Το άλογο του πολέμου - War horse - 2011 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Το άλογο του πολέμου – War horse – 2011

Η μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Michael Morpurgo στην μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Steven Spielberg, είναι μια από τις καλύτερες αμερικανικές παραγωγές όλων των ετών.

Γράφει: E Α

Διάρκεια:
146 λεπτά

Υπόθεση

Ο Ted Narracott νοικιάζει μια μικρή φάρμα κάπου στην Βρετανική επαρχία. Μαζί του, στον ανελέητο αγώνα της επιβίωσης, είναι η γυναίκα του Rose και ο νεαρός γιος τους Albert. Το μοναδικό έξοδο που επιβάλλεται να κάνουν είναι η αγορά ενός αλόγου, που θα τους βοηθήσει στο όργωμα αλλά και στις άλλες γεωργικές εργασίες του κτήματος. Πράγματι ο Ted πηγαίνει στην δημοπρασία αλόγων και -εξαιτίας του παρορμητικού του χαρακτήρα- επιστρέφει με ένα υπέροχο άλογο τελείως ανεκπαίδευτο και συνεπώς ακατάλληλο για κάθε δουλειά, πόσο μάλλον για την έλξη του ηνίου. Ο Albert που λατρεύει το άλογο από την πρώτη στιγμή που το βλέπει, του δίνει το όνομα Joy και αναλαμβάνει την εκπαίδευση του. Όταν όμως, παρ’ όλες τις προβλέψεις των συγχωριανών τους τα καταφέρνει, μια καταιγίδα -που καταστρέφει την σοδειά- και ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος που μόλις ξεκίνησε αναγκάζουν τον Ted να πουλήσει τον Joy σε ένα λοχαγό του Βρετανικού Ιππικού.

Λίγο καιρό αργότερα ο Joy βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου και από ένα γύρισμα της τύχης είναι πλέον μέλος της στρατιάς του Κάιζερ. Εκεί στην ηπειρωτική Ευρώπη θα βρεθεί και ο Albert να πολεμά υπό την Βρεταννική σημαία. Και οι δύο πέρασαν πολλά. Και οι δύο βαφτίστηκαν στη φωτιά του πολέμου. Και οι δύο τραυματίστηκαν. Αλλά ο Θεός επιφύλαξε τόσο για το αγόρι όσο και για το λατρεμένο του άλογο ένα ευτυχές τέλος που το κέρδισαν αμφότεροι με το σπαθί τους!

Κριτική και εντυπώσεις

Η μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Michael Morpurgo στην μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Steven Spielberg και παραγωγό τον Frank Marshall, είναι μια από τις καλύτερες αμερικανικές παραγωγές όλων των ετών. Μια εξαιρετική ιστορία, δοσμένη μέσα από υπέροχες ερμηνείες, με επίκεντρο της ένα πανέμορφο άλογο και τη σχέση του με το αγόρι που το εκπαίδευσε και το λάτρεψε. Είναι μια ταινία που ΠΡΕΠΕΙ να δουν μικροί και μεγάλοι. Έχει να μας διδάξει τόσα μα τόσα πολλά, αγγίζοντας τις πιο καλά κρυμμένες χορδές της καρδιάς μας. Ο κινηματογράφος στις μεγάλες του, στις πολύ μεγάλες του στιγμές! Αφού ετοιμαστείτε για μπόλικο κλάμα, λάβετε θέσεις στον καναπέ σας και… αχ βρε Joy τι μας κάνεις, αχ βρε Joy τι μας κάνεις!

Ατάκα από την ταινία Το άλογο του πολέμου – War Horse

Albert Narracott: Θα τα καταφέρουμε Joey. Είμαστε τυχεροί, εγώ κι εσύ. Τυχεροί από τη μέρα που σε γνώρισα.

Ατάκα από την ταινία Το άλογο του πολέμου – War Horse

Albert Narracott: Όπου κι αν είσαι θα σε βρω και θα σε φέρω πίσω.

War horse – Το άλογο του πολέμου – Trailer

WAR HORSE - OFFICIAL TRAILERWAR HORSE – OFFICIAL TRAILER

Παραλειπόμενα (Trivial) από την ταινία War horse – Το άλογο του πολέμου

  • Το άλογο που πρωταγωνίστησε ως Joy, είναι το ίδιο άλογο που καβαλάει ο Chris Pratt στην ταινία “The Magnificent Seven“.

Συντελεστές

Σενάριο

Lee Hall, Richard Curtis

Σκηνοθεσία

Steven Spielberg

Ηθοποιοί

Jeremy Irvine – Albert Narracott
Peter Mullan – Ted Narracott
Emily Watson – Rose Narracott
Niels Arestrup – Grandfather
David Thewlis – Lyons
Tom Hiddleston – Capt. Nicholls
Benedict Cumberbatch – Maj. Jamie Stewart
Celine Buckens – Emilie
Toby Kebbell – Geordie Soldier
Patrick Kennedy – Lt. Charlie Waverly
Leonard Carow – Michael
David Kross – Gunther
Matt Milne – Andrew Easton
Robert Emms – David Lyons
Eddie Marsan – Sgt. Fry
Nicolas Bro – Friedrich
Rainer Bock – Brandt
Gary Lydon – Si Easton
Geoff Bell – Sgt. Sam Perkins
Liam Cunningham – Army Doctor
Tony Pitts – Sgt. Martin
Irfan Hussein – Sgt. Maj. Singh
Pip Torrens – Maj. Tompkins
Jean-Claude Lecas – Butcher

Παραγωγή και Διανομή
DreamWorks SKG
Reliance Entertainment
Amblin Entertainment
Feelgood Entertainment

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.