Μακεδονία του Βαρδάρη vs Χρουσαλά-Πατίστας στο Θωρηκτό Αβέρωφ

Μακεδονία του Βαρδάρη vs Χρουσαλά-Πατίστας στο Θωρηκτό Αβέρωφ

Δυο ειδήσεις γράφτηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η μία αφορά το ζεύγος Χρουσαλά-Πατίστας και το πάρτυ, ε συγνώμη, τη δεξίωση που παρέθεσαν στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Η εφημερίδα Το Θέμα, είχε φωτογραφίες εφοπλιστών και μοντέλων, οι οποίοι ξεσάλωναν στο Θωρηκτό Αβέρωφ, δίπλα στα κανόνια που βοήθησαν να διπλασιαστεί η Ελληνική Επικράτεια στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπιναν, χόρευαν και φανέρωναν τις… διαθέσεις τους, εκεί που κάποιοι ανώνυμοι ναύτες, Έλληνες ήρωες, έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα λεύτεροι.

Η άλλη είδηση δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή κι αφορά το πρόβλημα που έχουμε με τα Σκόπια και τη συμπεριφορά της εκάστοτε κυβέρνησής τους προς την Ελλάδα, με βασικό θέμα την θέλησή τους να λέγονται Μακεδονία. Τα Σκόπια λοιπόν, αφού για 20 χρόνια συνηθίσαμε να λέγονται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα ονομαστούν επίσημα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη. Κι η διαρροή της είδησης συνεχίζει σημειώνοντας την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την “ονομασία με χρήση γεωγραφικού προσδιορισμού”.

Βρε που να σας πάρει ο Βαρδάρης και να σας σηκώσει! Βαρδάρης είναι ο Αξιός βρε αγεωγράφητοι, που ξεκινάει απ’ τη Δημοκρατία των Σκοπίων και καταλήγει στο Αιγαίο δίπλα στη Θεσσαλονίκη μας. Όσο για το όνομα Μακεδονία και τη σημασία του, ας ψάξουν να βρουν τι έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ας ρωτήσουν τον πρώην Υπουργό Νικόλαο Μάρτη, που έχει κάνει τόσες έρευνα και έχει γράψει τόσα βιβλία. Ας ρωτήσουν μερικούς Σαλονικιούς διαλεγμένους στη τύχη, για να δουν ότι και οι απλοί άνθρωποι τα ίδια θα απαντήσουν.

Θα ανοίξω μια μικρή παρένθεση, για άλλη μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο ενεργειακός αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είχε προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, και ο κ Παπανδρέου είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία και ενδεχομένως θα την ακύρωνε. Μόλις την Παρασκευή είχαμε ανακοίνωση της Βουλγαρικής κυβέρνησης (Ναυτεμπορική) για οριστική ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Φανταζόμουν ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπαιρνε κάποια ανταλλάγματα από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόσο στα οικονομικά όσο και στα εθνικά θέματα. Αντί για “επιβράβευση”, πάλι “σφαλιάρα” τρώμε…

Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, μέχρι το 1945 η περιοχή των Σκοπίων ονομαζόταν Βαρντάσκα (Vardaska) από τον ποταμό Αξιό (ή Βαρδάρη αν θέλετε). Τότε, ο στρατάρχης Τίτο, την μετονόμασε σε Μακεδονία, κλείνοντας το μάτι πονηρά στην επέκταση προς το Αιγαίο. Οι κάτοικοι των Σκοπίων ας κρατήσουν το Δημοκρατία του Βαρδάρη και να ξεχάσουν τη Μακεδονία, Γη Ελληνική ποτισμένη με το αίμα των Μακεδονομάχων.

Και τα δυο θέματα είναι Εθνικά Θέματα. Τα κανάλια της τηλεόρασης καλύπτουν πλήρως το θέμα Χρουσαλά-Πατίστας στο Θωρηκτό Αβέρωφ, αλλά δε λένε σχεδόν τίποτα για τη “Μακεδονία του Βαρδάρη”. Βεβήλωση να γίνεται κοσμική εκδήλωση εκεί που δώσαν τη ζωή τους οι ηρωικοί Έλληνες Ναύτες. Αλλά βεβήλωση και η νέα ονομασία για τα Σκόπια, ανόσια η χαρά για τον δήθεν διπλωματικό συμβιβασμό, και εξαιρετικά περίεργο ότι τα τηλεοπτικά κανάλια δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο θέμα της Μακεδονίας μας, θέμα εξίσου σοβαρό αν όχι και σοβαρότερο κατά την προσωπική μου γνώμη.

A.A.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment