«707 καρκινικές φράσεις», της Σοφίας Σταμπολίτη
Καρκινικές λέγονται οι φράσεις που διαβάζονται και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή από τ' αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τ' αριστερά. Έχουν πάρει το όνομά τους από τον κάβουρα (καρκίνος στα Αρχαία Ελληνικά) λόγω του «ανάποδου» τρόπου με τον οποίο κινείται. Όμως, σύμφωνα με έναν πιο αυστηρό ορισμό, καρκινικές είναι μόνο…
«UFO, Φάκελος Ελλάδα», του Μάκη Κ. Ποδότα
Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές σας έχουμε παρουσιάσει, στην Ματιά, 23 βιβλία. Έτυχε, αφού σας παρουσιάζουμε βιβλία που διαβάζουμε τις ημέρες που γράφονται οι παρουσιάσεις, όλα τους να ανήκουν στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Το 24ο, όμως, έμελε να ανήκει σε μια άλλη κατηγορία. Πριν δύο μέρες «έπεσε» στα χέρια μου, το…
«άγιος αγύρτης», του Δημήτρη Καμπουράκη
Οι περισσότεροι εξ ημών, γνωρίζουν τον Δημήτρη Καμπουράκη ως δημοσιογράφο-παρουσιαστή ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών (Κοινωνία ώρα Mega - Mega Channel). Η ματιά και η πένα όμως του Δημήτρη Καμπουράκη, δεν κινείται μόνο στα μονοπάτια της επικαιρότητας. Έχει τρέξει και κάμποσα χιλιόμετρα στο στίβο του πεζογραφήματος με ένα εκ των γεννημάτων της να είναι το «άγιος αγύρτης».…
«Αθώοι του αίματος τούτου», του Δημητρίου Ν. Κοκκινάκη – «Γυθεάτης»
Το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Συμμετρία -σε τρίτη συμπληρωμένη έκδοση- το δίτομο έργο του Δημητρίου Ν. Κοκκινάκη, με τίτλο «Ποιοί δολοφόνησαν τον Καποδίστρια;». Ο συγγραφέας (Ταξίαρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας με αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας, των καλών τεχνών -ζωγράφος- και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών) έχει καταθέσει γι' αυτό το πόνημα πολύ…
«Ανδρέας Μιαούλης», του Δημήτρη Σταμέλου
Για να μάθει κάνεις την ιστορία του τόπου του -κάτι που είναι πολύ χρήσιμο έως αναγκαίο- υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας, και ίσως ο πιο ευχάριστος, είναι μέσα από ιστορικά μυθιστορήματα στα οποία όμως τα γεγονότα καλύπτονται, συνήθως, επιδερμικά. Ο δεύτερος είναι μέσα από καθαρά ιστορικά βιβλία, μέσω των οποίων μπορεί ο αναγνώστης να εντρυφήσει…
«Απόρρητος φάκελος: Κοίλη Γη», Ιωάννης Γιαννόπουλος
Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου του βιβλίου «Μυστική Αθήνα και Αττική», ο γνωστός πια ερευνητής Γιάννης Γιαννόπουλος έρχεται να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα με ένα δεύτερο και ακόμα πιο εντυπωσιακό. Πιστός, πάντοτε, υποστηρικτής της έρευνας που βασίζεται στην αμεσότητα των προσωπικών μας βιωμάτων και ταυτόχρονα άσπονδος εχθρός τής θεωρητικολογίας "από την καρέκλα ενός γραφείου", ο…
«Ατρόμητοι Εξερευνητές», της Ανίτα Γκανέρι – «Intrepid Explorers», by Anita Ganeri
Η Εξωφρενική Βιβλιοθήκη είναι μια ιδιαιτέρως πετυχημένη σειρά εφηβικών αναγνωσμάτων που δικαίως έχουν αγαπηθεί και διαβαστεί από χιλιάδες ελληνόπουλα αλλά και τους γονείς τους, που επωφελούνται του γεγονότος ότι τόσο απολαυστικά βιβλία βρίσκονται διαθέσιμα στην βιβλιοθήκη που υπάρχει στο παιδικό δωμάτιο της οικογένειας! Οι εκδόσεις Ερευνητές, που ευθύνονται για αυτή την σειρά, κυκλοφόρησαν το 2004…
