Ο Μελισσοκόμος - The Beekeper - 1986 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ο Μελισσοκόμος – The Beekeper – 1986

Σκοπός του δημιουργού είναι το έργο του να βοηθήσει όσους έρθουν σε επαφή με αυτό να αλλάξουν, να κάνουν ένα έστω βήμα προς τα μπρος. Και αυτό το καταφέρνει θαυμάσια.

Γράφει:

Ο Μελισσοκόμος - The Beekeper - 1986Διάρκεια:
120 λεπτά

Υπόθεση

Ο Σπύρος, δάσκαλος εδώ και χρόνια σε μια επαρχιακή πόλη του βορρά, δηλώνει παραίτηση από την εργασία του. Παντρεύει την κόρη του και αποχαιρετά γυναίκα και γιο οι οποίοι μετοικούν στην Αθήνα. Εκείνος φορτώνει τις κυψέλες με τις μέλισσες σε ένα φορτηγάκι και ξεκινά. Για που; Το δρομολόγιο λέει ότι θα ακολουθήσει τον «δρόμο των λουλουδιών» όπως κάνουν κάποιοι μελισσοκόμοι με σκοπό να παράγουν τα μελίσσια τους καλύτερης ποιότητας μέλι. Αυτό όμως θέλει να κάνει κατά βάθος ο λιγομίλητος Σπύρος; Να ξεκινήσει μια νέα ζωή εξασκώντας το επάγγελμα του πατέρα και του παππού του ή θέλει να συναντήσει παλιούς συντρόφους -τότε από τον εμφύλιο στα βουνά- και να “εξοφλήσει χρέη του παρελθόντος” ώστε να απαλλαγεί από τα βαρίδια της ψυχής του; Η άγνωστη και ατίθαση κοπέλα που συναντά στον δρόμο τι ρόλο θα παίξει; Και πάνω απ’ όλα, ο σταθμός προορισμού του είναι όντως η γενέτειρά του, το Ναύπλιο, ή…

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία «Ο Μελισσοκόμος – The Beekeper» είναι μία από τις πιο αλληγορικές δημιουργίες του μεγάλου μας σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τι θέλει να μεταφέρει στον θεατή του μέσα από την ιστορία της; Αυτό εξαρτάται απόλυτα από όσα ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά κουβαλάμε μέσα μας. Η ταινία είναι η σφεντόνα, όχι το βότσαλο, όχι ο στόχος. Σκοπός του δημιουργού είναι το έργο του να βοηθήσει όσους έρθουν σε επαφή με αυτό να αλλάξουν, να κάνουν ένα έστω βήμα προς τα μπρος. Και αυτό το καταφέρνει θαυμάσια. Πότε με τις μοναδικές εικόνες, πότε με τους διαλόγους και τις εκφράσεις των ηρώων και πότε μόνο με την μουσική υπόκρουση, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή την ίδια στιγμή που βάζει το μυαλό του σε κίνηση βοηθώντας στην ανάταση του πνεύματος και στον εξαγνισμό της ψυχής. Απίστευτο; Απίστευτο και μοναδικό, όπως ήταν ο αναντικατάστατος Θεόδωρος Αγγελόπουλος!

Ο Μελισσοκόμος – The Beekeper – Trailer

Καραΐνδρου Ελένη - (To Vals) O Melissokomos - Theo AngelopoulosΚαραΐνδρου Ελένη – (To Vals) O Melissokomos – Theo Angelopoulos

Συντελεστές

Σενάριο

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νόλλας, Tonino Guerra

Σκηνοθεσία

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ηθοποιοί

Marcello Mastroianni – Σπύρος
Νάντια Μουρούζη – Κοπέλα
Serge Reggiani – Φίλος του Σπύρου στο νοσοκομείο
Τζένη Ρουσέα – Άννα, η γυναίκα του Σπύρου
Ντίνος Ηλιόπουλος – φίλος του Σπύρου στο σινεμά
Βάσια Παναγοπούλου
Δημήτρης Πουλικάκος
Χριστόφορος Νέζερ
Αθηνόδωρος Προύσαλης
Νίκος Κούρος
Γιάννης Ζαβραδινός
Κώστας Κωνσταντόπουλος
Κώστας Τύμβιος
Ντόρα Βολανάκη
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Σταμάτης Γαρδέλης
Στράτος Παχής
Μιχάλης Γιαννάτος

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.