Ματιά

Κλείνει η ΕΡΤ. Και η περιουσία της;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι «Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περιπτωση μοναδικής αδιαφανειας. Κι αυτό τελειώνει σήμερα. Εχει τεράστια περιουσία. Υπάρχει καθεστώς προνομίων. Εχει εξελιχθει σε σκάνδαλο. Σήμερα σταματούν οι μεταδόσεις της […]

Γράφει: Matia Gr
Κλείνει η ΕΡΤ. Και η περιουσία της;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι «Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περιπτωση μοναδικής αδιαφανειας. Κι αυτό τελειώνει σήμερα. Εχει τεράστια περιουσία. Υπάρχει καθεστώς προνομίων. Εχει εξελιχθει σε σκάνδαλο. Σήμερα σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, απόψε το βράδυ. Και μέχρις ότου ξανανοίξει, ο λαός δεν θα πληρώνει το χαράτσι».

ΕΡΤΞεκινώντας από το… τέλος να σημειώσουμε για τους αφελείς ότι όταν χρησιμοποιεί τη λέξη χαράτσι δεν εννοεί τα εκατοντάδες ευρώ φόρων όπως το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τα 52 ευρώ το χρόνο που πληρώνουμε σε κάθε λογαριασμό για την ΕΡΤ. Επιπλέον η ΕΡΤ είχε αποποιηθεί τα 5.000.000 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και μέσω φόρων και εισφορών έμπαιναν στα κρατικά ταμεία περίπου 80.000.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Κατηγορείται επίσης την ΕΡΤ για αδιαφάνεια και προνόμια σε επίπεδο σκανδάλου. Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τις ανακοινώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ για κρατικοδίαιτα άτομα που προσελήφθησαν στην ΕΡΤ και πληρώνονταν τον μισθό τους κανονικά, χωρίς να έχουν πατήσει ούτε μια φορά το πόδι τους στη δουλειά. Αλλά αυτά τα άτομα, όσα και να ήταν, σίγουρα δεν φτάνουν τα σχεδόν 3000 άτομα που θα απολυθούν. Και σίγουρα αν αυτό ενδιέφερε την κυβέρνηση θα μπορούσε με έναν έλεγχο να τα εντοπίσει. Αλλά μιλάμε για άτομα που προσελήφθησαν από τους εταίρους της σημερινής συγκυβέρνησης, οπότε πολύ φοβάμαι ότι ήδη μπορεί να έχουν πάρει μετατάξεις για άλλες οργανικές θέσεις του δημοσίου.

Το Νοέμβριο του 2011, πάλι ο Σίμος Κεδίκογλου, δήλωνε ότι “Η ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία. Η συρρίκνωση και απαξίωσή της είναι προς όφελος ιδιωτικών και ξένων συμφερόντων και δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί”. Αυτό ας το αφήσουμε ασχολίαστο…

Το νόημα όμως, η ουσία της κυβερνητικής ανακοίνωσης, είναι η περιουσία της ΕΡΤ. Με την ΕΡΤ υπό κατάργηση δεν θα υπάρχει κανείς να ελέγξει τι γίνεται με την περιουσία της. Και είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ για κυβερνητικές προσπάθειες να εκποιηθούν “υπέρ του Δημοσίου” κτίρια “φιλέτα” που ανήκουν στην Κρατική Τηλεόραση. Η ΕΡΤ διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις επί της Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή, στην Κατεχάκη, στη Μουρούζη κοντά στη Ρηγίλλη, στη Λεωφόρο Στρατού στην Θεσσαλονίκη, αλλά και οικόπεδα στον Δήμο Παλλήνης και στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Ακίνητα ή εκτάσεις που ανήκουν στην ΕΡΤ υπάρχουν επίσης στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στην Κρήτη και αλλού. Και να τονίσω ότι στις παραπάνω γραμμές έχω αναφερθεί μόνο στην ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα μπορούσε να φέρει οποιοδήποτε καλό αποτέλεσμα και δυστυχώς, όσον αφορά την περιουσία της ΕΡΤ μου έρχεται στο μυαλό η παροιμία “ο λύκος στην αντάρα χαίρεται”.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TV Shows