Ματιά

8 συνήθειες των ανθρώπων που έχουν πάντα ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι

Το σίγουρο είναι πως όταν ένα σπίτι είναι καθαρό και οργανωμένο τότε η διάθεση όλων όσων ζουν μέσα σε αυτό αλλάζει προς το καλύτερο. Μικρές, καθημερινές συνήθειες γλυτώνουν πολύ χρόνο και πολύ κόπο αν τις ακουλουθήσει κανείς.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
8 συνήθειες των ανθρώπων που έχουν πάντα ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι

1

Ξεκινάνε πάντα την ημέρα τους στρώνοντας το κρεβάτι τους. Ίσως δεν φαίνεται σημαντικό όμως η εικόνα ενός άστρωτου κρεβατιού χαλάει τη γενική εικόνα του υπνοδωματίου, είναι το τελευταίο που θέλει κάποιος να αντικρίσει γυρίζοντας κουρασμένος από τη δουλειά και… σκεφτείτε το: παίρνει 2-3 λεπτά για να το φτιάξει κανείς!
Πως το κάνουν αυτό; Όταν σηκωθούν από το κρεβάτι, αφήνουν τα στρωσίδια ανοιχτά να αεριστεί. Λίγο πριν να φύγουν από το σπίτι, το στρώνουν!

 

2

Βάζουν πλυντήριο τακτικά. Δεν αφήνουν τα ρούχα να συσσωρεύονται και τα καλάθια να ξεχειλίζουν από άπλυτα. Ανεξαρτήτως ημέρας βάζουν μπουγάδα όταν συμπληρωθούν αρκετά ρούχα γι αυτήν.

 

3

Αμέσως μέσα από την εξώπορτά τους, υπάρχει χώρος όπου ακουμπούν ή κρεμούν την τσάντα τους, το πανωφόρι τους (ζακέτα, μπουφάν κτλ), και κάποια επιφάνεια ώστε να ακουμπούν πρόχειρα τυχόν ψώνια που έχουν. Επίσης έχουν ένα μικρό πατάκι -που να καθαρίζεται εύκολα- όπου αφήνουν τα παπούτσια τους. Σε μέρος πολύ κοντινό, ώστε να μην εφάπτονται όμως, υπάρχουν οι παντόφλες τους. Εάν επιτρέπει ο χώρος ένα σκαμπώ στο σωστό ύψος βοηθά πολύ την αλλαγή των υποδημάτων τους.
Βλέπετε στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαιότητα να μην φέρουμε στο σπίτι μας μικρόβια και ιούς από τον δρόμο.

 

4

Κρατούν σε φακέλους και φακέλους αρχειοθέτησης “ακορντεόν”, οργανωμένα τα διάφορα χαρτιά τους. Έξω από κάθε φάκελο γράφουν το είδος των εγγράφων που περιέχει. Και όλοι τοποθετούνται σε ένα σημείο (συρτάρι, ράφι κτλ). Οι φάκελοι “ακορντεόν” είναι εξαιρετικά βολικοί σαν αρχείο για τους πληρωμένους λογαριασμούς μιας και εύκολα μπορείς να ξεχωρίσεις την κάθε εταιρεία και να βάζεις τις αντίστοιχες αποδείξεις τους.
Ναι, ξέρετε, αυτά τα χαρτάκια που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σπιτιού και όταν σου ζητηθεί να πληρώσεις ξανά, κάποιον ήδη πληρωμένο λογαριασμό, δεν το βρίσκεις πουθενά! Που το ξέρω; Μαντέψτε!

 

5

Κάνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα εκκαθάριση αλλά και καθαριότητα στο ψυγείο τους. Έτσι καταφέρνουν δύο πράγματα: και δεν αναγκάζονται να πετάξουν κάποιο φαγητό ή προϊόν που κρύφτηκε πίσω από άλλα, και το ψυγείο τους είναι εσωτερικά καθαρό χωρίς κινδύνους μικροβίων.

 

6

Αμέσως μετά το φαγητό στο τραπέζι -ναι, τρώνε πάντα στο τραπέζι- μαζεύουν τα πιάτα και τα πλένουν. Έτσι δεν συσσωρεύονται πολλά στον νεροχύτη και η κουζίνα τους είναι πάντα σχετικά τακτοποιημένη.

 

7

Κάθε πράγμα έχει τη θέση του και αυτή είναι μόνο μία. Το παίρνουν, το χρησιμοποιούν, το επιστρέφουν εκεί. Πάντα. Όχι δεν το παίρνουν αφηρημένοι στα χέρια τους να το πάνε μια βόλτα στα δωμάτια και όπου το ξεχάσουν το ξέχασαν!
Αυτό όπως καταλαβαίνετε, μειώνει απίστευτα τον χρόνο του συγυρίσματος!

 

8

Ξεσκονίζουν, σκουπίζουν και σφουγγαρίζουν όσο πιο συχνά γίνεται (χωρίς υπερβολές), ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού τους και των κατοίκων του. Έτσι και το σπίτι είναι πάντα καθαρό αλλά και γλυτώνουν χρόνο που θα χρειαζόντουσαν για μεγάλες εβδομαδιαίες ή μηνιαίες καθαριότητες.
Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να μην υπάρχουν άπειρα έπιπλα και μη, στα πατώματα που θα πρέπει να μετακινήσουν ή σηκώσουν για να σκουπίσουν και να σφουγγαρίσουν.


Αυτά είναι!

Εσείς; έχετε παρατηρήσει κάποια άλλη συνήθεια που θα μπορούσε να είναι σωτήρια για όλους; Πείτε μας!

Το σίγουρο είναι πως όταν ένα σπίτι είναι καθαρό και οργανωμένο τότε η διάθεση όλων όσων ζουν μέσα σε αυτό αλλάζει προς το καλύτερο. Μικρές, καθημερινές συνήθειες γλυτώνουν πολύ χρόνο και πολύ κόπο αν τις ακουλουθήσει κανείς.

Τι λέτε; δοκιμάζουμε;

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα