Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα - The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe - 2005 .: Cinema .: Ματιά
 

Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe – 2005

Το ταξίδι στη Νάρνια ξεκινάει!

Γράφει:
Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe – 2005
Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα - The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe - 2005

Νάρνια: το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η ΝτουλάπαΠαραγωγή και Διανομή
Η ταινία που αναφερόμαστε αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Το Χρονικό της Νάρνια – Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» του Κλάιβ Λιούις. Είναι μια περιπέτεια φαντασίας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Άντριου Άνταμσον (Andrew Adamson) και της εταιρείας Walt Disney. Ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί στο εξωτερικό είναι «The Chronicles of Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe». Η παραγωγή της έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2005.

Στην Ελλάδα το DVD της ταινίας κυκλοφορεί από την εταιρία ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α.Ε., έχει διάρκεια 142 λεπτά και ήχο Dolby Digital 5.1. Για να παρακολουθήσετε την ταινία υπάρχουν τόσο ελληνικοί υπότιτλοι όσο και μεταγλωττισμένοι διάλογοι στα ελληνικά.

Συντελεστές
Πριν μιλήσουμε όμως για την υπόθεση της ταινίας και τις εντυπώσεις που μας άφησε οφείλουμε να αναφέρουμε τους πρωταγωνιστές της. Έτσι λοιπόν το ρόλο του Πίτερ Πέβενσι παίζει ο Γουίλιαμ Μόζλι (William Moseley). Την Σούζαν Πέβενσι ενσαρκώνει η Άννα Πόπλγουελ (Anna Popplewell), ενώ την Λούσι Πέβενσι η Τζόρτζι Χάνλι (Georgie Henley). Έντμουντ Πέβενσι είναι ο ηθοποιός Σκάνταρ Κίνς (Skandar Keynes) ενώ ο συνάδελφος του Λίαμ Νίσον (Liam Neeson) έχει χαρίσει την φωνή του στον Άσλαν. Τέλος στο ρόλο της λευκής μάγισσας συναντάμε την Τίλντα Σουίντον (Tilda Swinton).

Υπόθεση
Στην αρχή της ταινίας μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Narnia 02Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Αγγλική πρωτεύουσα και οι κάτοικοι της προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά τους, τα στέλνουν στην επαρχία της χώρας όπου φιλοξενούνται σε διάφορα σπίτια. Μέσα σε αυτά τα παιδιά είναι και τα τέσσερα τέκνα της οικογένειας Πέβενσι. Ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η Λούσι εγκαθίστανται προσωρινά στο εξοχικό σπίτι ενός καθηγητή. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού τους, η Λούση ανακαλύπτει μια ξεχασμένη ντουλάπα που λειτουργεί σαν Πύλη και οδηγεί στην χώρα Νάρνια.

Η Νάρνια είναι μια φανταστική χώρα στην οποία κατοικούν ζώα που μιλάνε, νάνοι, γίγαντες, μινώταυροι και διάφορα άλλα μυθικά πλάσματα. Δυστυχώς την Νάρνια διοικεί η κακιά Λευκή Μάγισσα που έχει επιβάλει ένα συνεχή χειμώνα, ενώ ακόμα και τα Χριστούγεννα έχουν απαγορευτεί. Μια προφητεία, όμως, αναφέρει ότι η χώρα θα ελευθερωθεί από δύο αγόρια και δύο κορίτσια.

Είναι οι φίλοι μας τα παιδιά που αναφέρονται στην προφητεία, και εάν ναι, θα καταφέρουν να ξαναφέρουν την Άνοιξη και την Ελευθερία στην θαυμάσια αυτή χώρα; Αυτό είναι κάτι που σας αφήνουμε να το μάθετε όταν δείτε την ταινία (μην χαλάσουμε και το σασπένς).

