RoboCop – 2014 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

RoboCop – 2014

Η ταινία RoboCop του 2014 είναι ένα remake της ομότιτλης ταινίας του 1987. Με άλλους συντελεστές και αλλαγμένο στις λεπτομέρειες σενάριο, έρχεται να αναστήσει ένα κινηματογραφικό ήρωα που είχε γίνει πολύ συμπαθής στο ανά τον κόσμο φιλοθεάμον κοινό.

Γράφει:

RoboCop – 2014Διάρκεια:
117 λεπτά

Υπόθεση

Βρισκόμαστε στο 2028μ.Χ. Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τις ανά τον κόσμο επεμβασούλες τους (όχι δεν το έχουν κόψει αυτό το συνήθειο) με την βοήθεια ρομπότ που κατασκευάζει η εταιρεία Omnicorp, που αλλού… στην Κίνα (από τοστιέρες μέχρι διαστημόπλοια φτιάχνουν, ήδη από τις μέρες μας, οι σχιστομάτηδες!). Στόχος του ιδιοκτήτη της εταιρίας, Raymond Sellars (Michael Keaton) είναι τα ρομπότ του να αναλάβουν και δράση εντός του αμερικανικού εδάφους αντικαθιστώντας τους αστυνομικούς. Τα σχέδια του “κολλούν” στο ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αλλά και του Κογκρέσου δεν θέλει να εμπιστευτεί την ασφάλεια των Αμερικανών στις μηχανές που δεν έχουν αισθήματα. Ο πετυχημένος επιχειρηματίας σκέφτεται έναν τρόπο για να πετύχει τον σκοπό του. Θα κατασκευάσει υβρίδια που θα είναι μισά άνθρωποι μισά ρομπότ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρει κάποιον ένστολο -αστυνομικό ή στρατιώτη- που μετά από ατύχημα να έχει ανάγκη τοποθέτησης μηχανικών μερών στο σώμα του.
Το κελεπούρι βρίσκεται λίγο καιρό μετά. Το όνομα του είναι Alex Murphy (Joel Kinnaman). Αστυνομικός του Detroit που σε μία έκρηξη (πήγαν να τον καθαρίσουν άνθρωποι του υποκόσμου που είχε βάλει στο στόχαστρο του) έχει χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των οργάνων και των σωματικών του λειτουργιών. Η OmniCorp είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει για να σώσει την ζωή του, την οποία και αρπάζει η γυναίκα του Clara (Abbie Cornish), για χάρη τόσο των ίδιων όσο και του γιου τους David (John Paul Ruttan). Το όλο εγχείρημα αναλαμβάνει ο Dr. Dennett Norton (Gary Oldman). Όταν όμως τελικά ο Murphy, ως RoboCop πια, βγαίνει στον δρόμο και στην ενεργό δράση τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα σχεδίαζαν στην OmniCorp.

Κριτική και εντυπώσεις

Η ταινία RoboCop του 2014 είναι ένα remake της ομότιτλης ταινίας του 1987. Με άλλους συντελεστές και αλλαγμένο στις λεπτομέρειες σενάριο, έρχεται να αναστήσει ένα κινηματογραφικό ήρωα που είχε γίνει πολύ συμπαθής στο ανά τον κόσμο φιλοθεάμον κοινό. Τα καταφέρνει; Κατά την γνώμη μου, ναι! Κι όχι μόνο τα καταφέρνει αλλά πιστεύω ότι είναι πιο απολαυστική, πιο καλοδουλεμένη (παίζει ρόλο και η εξέλιξη της τεχνολογίας του κινηματογράφου) και πιο συναρπαστική από την πρώτη ταινία. Ακόμα και σκέτα να εξετάσουμε τα δύο σενάρια, σαφώς προτιμώ το πρόσφατο. Κατά τα άλλα, είναι όπως φαντάζεστε μια ταινία απόλυτης δράσης, με πινελιές επιστημονικής φαντασίας και μια εσάνς σκηνών που έχουν να κάνουν με καυτηριασμό σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων· έτσι για να σπάει η σκληράδα των όπλων! Θα έλεγα ότι αξίζει να την δείτε, ειδικά εσείς οι φανατικοί θεατές των ταινιών δράσης.

Ατάκα από την ταινία RoboCop – 2014

Alex Murphy: Μην το πάρεις προσωπικά, απλά δε μου αρέσεις ως άνθρωπος.

Ατάκα από την ταινία RoboCop – 2014

Jae Kim: Βρήκε τρόπο να παρακάμπτει τις προτεραιότητες συστήματος.
Dr. Dennett Norton: Το ανθρώπινο στοιχείο θα είναι πάντα παρόν. Συμπόνοια, φόβος, ένστικτο, πάντα θα εμπλέκονται στο σύστημα.

Ατάκα από την ταινία RoboCop – 2014

Clara Murphy: Alex. Πρέπει να έρθεις σπίτι.
RoboCop: Clara, σε παρακαλώ παραμέρισε.
Clara Murphy: Πρέπει να μιλήσεις στον γιο σου.
RoboCop: Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται τρία εγκλήματα σε εξέλιξη.
Clara Murphy: Alex, άκουσέ με, ξέρω ότι είσαι εκεί μέσα. Ο David δεν θέλει να πατήσει στο σχολείο. Βλέπει εφιάλτες. Καταρρέει. Καταρρέω κι εγώ. Σε παρακαλώ. Δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνη μου. Φοβάται κάθε μέρα μετά από εκείνη τη νύχτα.

Ατάκα από την ταινία RoboCop – 2014

Robocop: Είμαι ο πρώτος του είδους μου, μισός άνθρωπος, μισός μηχανή. Δημιουργήθηκα για να εξαφανίσω το έγκλημα από τους δρόμους, αλλά οι άνθρωποι που με έφτιαξαν είχαν διαφορετικά σχέδια. Ήρθε ο καιρός να μάθουν ότι τα σχέδιά τους ακυρώθηκαν.

RoboCop – Trailer (Full HD, Greek subs)

ROBOCOP - OFFICIAL TRAILERROBOCOP – OFFICIAL TRAILER

Συντελεστές

Σενάριο

Joshua Zetumer

Σκηνοθεσία

José Padilha

Ηθοποιοί

Joel Kinnaman – Alex Murphy / RoboCop
Gary Oldman – Dr. Dennett Norton
Michael Keaton – Raymond Sellars
Abbie Cornish – Clara Murphy
Jackie Earle Haley – Rick Mattox
Michael K. Williams – Jack Lewis
Jennifer Ehle – Liz Kline
Jay Baruchel – Tom Pope
Marianne Jean-Baptiste – Chief Karen Dean
Samuel L. Jackson – Pat Novak
Aimee Garcia – Jae Kim
Douglas Urbanski – Mayor Durant
John Paul Ruttan – David Murphy
Patrick Garrow – Antoine Vallon
K.C. Collins – Andre Daniels

Παραγωγή και Διανομή
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Columbia Pictures
Strike Entertainment
Feelgood Entertainment

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.