Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια»,
της Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου

Β 

«Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια», της Λότη Πέτροβιτς - ΑνδρουτσοπούλουΠάνω σ' ένα σύννεφο στον ουρανό ένα αγγελάκι κρυφοκοιτάζει από ‘κει τον κόσμο. Η οικογένεια που του αρέσει, και θα ήθελε να γινόταν και δική του οικογένεια, είναι αυτή του κυρίου Θεοδόση και της κυρίας Ματίνας που ζουν στα Εξάρχεια. Έχουν και δυο παιδιά. Ο γιος τους ο Μανόλης θέλει να γίνει μηχανικός και να χτίζει σπίτια. Η Πηνελόπη, η μικρή του αδερφή, είναι αναποφάσιστη ακόμη. Υπάρχει και η Όλγα, η ξαδέρφη της μαμάς, δεύτερη μάνα για τα παιδιά, ήρεμη κι αγαπημένη απ' όλους, συμπληρώνει αυτή την δεμένη οικογένεια.

Είναι όμως κι ευτυχισμένη οικογένεια; Αν ναι γιατί χαμογελούν τόσο σπάνια, αναρωτιέται το αγγελάκι. Ένας μεγάλος άγγελος το ενημερώνει για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Στη Γη τώρα, ο Μανόλης παρακαλεί τον Θεό για ένα αδερφούλι, η Πηνελόπη για μια αδερφούλα και από τον ουρανό το αγγελάκι να γίνει το αδερφάκι τους. Και ο καλός Θεός κάνει το θαύμα του. Η Αργυρώ-Κλεοπάτρα, χαϊδευτικά Ρούλη, γίνεται από αγγελάκι κοριτσάκι και μεγαλώνει ευτυχισμένη μεταδίδοντας γέλιο και χαρά στην οικογένεια. Κι αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται πραγματικά σ' αυτά τα τόσο ταραγμένα χρόνια.

Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο είναι ένα βιβλίο γεμάτο Ελλάδα. Είναι γεμάτο με τραγούδια της εποχής, στιχάκια, νανουρίσματα, δημοτικά τραγούδια, καλλιτέχνες, περιοδικά. Καταστήματα, ήθη και έθιμα, και αναφορές σε όλη την βασική κλασσική παιδική-εφηβική λογοτεχνία. Η εικονογράφηση είναι απόλυτα σύμφωνη με το στυλ και μας ανοίγει ένα παράθυρο στην εποχή εκείνη. Μεταφέρει συνήθειες, γεγονότα, και ιστορικά, καθώς επίσης και παιχνίδια που είχαν τότε τα παιδιά. Όσο για τα πολιτικά γεγονότα, όπου χρειάζεται να πει κάτι γι' αυτά, δεν προσπαθεί να περάσει γραμμή κάποιας παράταξης, αλλά μόνο το άρωμα και το χρώμα των ημερών. Οι λεκτικές διαμάχες των "αντιπάλων" παρουσιάζονται όσο πιο ανάλαφρα γίνεται κι ακούγονται τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Σου παρουσιάζει δε τόσο καλά και λεπτομερώς τα συμβάντα, ώστε νιώθεις ότι είσαι ο ίδιος παρών και τα παρακολουθείς.

Το βιβλίο της Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου «Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια» είναι ένα πολύ τρυφερό, εξαιρετικό βιβλίο το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι καθώς επίσης αποτελεί κι ένα εξαιρετικό δώρο μνήμης για αυτούς που έζησαν εκείνη την εποχή και μάθησης για τους νεότερους.

Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2006 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Την εικονογράφηση υπογράφει η Λιάνα Βενεζάκη, ενώ τη σύνθεση του εξωφύλλου η Έρη Αγρίου.

Β 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του βιβλίου, μέσα από τα βιώματα, τις χαρές και τις λύπες μιας οικογένειας, που ζει στην καρδιά της Αθήνας τα χρόνια τα μεταπολεμικά και τη δεκαετία του 1950.

Με γνώση και αντικειμενική ματιά, αλλά και σατυρική διάθεση, κέφι και χιούμορ, η γνωστή συγγραφέας περιγράφει σπαρταριστά γεγονότα ΅ε φόντο την τότε κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, καταγράφει πραγματικά περιστατικά, διηγείται μια αληθινή ιστορία ΅ε ντύμα παραμυθιού, που κρατά ζεστή συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους.

Β 
Ο.Κ.
Β 
Μάθετε για τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου κάνοντας κλικ εδώ!
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Το μυστικό των αλόγων», της Νατάσας Γκουτζικίδου
«Με μπλουτζίν και φερετζέ», της Γκαγιέ Χιτσγιλμάζ
«Ήθελα μόνο ένα αντίο», της Πασχαλίας Τραυλού
«Η χαμένη κιβωτός της Διαθήκης», του Τιούντορ Πάρφιτ
«Τα ξύλινα σπαθιά», του Παντελή Καλιότσου
«Μακρινοί ορίζοντες», του Γιώργου Πολυράκη
«Ανδρέας Μιαούλης», του Δημήτρη Σταμέλου
«Νέα Σελήνη», της Στέφενι Μέιερ
«Ο Πλάτων και ο Πλατύπους μπαίνουν σε ένα μπαρ…», των Τομ Κάθκαρτ και Νταν Κλάιν
«Ο παλιάτσος και η ’νιμα», της Μάρως Βαμβουνάκη
«Σαν να μην πέρασε μια Μέρα», του Γιώργου Πολυράκη
«Οι θεοί πέθαναν στη Ρώμη», της Ελένης Κ. Τσαμαδού
«Όσα δεν θέλετε να ξέρετε για τους άντρες», του Σωκράτη Αντωνίου
«Κυνηγώντας το χάρτινο φεγγάρι», του Γιάννη Ρεμούνδου
«Η εταίρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», της Ελένης Κ. Τσαμαδού
«Η Σάλι Λόκχαρτ και ο μάγος του βορρά», του Φίλιπ Πούλμαν
«Η Λέσχη», του Στρατή Τσίρκα
«Η Λάουρα και το μυστικό της Αβεντέρας», του Πέτερ Φρόιντ
«Ένα αγγελάκι στα Εξάρχεια», της Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
«Το εγχειρίδιο της κακής μητέρας, κόρης και γιαγιάς», της Κέιτ Λονγκ
«Χνότα στο τζάμι», του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ’ΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β