«Έλληνες από το Άρβανον», Κώστας Β. Καραστάθης
Οι γηγενείς όμως Ηπειρώτες από την παράδοση γνωρίζουν ότι Άρβανον (ή κατά πάσα πιθανότατα του αρχικού Άρβανου) είναι η περιοχή στην αριστερή όχθη του ποταμού Αώου μέχρι τον αιγιαλό του Αυλώνα, η οποία διαχωρίζεται από τον Κελυδνό ποταμό σε ανατολικό και δυτικό Άρβανο. Το ανατολικό αρχίζει από τα χωριά Κούτζι και Ζουλιάτες και ανεβαίνει μέχρι…
«Επάλληλοι κύκλοι», του Γρηγόρη Εμμαν. Παπαδογιάννη
Το έτος που σε λίγες μέρες εκπνέει -2011- κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δρεπανιά ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο «Επάλληλοι κύκλοι». Όπως πληροφορούμαστε ήδη από το εξώφυλλο, πρόκειται για ένα υπαρξιακό δοκίμιο που συνέγραψε ο Γρηγόρης Εμμαν. Παπαδογιάννης και έχει ως θέμα του: τον Χρόνο. Τι ώθησε όμως τον συγγραφέα να καταπιαστεί με ένα τέτοιο θέμα;…
«Επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος Μεταξάς», του Κώστα Β. Καραστάθη
Έξι χιλιάδες κληρικοί είναι τα θύματα στον Αγώνα του 1821. Εβδομήντα τρεις Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρονται ως αγωνιστές στον Ιερόν Αγώνα της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων. ... Κοντά στους εθνομάρτυρες Ιεράρχες έρχεται και η χορεία των Ιεραρχών που αγωνίστηκαν για την Απελευθέρωση της χώρας και επέζησαν στον Αγώνα. Οι διαπρέψαντες από αυτούς είναι…
«Ζωή χωρίς όρια», του Νικ Βούισιτς – «Life without limits», by Nicholas James Vujicic
Το όνομα μου είναι Νικ Βούισιτς. Είμαι 30 χρονών. Γεννήθηκα χωρίς άκρα, αλλά τα δεδομένα της σωματικής μου διάπλασης δεν με περιορίζουν. Γυρίζω τον κόσμο ενθαρρύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη, ελπίδα, αγάπη και κουράγιο, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Σ' αυτό το βιβλίο θα μοιραστώ…
«Η δράση του Ελληνικού Ναυτικού στη διάρκεια του Β΄ ΠΠ», του Γεωργίου Κολοβού
«Η δράση του Ελληνικού Ναυτικού στη διάρκεια του Β΄ ΠΠ» περιλαμβάνει: 1. Παρουσίαση των προετοιμασιών για πόλεμο της χώρας, όσον αφορά το Ναυτικό, με αναφορά στη προπαρασκευή του Πολεμικού Στόλου, στην ίδρυση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στα μέτρα που ελήφθησαν για τη παράκτια άμυνα. 2. Παρουσίαση της πολεμικής περιόδου για τη χώρα μας, με συστηματική…
«Η Ευρώπη παίζει μπάλα» του Μάικλ Κόλμαν – «Furious Euro’s», by Michael Coleman
Είναι γνωστό τoις πάσι ότι ειδικά από τον ανδρικό πληθυσμό, η στρογγυλή θεά -όπως αποκαλούν οι οπαδοί του αθλήματος την μπάλα- αγαπιέται με λατρεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Κάθε άρρεν -από την εφηβεία ακόμα- που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να υποστηρίζει κάποια ομάδα, συνήθως του έθνους και της περιφέρειας που…
«Η μάστιγα», Γεώργιος Ναπ. Καπουλέας
Η παιδική πορνογραφία συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελούν πλέον βιομηχανία εκμετάλλευσης αθώων παιδιών. Η παιδική πορνογραφία αποτελεί τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Εκτιμάται από έρευνες ότι το κέρδος που αποφέρει ξεπερνά συνολικά τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. ... Αυτός είναι και…
