Ο Απίθανος Χαλκ - The Incredible Hulk - 2008 .: Cinema .: Ματιά
 

Ο Απίθανος Χαλκ – The Incredible Hulk – 2008

Μη με κάνεις να θυμώσω… δε θα σου αρέσω καθόλου αν θυμώσω

Γράφει:
Ο Απίθανος Χαλκ – The Incredible Hulk – 2008

The Incredible Hulk – 2008Διάρκεια:
112 λεπτά

Υπόθεση και Εντυπώσεις
Πέντε χρόνια μετά την απόπειρα του Ang Lee, ο Απίθανος Χαλκ επιστρέφει. Πρωταγωνιστής ο πάντα καταπληκτικός Edward Norton, και στο πλάι του η Liv Tyler και ο Tim Roth. Ποιος είναι όμως ο Πράσινος Γίγαντας που τον αποκαλούν Incredible Hulk; Είδαμε την ταινία και όχι μόνο σας την προτείνουμε, αλλά και σας καλούμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο του Incredible Hulk ξεκινώντας με τους ηθοποιούς που πλαισιώνουν τον βασικό ήρωα.

Ο Tim Roth, όσο άριστος ήταν ως τζαζ πιανίστας στο 1900, τόσο μέτριος είναι ως Emil Blonsky στο Incredible Hulk. Όσοι θέλετε πείτε ότι φταίει ο ρόλος του, το σενάριο, ο σκηνοθέτης ή οτιδήποτε άλλο, πάντως ο Tim Roth ως Emil Blonsky, ένας απ’ τους στρατιωτικούς που είναι διώκτες του Hulk, δεν έλεγε και πολλά. Στο δεύτερο μισό της ταινίας μεταμορφώνεται σε Abomination (ήτοι Έκτρωμα), έναν απ’ τους εχθρούς του Χαλκ στα κόμιξ.

Η Liv Tyler ως Dr Elisabeth (ή Betty) Ross είναι τo μόνο κοινό σημείο του Hulk 2008 με την ταινία του Ang Lee. Για να εξηγηθούμε πρέπει να πούμε ότι η Jennifer Connely ήταν το μόνο στοιχείο της πρώτης κινηματογραφικής εκδοχής του Hulk (2003) που άξιζε. Αξίζει πολλά και η ερμηνεία της Liv Tyler στον ίδιο ρόλο, στην νέα ταινία. Και οι δυο ηθοποιοί παίζουν πολύ αξιόλογα την Dr Elizabeth Ross, την γυναίκα που αγαπάει ο Dr Bruce Banner.

Ο Mr Blue είναι ένας τύπος που βοηθάει συχνά τον Hulk ή αν προτιμάτε Mr Green στην τρέχουσα σειρά κόμιξ Incredible Hulk και έχει ένα ρόλο κλειδί στην ταινία που δε θα τον φανερώσουμε στο παρόν κείμενο.

Ποιος είναι ο Απίθανος Χαλκ;

Ο Mr Green… άντε ας σοβαρευτούμε λιγάκι και να μπούμε και στο ψητό… ο Hulk ΔΙΑΛΥΕΙ! Ξεχάστε τον αξιοσέβαστο Dr Indiana Jones και το Crystal Skull του και φυσικά ξεχάστε και τον Iron Man. Όπως στο τέλος του comic έπους World War Hulk ο Μεγάλος και Πράσινος εξοντώνει τον Τενεκεδένιο, έτσι πιστεύουμε και η ταινία Hulk θα ισοπεδώσει την ταινία Iron Man στα ταμεία του cinema. Κι αν η σειρά της TV με τον Χαλκ, είχε επηρεαστεί απ’ την αντίστοιχη σειρά με τον Φυγά (Fugitive), ο νέος κινηματογραφικός Χαλκ είναι καλύτερος από τις περισσότερες ταινίες των τελευταίων 5 ετών (και όχι δεν πιστεύω ότι φταίει μόνο η απεργία των σεναριογράφων).

