Φοιτητικό σπίτι – Η σωστή επιλογή

φοιτητικό σπίτι κάτοψη

Φοιτητικό σπίτι – Η σωστή επιλογή

Τα μυστικά για να διαλέξετε σωστά φοιτητικό σπίτι. Τι πρέπει να προσέξετε;

Τα μυστικά για να διαλέξετε σωστά φοιτητικό σπίτι.
Τι πρέπει να προσέξετε;

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων βγήκαν και η κόρη ή ο γιος μας είναι πλέον φοιτήτρια/φοιτητής αλλά όχι στην πόλη που ζούμε. Παίρνουμε βαθιές ανάσες, σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε την οργάνωση της νέας ζωής του παιδιού μας. Πρώτο μέλημα μας; Μα φυσικά το σπίτι ή πιο σωστά το φοιτητικό σπίτι! Πάνω στο όλο τρέξιμο ίσως να μην μπορείτε να σκεφτείτε όλες τις λεπτομέρειες που όμως θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του παιδιού σας. Γι’ αυτό είμαστε εμείς. Δείτε τα tips για την επιλογή του νέου σπιτιού τα οποία είναι απόσταγμα εμπειριών-λαθών τόσο δικών μας όσο και γνωστών και φίλων μας.

1. Να δώσετε πολύ προσοχή στην τοποθεσία (κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κοντά στην σχολή, κοντά στην πόλη κλπ). Θα πρέπει να γίνει η επιλογή του σπιτιού λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πού βρίσκεται η σχολή. Εάν η σχολή είναι έξω από την πόλη ή μέσα στην πόλη. Αν είναι μέσα στην πόλη είναι καλό να βρίσκεται κοντά στη σχολή. Εάν όμως είναι έξω από την πόλη η σχολή του θα πρέπει να πέσει σκέψη για το που είναι καλύτερα να μένει το παιδί σας. Η αγορά, τα στέκια που συχνάζουν οι παρέες, κτλ. ίσως απαιτούν πολλά εισιτήρια και πολυδάπανες επιστροφές με ταξί.
Καλό είναι το φοιτητικό σπίτι να βρίσκεται σε γειτονιά που μένουν κι άλλοι φοιτητές και να είναι κοντά σε συγκοινωνία και σούπερ μάρκετ. Να είναι ευάερο, ευήλιο, λειτουργικό και να έχει βολική διαρρύθμιση και χώρους. Σε καμία περίπτωση μην νοικιάσετε σπίτι που βρίσκεται πάνω από -ή απέναντι από- καφετέρια ή μπαρ, τόσο γιατί η φασαρία είναι μεγάλη, όσο και για πολλούς άλλους ευνόητους λόγους.

φοιτητικό σπίτι κάτοψη

2. Καινούργιο ή παλιό; Το καινούργιο συνήθως είναι πιο ακριβό από το παλιό, το παλιό συνήθως εκτός από πιο φθηνό είναι και πιο μεγάλο. Επίσης να σημειώσουμε ότι στα παλιά σπίτια υπάρχουν φθορές που οδηγούν στην ανάγκη τακτικής συντήρησης και μερεμετιών που καθιστούν τα εργαλεία απαραίτητα. Σημειώνουμε ότι στην τιμή παίζει ρόλο και το εάν το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο ή όχι.

3. Συγκατοίκηση ή όχι; Εάν γνωρίζετε ότι ο κολλητός ή η κολλητή του παιδιού σας έχει περάσει στην ίδια πόλη συνήθως η συγκατοίκηση είναι μονόδρομος. Και ο μονόδρομος έχει λιγότερους κινδύνους συνήθως. Όμως σε άγνωστη πόλη με άγνωστο συγκάτοικο είναι ρουλέτα. Και στη ρουλέτα, μερικές φορές κερδίζεις, συνήθως όμως χάνεις.

4. Δείτε την περιοχή όπου θέλετε να νοικιάσετε διαμέρισμα και το πρωί και το βράδυ, και σίγουρα καθημερινή ημέρα. Τα σαββατοκύριακα βολεύουν πολύ αλλά η εικόνα της γειτονιάς φαίνεται την καθημερινή και όχι το σαββατοκύριακο. Οι διαφορές πολλές φορές είναι αμέτρητες και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο!

5. Να ρωτήσετε για το ύψος των κοινοχρήστων τα οποία είναι ένα από τα πάγια μηνιαία έξοδα. Πολλές φορές τυχαίνει τα κοινόχρηστα να είναι υψηλά (έως αδικαιολόγητα υψηλά) και αυτό τεχνηέντως αποκρύπτεται από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Έτσι όπως μπαίνετε στην πολυκατοικία, ρίξτε και μια ματιά στα τοιχοκολλημένα κοινόχρηστα να δείτε τι παίζει.

6. Κάποιες πόλεις είναι φιλικές για τα ποδήλατα. Αν είναι μία από αυτές εκείνη που πέρασε το παιδί σας, ίσως η αγορά ενός ποδηλάτου διευκολύνει πολύ τις μετακινήσεις του και σας γλυτώσει και από τα έξοδα των εισιτηρίων.

7. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες του χώρου που πρόκειται να νοικιάσετε. Κατ’ αρχήν δείτε τον ημέρα. Έτσι αυτόματα θα διαπιστώσετε εάν το διαμέρισμα είναι φωτεινό ή όχι. Ελέγξτε τα ανοίγματα στις πόρτες, στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα εάν κλείνουν καλά. Παλιά κουφώματα σημαίνουν απώλειες στην θέρμανση. Τσεκάρετε τι υπάρχει ήδη εγκατεστημένο για την θέρμανση του χώρου καθώς και για την ύπαρξη θερμοσίφωνα ηλιακού ή μη. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σημαίνει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος για ζεστό νερό. Μην παραλείψετε να ελέγξετε εάν στον ηλεκτρικό πίνακα υπάρχει εγκατεστημένο ρελέ ασφαλείας. Εάν δεν υπάρχει και αποφασίσετε να νοικιάσετε το διαμέρισμα, η εγκατάσταση ενός ρελέ θα πρέπει να είναι η πρώτη σας δουλειά. Επίσης κάνετε έναν έλεγχο στην υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού (να δουλεύουν καλά οι βρύσες, το καζανάκι καθώς και οι αποχετεύσεις σε νιπτήρα λεκάνη και νεροχύτη). Συνήθως η βρύση του ζεστού νερού έχει προβλήματα.

8. Καλό είναι να έχει η οικογένεια ένα (τουλάχιστον) κλειδί ώστε αν κλειδωθεί το παιδί απ’ έξω να μπορεί να του το στείλει με το ΚΤΕΛ (ο κλειδαράς ζητά πολύ περισσότερα). Ναι το ΚΤΕΛ θα χρειαστεί ώρες για να φτάσει το κλειδί και αυτό την νύχτα είναι δύσκολο. Όμως είναι και αυτό μια λύση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment