Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Τα ξύλινα σπαθιά!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Τα ξύλινα σπαθιά», του Παντελή Καλιότσου

Β 
«Τα ξύλινα σπαθιά», του Παντελή ΚαλιότσουΟ Παντελής Καλιότσος, γεννημένος το 1925 στην Αθήνα, είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Ελλάδας. Με είκοσι βιβλία για μικρούς και μεγάλους έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Το πιο γνωστό από τα έργα του είναι το «Τα ξύλινα σπαθιά» που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1972 από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ από το 1996 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Για το βιβλίο αυτό, που κέρδισε το Βραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα το 1997, θέλω να σας γράψω.
Οι ήρωες του ζουν σε μια επαρχιακή πόλη, την Μανωλίτσα, λίγο μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Σε αυτήν την γωνιά της Ελλάδας, εκτός των άλλων καταστημάτων, υπάρχει ένα φαρμακείο και ένα κατάστημα με παιχνίδια. Ο φαρμακοποιός, ο κύριος Γουργούρης είναι ένας φιλήσυχος και καλόκαρδος άνθρωπος. Στον αντίποδα βρίσκεται ο μπάρμπα Γάντζος, ο έμπορος παιχνιδιών, που είναι συμφεροντολόγος και φιλοπόλεμος.
Το μαγαζί του Μπάρμπα Γάντζου, είχε μια υπέροχη βιτρίνα γεμάτη κούκλες, τρενάκια, αεροπλανάκια και πλοία. Μια μέρα, ή ένα βράδυ πιο σωστά, όλα αυτά εξαφανίστηκαν και την θέση τους πήραν στρατιωτάκια, κανόνια, τανκς και κάθε λογής πολεμικά παιχνίδια. Ο έμπορος αποφάσισε να αλλάξει τα προϊόντα που πουλούσε με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του. Πράγματι η νέα βιτρίνα γοήτευσε όλα τα παιδιά. Ακόμα και ο δάσκαλος τους ο κύριος Σπυρονιόνιος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα θέλγητρα της.
Τα παιδιά επηρεασμένα από την βιτρίνα του μπάρμπα Γάντζου χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Στο πρώτο αρχηγός έγινε ο Θανάσης. Ένα άτακτο, ανήσυχο, ονειροπόλο, γεμάτο ενέργεια, συνήθως αδιάβαστο στο σχολείο αλλά πανέξυπνο παιδί. Στο δεύτερο στρατόπεδο, αρχηγός έγινε ο Φώτης. Εκείνος, αντίθετα από τον Θανάση, είναι επιμελής μαθητής, πάντα περιποιημένος και καθαρός. Έτσι ξεκίνησαν οι μεταξύ τους πολεμικές συρράξεις στα διαλλείματα των μαθημάτων αλλά και μετά το σχόλασμα του σχολείου. Πότε νικούσε η μία πλευρά και πότε η άλλη. Οι στρατιώτες του Θανάση ρίχνονταν στην μάχη με αυταπάρνηση αλλά χωρίς σχέδιο ενώ του Φώτη είχαν τάξη και οργανωμένη τακτική στις επιθέσεις τους. Ο πόλεμος είχε φουντώσει για τα καλά μέχρι που ο Σαλιγκαράς (ο άμαχος πληθυσμός) τραυματίστηκε καθώς μάζευε χόρτα στην «ζώνη πυρός» μιας από τις μεγαλύτερες μάχες των παιδιών. Τότε τα παιδιά βρέθηκαν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Θα συνέχιζαν στον δρόμο του Πολέμου ή θα άλλαζαν πορεία και θα κατευθύνονταν προς την οδό της Ειρήνης;
Τα ξύλινα σπαθιά, του Παντελή Καλιότσου, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους. Πολύ πιο σημαντικό από το ότι διαβάζεται μονορούφι, είναι το γεγονός ότι τα μηνύματα του είναι επίκαιρα και ωφέλιμα για όλες τις ηλικίες. Οι μικροί αναγνώστες θα διαβάσουν μια ευχάριστη ιστορία που θα τους δείξει τι εστί πόλεμος, ενώ οι μεγαλύτεροι θα βρουν σύγχρονα και σημαντικά προβλήματα - θέματα αλληγορικά δοσμένα από τον ταλαντούχο συγγραφέα. Πόσο μου θύμισε η έκθεση παιχνιδιών, που παρουσιάζεται στο βιβλίο, τις σύγχρονες εκθέσεις όπλων αλλά και τις συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη! Συζητήσεις και αποφάσεις που δυστυχώς ακολουθούν τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών με πρακτικές που δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα.
Διαβάστε τα ξύλινα σπαθιά του Παντελή Κολιότσου και μετά δώστε το να το διαβάσουν και τα παιδιά σας. Με αφορμή, αλλά και βάση, το θαυμάσιο αυτό βιβλίο θα μπορέσετε να συζητήσετε μαζί τους γύρω από την «κατάρα» των πολέμων και να ωφεληθούν τόσο εκείνα όσο και εσείς.
Καλή ανάγνωση!
Β 
Ν.Π.
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Το μυστικό των αλόγων», της Νατάσας Γκουτζικίδου
«Με μπλουτζίν και φερετζέ», της Γκαγιέ Χιτσγιλμάζ
«Ήθελα μόνο ένα αντίο», της Πασχαλίας Τραυλού
«Η χαμένη κιβωτός της Διαθήκης», του Τιούντορ Πάρφιτ
«Τα ξύλινα σπαθιά», του Παντελή Καλιότσου
«Μακρινοί ορίζοντες», του Γιώργου Πολυράκη
«Ανδρέας Μιαούλης», του Δημήτρη Σταμέλου
«Νέα Σελήνη», της Στέφενι Μέιερ
«Ο Πλάτων και ο Πλατύπους μπαίνουν σε ένα μπαρ…», των Τομ Κάθκαρτ και Νταν Κλάιν
«Ο παλιάτσος και η Άνιμα», της Μάρως Βαμβουνάκη
«Σαν να μην πέρασε μια Μέρα», του Γιώργου Πολυράκη
«Οι θεοί πέθαναν στη Ρώμη», της Ελένης Κ. Τσαμαδού
«Όσα δεν θέλετε να ξέρετε για τους άντρες», του Σωκράτη Αντωνίου
«Κυνηγώντας το χάρτινο φεγγάρι», του Γιάννη Ρεμούνδου
«Η εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», της Ελένης Κ. Τσαμαδού
«Η Σάλι Λόκχαρτ και ο μάγος του βορρά», του Φίλιπ Πούλμαν
«Η Λέσχη», του Στρατή Τσίρκα
«Η Λάουρα και το μυστικό της Αβεντέρας», του Πέτερ Φρόιντ
«Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια», της Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
«Το εγχειρίδιο της κακής μητέρας, κόρης και γιαγιάς», της Κέιτ Λονγκ
«Χνότα στο τζάμι», του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β