Έχουμε έναν Dr Banner κυνηγημένο, να τρέχει διαρκώς για να ξεφύγει από τους στρατιωτικούς. Ο Edward Norton παίζει πολύ καλά τον ρόλο του Δόκτορα Μπάννερ και τα CGI γραφικά για τον Hulk είναι πολύ καλύτερα από αυτά της πρώτης ταινίας με τον Eric Bana. Τόσο ο Hulk όσο και ο Dr Banner είναι πιστά βασισμένοι στο κόμικ, το σενάριο της ταινίας είναι αξιοπρεπέστατο – αν και ομολογουμένως ακολουθεί την πεπατημένη των Spider Man, X-Men, Iron Man – και η σκηνοθεσία είναι αρκετά καλή. Πιστεύουμε πως μετά τον Hulk με τον Edward Norton κανείς δε θα θυμάται και δε θα ασχοληθεί ξανά με τον Eric Bana και τον Hulk του Ang Lee.

Hulk (2008) poster - Έντουαρντ ΝόρτονΑν και θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι από εδώ και πέρα πολλές ταινίες θα είναι σαν τον Beowulf – όπως είπε και ο Spielberg δεν τον απασχολεί η ομοιότητα του υποψήφιου ηθοποιού για τον ρόλο του Τεν Τεν, θα “καλύψουν” τα κενά οι υπολογιστές. Παρά τη καλή δουλειά στα γραφικά προτιμούμε τον Lou Ferrigno στα πράσινα (ο ηθοποιός-πρώην παλαιστής που ενσάρκωνε τον Χαλκ στο τηλεοπτικό σήριαλ) . Παρεπιπτόντως ο Lou Ferrigno κάνει μια cameo εμφάνιση ως υπεύθυνος σεκιουριτάς πανεπιστημίου αλλά και την φωνή του Απίθανου Χαλκ. Φυσικά, κάνει cameo εμφάνιση και ο Stan Lee, στην αρχή της ταινίας, ως ο ατυχής παππούς που πίνει ένα “μολυσμένο” μπουκάλι αναψυκτικό.

Δείτε την ταινία οπωσδήποτε. Ένας Banner που προσπαθεί με έλεγχο σφυγμών, τεχνικές αναπνοής, γιόγκα και Capoeira να ελέγξει τα νεύρα του και να μην μεταμορφώνεται σε Hulk, ενώ ταυτόχρονα τρέχει για μήνες από χώρα σε χώρα προσπαθώντας να ξεφύγει από τον αμερικάνικο στρατό. Στην πορεία διαλύει μπόλικα στρατιωτικά τζιπ Χάμμερ και για λίγο γονατίζει αντιμετωπίζοντας τα κανόνια ήχου (υπάρχουν και στην πραγματικότητα αλλά είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμη).

Η πρώτη και πιο βασική “δύναμη” του Χαλκ ως ήρωα των κόμικ είναι ότι όταν ο Banner θυμώνει μεταμορφώνεται στον Πράσινο Γίγαντα που ονομάζεται Χαλκ και όσο περισσότερο θυμώσει ο Hulk τόσο πιο δυνατός γίνεται. Άλλες δυο ικανότητες που γνωρίζουμε απ’ τα κόμικ και τις βλέπουμε και στην ταινία, είναι η δυνατότητα να σβήσει μια φωτιά χτυπώντας με δύναμη τις παλάμες του, και να σχίσει τη γη χτυπώντας με δύναμη το πόδι του.

Ο Hulk γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός μυστικού στρατιωτικού πειράματος. Ο Dr Banner πίστευε ότι δούλευε σε ένα πείραμα ελέγχου της απορρόφησης ραδιενέργειας από ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα πείραμα που είχε ως σκοπό τη δημιουργίου του υπέρ-στρατιώτη.

Το πείραμα πάει στραβά και ο Banner μεταμορφώνεται σε γιγαντιαίο απίθανο Χαλκ. Καταστρέφει το εργαστήριο, τραυματίζει την αγαπημένη του και τον πατέρα της τον στρατηγό Ross. Όταν αργότερα επιστρέφει ως Banner και επισκέπτεται την Betty Ross, ο στρατηγός δεν του επιτρέπει να την δει. Έτσι, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ross, ο αμερικανικός στρατός γίνεται διώκτης του Χαλκ και το κυνηγητό ξεκινάει.

