβάδι” λέει ο ένας και οι άλλοι τον σχολιάζουν αποκαλώντας τον πρωτάρη. Το βάζει στα πόδια για να ξεφύγει… μα ποτέ δεν έχει βγει κάποιος ζωντανός από την Κοιλάδα (Glade – Γκλέιντ) και αυτό που -αν ήξερε- θα έπρεπε να φοβάται δεν είναι τα αγόρια… Τα αγόρια είναι σαν κι αυτόν. Έφηβοι που θυμούνται μόνο το όνομά τους από την προηγούμενή τους ζωή. Κι αυτό… πολλές ώρες μετά την άφιξή τους με τον ανελκυστήρα.

How can you solve a puzzle that’s always changing? Η Κοιλάδα είναι περιτριγυρισμένη με τείχη. Τέσσερα γιγαντιαία τείχη που δεν υπάρχει περίπτωση να τα σκαρφαλώσει κανείς. Τείχη και μία πόρτα ανοιχτή μόνο την ημέρα. Η Κοιλάδα είναι στο κέντρο του Λαβυρίνθου. Κάθε μέρα οι Δρομείς διατρέχουν τον Λαβύρινθο, προσπαθούν να τον χαρτογραφήσουν και να βρουν την έξοδό του. Δρομείς γίνονται τα αγόρια της Κοιλάδας με τη μεγαλύτερη αντοχή και έχουν αρχηγό τους τον Μίνο. Μόλις φτάσει ο ήλιος στη δύση του, η πόρτα κλείνει – για την ακρίβεια τα τείχη ενώνονται και σφραγίζουν. Κάθε νύχτα ο Λαβύρινθος αλλάζει διάταξη και γεμίζει με Κυνηγούς (Grievers – Θηρευτές). Τρομαχτικά αραχνοειδή ρομπότ με μηχανική ουρά σκορπιού που σκοτώνουν οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους – οποιονδήποτε κάνει το λάθος να κλειστεί έξω από την Κοιλάδα.

Όμως μετά την εμφάνιση του Τόμας, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν καταστρέφοντας την συνηθισμένη -από τους άλλους- ρουτίνα και ασφάλεια. Θα καταφέρει ο Τόμας να βοηθήσει τα παιδιά της Κοιλάδας να βρουν την έξοδο του Λαβυρίνθου, να φτάσουν σώοι στην έξοδο;

Κριτική και εντυπώσεις

maze runner wallsΗ ταινία βασίζεται στο best seller βιβλίο “Το Τεστ” του James Dashner. Οι σεναριογράφοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μεταφορά από το βιβλίο και ο σκηνοθέτης Wes Ball σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι παγιδευμένος στην Κοιλάδα και νιώθεις τις αγωνίες, ζεις τους φόβους και αντιμετωπίζεις τους κινδύνους σαν ένας από τους πρωταγωνιστές. Τα παιδιά της Κοιλάδας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Οι καταστάσεις, η ένταση και οι αψιμαχίες φέρνουν στο μυαλό εξαιρετικά βιβλία και ταινίες όπως ο “Άρχοντας των Μυγών”, οι “Αγώνες Πείνας” και η “Απόκλιση“. Ο Λαβύρινθος και ο συγγραφέας James Dashner έβαλαν το δικό τους λιθαράκι και σίγουρα αυτή η ταινία θα συζητηθεί πολύ επειδή ξεχωρίζει. Όσο για τα σκηνικά; Είναι φοβερά, επιβλητικά και… ζωντανά! Η επιλογή των ηθοποιών έχει γίνει πολύ προσεχτικά. Ο καθένας τους δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία και σαν σύνολο δένουν άψογα. Ο αγαπημένος μας Thomas Brodie-Sangster στο ρόλο του Νιούτ, ο Aml Ameen ως Άλμπι και ο μικρός Blake Cooper ως Τσακ θα βρουν μια θέση στην καρδιά σας.

Ο Λαβύρινθος είναι μια ταινία για γερά νεύρα, έχει απίστευτη αγωνία και σασπένς. Είναι μια περιπέτεια που σου κόβει την ανάσα (σαν να κάνεις ice bucket challenge ένα πράγμα) και αξίζει κάθε λεπτό του χρόνου σας και των χρημάτων σας. Δείτε την! Θα νιώσετε δυνατά συναισθήματα και θα θελήσετε να τη ξαναδείτε ή να (ξανά) διαβάσετε το βιβλίο.

Ο Λαβύρινθος – The Maze Runner – Trailer (Greek subs)

The Maze Runner / Ο ΛαβύρινθοςThe Maze Runner / Ο Λαβύρινθος

Συντελεστές

Σενάριο

Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers, T.S. Nowlin, James Dashner

Σκηνοθεσία

Wes Ball

Ηθοποιοί

Welcome to the Glade. You may not know who you are, but you’ll find out what you’re made of. Dylan O Brien – Thomas (as Dylan O’ Brien)
Kaya Scodelario – Teresa
Thomas Brodie-Sangster – Newt
Will Poulter – Gally
Patricia Clarkson – Ava Paige
Ki Hong Lee – Minho
Blake Cooper – Chuck
Chris Sheffield – Ben
Aml Ameen – Alby
Jacob Latimore – Jeff
Don McManus – Masked Man
Cazi Greene – Glader (as Carl Greene)
Joe Adler – Zart
Dexter Darden – Fry Pan
Michael Bow – Mike
Jerry Clark – Glader
Alexander Flores – Winston
Randall D. Cunningham – Clint
Giovanni Silva – Lab Tech 7
Bryce Romero – Glader
Sheldon Maurer – Glader
Andrew Varenhorst – Patient Zero
Gustavo I. Ortiz – Rebel Soldier
Gary Hood – Glader
Charles Andrew Mummert – Adam
Darryl Harvey – Maze Control Room Supervisor / EMT
Austin Reed Alleman – Lab Tech Student
Nick Killebrew – Glader
Johnny Stockwell – Glader
Sawyer Pierce – Glader
Tyler Harrison – Glader
SanChavis Torns – Glader
Dylan Gaspard – Glader
Caroline Bonin – Lab Student
Nicholas Bursavich – Glader
Gentry Williams – Glader
Mark Preston Richardson Junior – Lab Tech Student

Παραγωγή και Διανομή

20th Century Fox
Gotham Group
Temple Hill Entertainment
Odeon

Official Site
Για να δείτε το επίσημο σάητ της ταινίας ο Λαβύρινθος κάντε κλικ εδώ!

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.