Welcome - 2009 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Welcome – 2009

Είναι ένα εξαιρετικό φιλμ που αν και δεν είναι γροθιά στο στομάχι, βάζει τα γρανάζια του μυαλού, όσων το παρακολουθήσουν, σε κίνηση, δημιουργώντας τους ταυτόχρονα έντονα συναισθήματα, ιδιαίτερα στα τελευταία του λεπτά.

Γράφει:

Welcome - 2009
Διάρκεια:
110 λεπτά

Υπόθεση

Ο Bilal είναι ένας δεκαεπτάχρονος Κούρδος που έφυγε από το Ιράκ, ενόσω η χώρα μαστιζόταν από τον πόλεμο. Σκοπός του είναι να φτάσει στην Αγγλία όπου ζει η αγαπημένη του Mina μαζί με την οικογένεια της. Όνειρο του είναι να παντρευτεί την κοπέλα που λατρεύει και να παίξει ποδόσφαιρο στην Manchester United, μιας και είναι μεγάλο ταλέντο της σφαιρικής θεάς.

Εμείς τον συναντάμε στο Calais της Γαλλίας. Μόλις έχει αφιχθεί εκεί, μετά από μια δραματική πορεία τριών μηνών. Έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από τον Ιράκ μέχρι εκεί, την συντριπτική πλειοψηφία των οποίων με τα πόδια! Το μόνο που του απομένει είναι τα 21 μίλια νερού που χωρίζουν το γαλλικό λιμάνι από το βρετανικό Dover.

Απ’ ότι φαίνεται όμως είναι αδύνατο να διανύσει αυτή την απειροελάχιστη -σε σχέση με τη συνολική- απόσταση στο τέλος του ταξιδιού του. Επίσημα δεν του επιτρέπουν να περάσει το κανάλι. Επιχειρεί παράνομα, μέσω κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, αλλά αποτυγχάνει. Μοναδική του ελπίδα πλέον η τρελή σκέψη που έκανε: να πάει από την μία χώρα στην άλλη κολυμπώντας. Εκεί μπαίνει ο προπονητής κολύμβησης, Simon, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή του Bilal, η οποία θα έχει … κατάληξη! Θα δείτε στην ταινία…

Κριτική και εντυπώσεις

Οι παράνομοι μετανάστες είναι ένα από τα φλέγοντα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η γαλλικής παραγωγής «Welcome» αγγίζει κάποιες πλευρές αυτού του θέματος, που έχουν να κάνουν κυρίως με την ανθρώπινη του διάσταση. Παρελαύνουν από τις σκηνές της οι σκληρές και ανελέητες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και οι απλοί άνθρωποι που καταλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα σκέψεως, συναισθημάτων και δράσης: από αυτούς που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στον εθελοντισμό έως αυτούς που αντιμετωπίζουν τους λαθρομετανάστες χειρότερα και από ζώα.

Είναι ένα εξαιρετικό φιλμ που αν και δεν είναι γροθιά στο στομάχι, βάζει τα γρανάζια του μυαλού, όσων το παρακολουθήσουν, σε κίνηση, δημιουργώντας τους ταυτόχρονα έντονα συναισθήματα, ιδιαίτερα στα τελευταία του λεπτά. Φυσικά και αξίζει να το δείτε και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Όχι όμως για βραδιές που θέλετε να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε… για κάποιες άλλες βραδιές… ξέρετε εσείς!

Welcome – Trailer

WELCOME - Official HD Trailer - A film by Philippe LioretWELCOME – Official HD Trailer – A film by Philippe Lioret

Συντελεστές

Σενάριο

Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Olivier Adam

Σκηνοθεσία

Philippe Lioret

Ηθοποιοί

Vincent Lindon – Simon Calmat
Firat Ayverdi – Bilal
Audrey Dana – Marion Calmat
Derya Ayverdi – Mina
Thierry Godard – Bruno
Selim Akgul – Zoran
Firat Celik – Koban
Murat Subasi – Mirko
Olivier Rabourdin – υπολοχαγός Caratini
Yannick Renier – Alain
Mouafaq Rushdie – ο πατέρας της Mina
Behi Djanati Atai – η μητέρα της Mina
Patrick Ligardes – ο γείτονας του Simon
Jean-Pol Brissart – ο δικαστής
Blandine Pélissier – η δικαστής του διαζυγίου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.