Λιβ Τάιλερ - Incredible Hulk (2008) posterΟ Banner δεν σταματάει να τρέχει αλλά και δεν σταματάει να μισεί το άλλο του εγώ. Αντί να θελήσει να ελέγξει τον Hulk τον θεωρεί ένα τέρας, μια αρρώστια, και ψάχνει συνέχεια για την θεραπεία. Ο Χαλκ είναι πάρα πολύ δυνατός, αλλά είναι κυριολεκτικά ένας γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού, που ίσα-ίσα αρθρώνει λίγες κουβέντες σε όλη την ταινία. Ένας πράσινος γίγαντας που τα σπάει όλα, τα βάζει με τους puny humans και “νικάει”. Αλλά η νίκη του Hulk δεν είναι η νίκη που επιθυμεί η καρδιά του Hulk.

Αυτή η μάχη των δύο προσωπικοτήτων και η αναζήτηση της ισορροπίας είναι το κεντρικό κλειδί του χάρτινου ήρωα Hulk και επιτέλους έχουμε μια ταινία που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Πράσινου Γίγαντα και του Dr Banner.

Θα κλείσουμε αναφέροντας κάποια τρίβιαλ στοιχεία της ταινίας. Για να δούμε την πρώτη μεταμόρφωση του Απίθανου Χαλκ (με εξαίρεση τα flashback στους τίτλους της αρχής), περιμέναμε να περάσει μισή ώρα ταινίας. Αλλά ακόμη και τότε, ο σκηνοθέτης επιλέγει να συνεχίσει να μας κρατάει σε αγωνία με ένα πολύ απλό τρόπο: δείχνει το αποτέλεσμα των πράξεων του Χαλκ αλλά για αρκετή ώρα τον κρατάει στη σκιά.

Άλλα δυο ενδιαφέροντα τρίβιαλ στοιχεία είναι η εμφάνιση, στο τέλος της ταινίας, του Tony Stark που λέει στον στρατηγό Ross ότι ετοιμάζουν μια ομάδα υπερηρώων (τους Avengers), και σε κάποιο σημείο στο μέσο της ταινίας όταν ακούγεται το μουσικό θέμα από την παλιά τηλεοπτική σειρά.

Και το πιο “χαριτωμένο” είναι όταν η Liv Tyler/Betty Ross δίνει δώρο ένα μωβ παντελόνι και ο Banner/Edward Norton το απορρίπτει. Να εξηγήσουμε ότι ο “χάρτινος” Χαλκ φορούσε μωβ παντελόνι για τον πολύ απλό λόγο ότι το μωβ και το πράσινο φαίνονταν καλά στο κόμικ του 60. Αλλά ο Banner το απορρίπτει, όπως απέρριψε και ο Wolverine τα κίτρινα-μπλε κολάν στο πρώτο κινηματογραφικό X-Men.

Nuff talk, said the true believer… δείτε την ταινία και θα τα ξαναπούμε!

[linkwise 10784-0#movies#hulk#φιγούρες, παιχνίδια, μάσκες και αποκριάτικες στολές με τους ήρωες της ταινίας #http://www.moustakastoys.gr/gr/apotelesmata-anazitisis/?q=hulk#srt=3 ]

Ο Απίθανος Χαλκ – The Incredible Hulk – Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=xbqNb2PFKKA‎

Συντελεστές

Σενάριο

Zak Penn

Σκηνοθεσία

Louis Leterrier

Ηθοποιοί

Edward Norton – Bruce Banner
Liv Tyler – Betty Ross
Tim Roth – Emil Blonsky
William Hurt – Στρατηγός ‘Thunderbolt’ Ross
Tim Blake Nelson – Samuel Sterns
Ty Burrell – Leonard
Christina Cabot – Major Kathleen Sparr
Peter Mensah – Στρατηγός Joe Greller
Lou Ferrigno – The Incredible Hulk / Φρουρός Ασφαλείας (φωνητικά)
Paul Soles – Stanley
Débora Nascimento – Martina
Greg Bryk – Commando
Chris Owens – Commando
Al Vrkljan – Commando
Adrian Hein – Commando
Robert Downey Jr. – Tony Stark / Iron Man

Παραγωγή και Διανομή

Universal Pictures
Marvel Enterprises
Marvel Studios
UIP

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.