«Τα φανταστικά μου ταξίδια», Βασίλης Κουτσιαρής .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Τα φανταστικά μου ταξίδια», Βασίλης Κουτσιαρής

Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, τον Μάιο του 2019, και έχει ήδη βραβευτεί από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Ο λόγος για το παιδικό βιβλίο «Τα φανταστικά μου ταξίδια», του Βασίλη Κουτσιαρή, από τις εκδόσεις Μίνωας και με εικογράφηση της Λίλας Καλογερή.

Γράφει: Matia Gr
«Τα φανταστικά μου ταξίδια», Βασίλης Κουτσιαρής

Υπόθεση βιβλίου

Η Νεφέλη είναι μαθήτρια της δευτέρας δημοτικού. Είναι μια πολύ καλή μαθήτρια! Να φανταστείτε τα τετράδιά της είναι γεμάτα με Α και μάλιστα με τόνο. Τι τόνο; Τόνους έπρεπε να πω! Όλα θα ήταν άψογα αν δεν υπήρχαν τα προφορικά. Εκεί… σκοτεινιάζουν κάπως τα πράγματα. Ειδικά όταν η δασκάλα ρωτήσει κάτι τη Νεφέλη χωρίς εκείνη να έχει σηκώσει το χέρι της. Τότε, ωχ, τότε η Νεφέλη νιώθει παράξενα πράγματα, πολύ τρομακτικά, και δεν έχει ιδέα για το πόση ώρα περνάει μέχρι να συνέλθει!

Και μη νομίζετε πως δεν ξέρει την απάντηση η Νεφέλη! Την ξέρει μια χαρά τις περισσότερες φορές, αλλά διστάζει…


Δεν ξέρω τι παθαίνω. Θέλω τόσο πολύ να πω την απάντηση αλλά δεν μπορώ. Κοιτάζω τριγύρω τους συμμαθητές μου και την κυρία μου και μου κόβεται η λαλιά. Κι αν κάνω λάθος; Κι αν γελάσουν μαζί μου; Μερικές φορές ψιθυρίζω την πρώτη συλλαβή και κοιτάζω την κυρία μου. Όταν δεν αντιδρά, πιστεύω πως έχω κάνει λάθος και καταπίνω τις υπόλοιπες συλλαβές.

Όμως και την ώρα του διαλείμματος κάτι δεν πάει καλά. Να, την τελευταία φορά που ήταν να κάνει την τυφλόμυγα…


… ο Γιάννης πετάχτηκε και είπε:
– Όχι η Νεφέλη! Θα κάνει μια ώρα να μας πιάσει! Να πάω καλύτερα ένα ταξιδάκι με το τρένο; Τσαφ, τσουφ! Τσαφ, τσουφ! Είμαι σίγουρος πως, όταν επιστρέψω, ακόμη θα κυνηγάει…

Και ξάφνου, για τη Νεφέλη, όλα σκοτείνιασαν γύρω της. Ένιωθε να μην ακούει, ένιωθε να βρίσκεται σε κάποιο σκοτεινό μέρος που κανείς δεν την έβλεπε, κανείς δεν την άκουγε… Μετά από ώρα, και κάποιες βαθιές αναπνοές, βρέθηκε ξανά στο προαύλιο του σχολείου της με τους φίλους της δίπλα.

Μα τι είναι αυτό που μου συμβαίνει; αναρωτήθηκε και το απόγευμα τα είπε όλα στους γονείς της. Εκείνοι χαμογέλασαν, την καθησύχασαν και της είπαν πως σιγά σιγά θα γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Τι θα γίνει όμως την επόμενη μέρα που έχει προφορική εξέταση σε 3 προπαίδειες; Ω Θεέ μου, όταν φτάνει η στιγμή, η Νεφέλη νιώθει πως δεν τις διάβασε, δεν τις έμαθε, δεν τις άκουσε ποτέ. Και άραγε τι είναι οι αριθμοί; Μα χθες, χθες μόλις, έλεγε τις προπαίδειες νεράκι στην μητέρα της! Και τώρα -αχ, τώρα- βρίσκεται σε ένα σκοτεινό μέρος πάλι, με αριθμούς να χορεύουν γύρω της και εκείνη να μην μπορεί να τους βάλει σε σειρά.