Εντυπώσεις

Αν αναρωτιέστε τι εντύπωση μας έκανε, θα σας πούμε ένα πράγμα. Η ταινία είναι κορυφαία στο είδος της, υπό το πρίσμα ότι είναι μια ταινία κατάλληλη για όλη την οικογένεια. Όπως είπαμε η συγκεκριμένη ταινία είναι μια περιπέτεια φαντασίας. Στην ίδια κατηγορία με αυτήν ανήκουν τόσο η τριλογία «Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών» όσο και οι ταινίες του «Χάρυ Πότερ». Η τριλογία του Άρχοντα των δακτυλιδιών Το Χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα - The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe - 2005είναι η απόλυτη, πάντα κατά την υποκειμενική μας άποψη, ταινία περιπέτειας και φαντασίας αλλά είναι ακατάλληλη για παιδιά. Απ’ την άλλη οι ταινίες του Χάρυ Πότερ είναι μεν πολύ καλές ταινίες (όχι βέβαια όσο τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν), αλλά είναι αμφίβολο με εξαίρεση την πρώτη, για το πόσο κατάλληλες είναι για να τις δουν τα παιδιά μας. Τόσο τα παραπάνω όσο και η πολύ καλή μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη είναι τα στοιχεία που κάνουν την ταινία «Το Χρονικό της Νάρνια – Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» ίσως την καλύτερη και κατάλληλη για όλη την οικογένεια, ταινία περιπέτειας και φαντασίας.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Άντριου Άνταμσον, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει επίσης και τις παιδικές ταινίες Shrek 1 και Shrek 2. Στα άμεσα σχέδια του σκηνοθέτη βρίσκονται οι ταινίες Shrek 3 (το έτος 2007) και The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (το έτος 2008). Θα τις περιμένουμε και τις δύο με αγωνία, αφού είμαστε fan τόσο του Shrek όσο και της Narnia.

Πριν κλείσουμε να πούμε ότι το βιβλίο του Κλάιβ Λιούις «Το Χρονικό της Νάρνια – Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» είναι το δεύτερο από μια σειρά επτά βιβλίων με γενικό τίτλο «Το Χρονικό της Νάρνια». Αυτά τα επτά βιβλία είναι τα:

1. Ο ανεψιός του μάγου
2. Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα
3. Το άλογο και το αγόρι του
4. Ο πρίγκιπας Κασπιανός
5. Ο ταξιδιώτης της αυγής
6. Ο ασημένιος θρόνος
7. Η τελευταία μάχη
Και τα επτά βιβλία κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Δείτε ένα video σχετικό με την ταινία κάνοντας κλικ εδώ!

Συντελεστές

Σενάριο

Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely

Σκηνοθεσία

Andrew Adamson

Ηθοποιοί

Georgie Henley – Lucy Pevensie
Skandar Keynes – Edmund Pevensie
William Moseley – Peter Pevensie
Anna Popplewell – Susan Pevensie
Tilda Swinton – White Witch
James McAvoy – Mr. Tumnus
Jim Broadbent – Professor Kirke
Kiran Shah – Ginarrbrik
James Cosmo – Father Christmas
Judy McIntosh – Mrs. Pevensie
Elizabeth Hawthorne – Mrs. Macready
Patrick Kake – Oreius
Shane Rangi – General Otmin
Brandon Cook – Boy on Train
Cassie Cook – Girl on Train
Morris Lupton – Train Conductor
Shelly Edwards – Distraught Mother (as Shelley Edwards-Bishop)
Susan Haldane – Distraught Mother
Margaret Bremner – Distraught Mother
Jaxin Hall – Soldier
Terry Murdoch – German Pilot
Katrina Browne – Green Dryad
Lee Tuson – Rumblebuffin the Giant
Elizabeth Kirk – Hag
Felicity Hamill – Hag
Kate O’Rourke – Hag
Sonya Hitchcock – Hag
Lucy Tanner – Hag
Tiggy Mathias – Hag
Gregory Cooper – Faun
Richard King – Faun
Russell Pickering – Faun
Ben Barrington – Centaur
Charles Williams – Centaur
Vanessa Cater – Centaur
Allison Sarofim – Centaur
Alina Phelan – Centaur Archer
Stephen Ure – Satyr
Sam La Hood – Satyr (as Sam Lahood)
Ajay Ratilal Navi – Red & Black Dwarf
Bhoja ‘BK’ Kannada – Red & Black Dwarf (as Bhoja Kannada)
Zakiuddin Mohd. Farooque – Red & Black Dwarf
M. Ramaswami – Red & Black Dwarf
Praphaphorn ‘Fon’ Chansantor – Red & Black Dwarf (as Prapaphorn Chansantor)
Nikhom Nusungnern – Red & Black Dwarf
Doungdieo Savangvong – Red & Black Dwarf
Rachael Henley – Older Lucy
Mark Wells – Older Edmund
Noah Huntley – Older Peter
Sophie Winkleman – Older Susan
Liam Neeson – Aslan (voice)
Ray Winstone – Mr. Beaver (voice)
Dawn French – Mrs. Beaver (voice)
Rupert Everett – Mr. Fox (voice)
Cameron Rhodes – Gryphon (voice)
Philip Steuer – Philip the Horse (voice)
Jim May – Vardan (voice)
Sim Evan-Jones – Wolf (voice)
Douglas Gresham – Radio Announcer (voice)

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.