Η δασκάλα της την βγάζει από το μαρτύριο αυτό με μια της λέξη: “Μπορείς! Νεφέλη μπορείς!” της λέει και ευθύς το σκοτάδι γίνεται φως, οι αριθμοί μπαίνουν σωστά στη σειρά -μα τι έκαναν τόση ώρα;- και η Νεφέλη λέει γρήγορα και σωστά τις προπαίδειες! Τέλεια! Τα κατάφερε! Όμως θα τα καταφέρει και την επόμενη φορά;


Αγοράστε το παιδικό βιβλίο «Τα φανταστικά μου ταξίδια», του Βασίλη Κουτσιαρή, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Όπως όλα τα παιδικά βιβλία που έχουν στο εξώφυλλο το όνομα του Βασίλη Κουτσιαρή, έτσι και το «Τα φανταστικά μου ταξίδια» έχει στις σελίδες του ένα σημαντικότατο μύνημα για όλους όσους το διαβάσουν.

Η μικρή ηρωίδα της ιστορίας μας είναι ένα πολύ καλό και μελετηρό κορίτσι που όμως έχει ένα μεγάλο φόβο στην καρδούλα της. Τρέμει μήπως αυτό που θα απαντήσει, αυτό που θα κάνει γενικότερα, είναι λάθος! Αχ, νεφέλη μου! Η ζωή παιδιών και μεγάλων είναι γεμάτη λάθη ψυχούλα μου. Λάθη μικρά, λάθη μεγάλα, λάθη σημαντικά και λάθη ασήμαντα.

Το μυστικό δεν είναι να μην κάνεις πράγματα ώστε να μην κάνεις λάθη… γιατί τότε θα κάνεις το μεγαλύτερο λάθος από όλα… θα μείνεις αδρανής! Το μυστικό είναι να διδάσκεσαι από τα λάθη σου ώστε να μπορείς στο μέλλον να τα αποφύγεις. Η επιμονή και η λογική είναι σύμμαχοί μας στην ζωή. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσουμε. Σημασία έχει κάθε φορά να ξανασηκωνόμαστε και να συνεχίζουμε την πορεία μας.

Αυτό το μύνημα μεταφέρει ο ταλαντούχος συγγραφέας στους αναγνώστες του, με την βοήθεια βεβαίως μιας υπέροχης εικονογράφησης που έχει δημιουργήσει η Λίλα Καλογερή. Το «Τα φανταστικά μου ταξίδια» είναι, με λίγα λόγια, ένα βιβλίο σανίδα σωτηρίας για μικρούς μα και για μεγάλους!

Οι μικροί, διαβάζοντάς το θα καταλάβουν πως δεν πρέπει κανείς να φοβάται μήπως κάνει λάθος, πως κι άλλα παιδιά -αλλά και μεγάλοι- κάνουν, και πως σημασία έχει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όσο για εμάς τους μεγάλους; Πέρα από αυτό που έχουν να μάθουν οι μικροί -πόσες φορές άλλωστε το ξεχνάμε και απελπιζόμαστε- μαθαίνουμε ότι μόνο ενθαρύνοντας τα παιδιά μας θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε ουσιαστικά. Ένα “Θα τα καταφέρεις”, ένα “Το γνωρίζεις”, ακόμα και ένα “Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα” είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ!

Καλή ανάγνωση σε μικρούς, μεγάλους και πολύ μεγάλους! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Είμαι μαθήτρια της Δευτέρας. Αν και όλα τα τετράδιά μου είναι γεμάτα Α, κάτι παθαίνω όταν η κυρία μού κάνει μια ερώτηση χωρίς να σηκώσω το χέρι μου. «Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, Νεφέλη;» με ρώτησε πριν από λίγες μέρες και, φυσικά, εγώ δεν απάντησα.

Και δεν έφτανε αυτό, ξαφνικά ένιωσα να απομακρύνομαι από την τάξη. Το ταβάνι εξαφανίστηκε κι άρχισα να ανεβαίνω, ώσπου βρέθηκα σε ένα πανύψηλο βουνό. Ο Όλυμπος πρέπει να ήτανε. Ίσα ίσα που διακρίνονταν οι συμμαθητές μου και η δασκάλα μου.

Όταν επέστρεψα, όλοι είχαν βγει διάλειμμα και η κυρία με περίμενε για να κλειδώσει την τάξη. Δεν ξέρω τι παθαίνω. Θέλω τόσο πολύ να πω την απάντηση, αλλά δεν μπορώ…

Θέμα: Συναισθήματα – Συμπεριφορά – Σχολική ζωή

Βραβευμένο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

Διάβασε στο παιδί σου! Τα 10 πιο σημαντικά λεπτά της μέρας σας.


Αγοράστε το παιδικό βιβλίο «Τα φανταστικά μου ταξίδια», του Βασίλη Κουτσιαρή, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τα φανταστικά μου ταξίδια

Συγγραφέας

Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2019

Αριθμός σελίδων

28

ISBN

978-618-02-1277-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.