«Η νομοτέλεια της ανάκαμψης», Μιχάλης Σιδηρόπουλος
Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι οι θεσμοί της χώρας έχουν διαλυθεί τελείως και χρειάζονται αναδόμηση εκ βάθρων. Πιστεύω ότι η άποψη αυτή είναι υπερβολική. Θεωρώ ότι με λίγες αποφασιστικές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να χτίσουμε το νέο σύγχρονο κράτος πάνω στις υπάρχουσες δομές. Ο στόχος μου στο βιβλίο αυτό είναι να περιγράψω τις μεταρρυθμίσεις…
«Ήχοι και απόηχοι. Κοινωνική ιστορία του Ροκ εν Ρολ φαινομένου στην Ελλάδα, 1956 – 1967», του Κώστα Κατσάπη
Μόλις τελείωσα το διάβασμα ενός ιδιαίτερου βιβλίου και κάθισα να σας γράψω γι’ αυτό. Ιδιαίτερου γιατί απ’ την μια απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό -σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το Ροκ εν Ρολ- και απ’ την άλλη γιατί είναι στην ουσία μια διδακτορική διατριβή ενός επιστήμονα -του ιστορικού Κώστα Κατσάπη- που βρήκε τον δρόμο…
«Ιστορία της ομορφιάς», των Ουμπέρτο Έκο και Τζιρόλαμο ντε Μικέλε – «Storia della Bellezza», by Umberto Eco and Girolamo De Michele
Ο Ιταλός καθηγητής Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Ουμπέρτο Έκο, είναι γνωστός στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, κυρίως, από τα εξαίσια μυθιστορήματα του, μεταξύ των οποίων τα «Το όνομα του Ρόδου» και «Το εκκρεμές του Φουκώ». Εκτός όμως από το μυθιστορηματικό του λόγο, εξαιρετικής αξίας είναι και τα δοκίμια - μελέτες του καθηγητή Έκο, ο οποίος…
«Καβάφης», του Σταύρου Καρακάση
Ο Σταύρος Καρακάσης ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και μουσικολόγος. Γεννήθηκε το 1903 στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στο Κάιρο της Αιγύπτου - όπου κατέφυγε η οικογένειά του λόγω των διωγμών που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής - και το 1958 μετακόμισε στην Αθήνα. Εργάστηκε ακούραστα μέχρι τον θάνατό του το 1973, προσφέροντας στον πολιτισμό μας ποιητικές…
«Κατεβαίνουν σκαλιά οι αγελάδες;», του Πολ Χάινυ – Can Cows Walk Down Stairs? by Paul Heiney
Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο «Κατεβαίνουν σκαλιά οι αγελάδες;» του Πολ Χάινυ, το μυαλό μου ταξίδεψε στα παιδικά μου χρόνια. Τότε που έχοντας απορίες σχεδόν για τα πάντα, βομβάρδιζα τον πατέρα μου καθημερινά με δεκάδες ερωτήσεις, οδηγώντας τον συχνά πυκνά στην απόγνωση... αν είχε αυτό το βιβλίο -τότε- στα χέρια του θα είχε γλιτώσει…
«Μυστική Αθήνα και Αττική», του Ιωάννη Γιαννόπουλου
Πόσο καλά γνωρίζετε την Αττική; Μην βιαστείτε να μου πείτε «σαν ταξιτζής», γιατί εγώ σας μιλάω για την Μυστική Αττική. Για αυτήν που είναι κρυμμένη από τα μάτια των πολλών, είτε γιατί βρίσκεται πίσω από καλά κλεισμένες πόρτες, είτε γιατί βρίσκεται μερικά ή και δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μας. Σε αυτήν την αξιοθαύμαστη…
«Ο δρόμος προς την ευτυχία», των Ντίπακ Τσόπρα και Κριστίνα Τρέισι – «On my way to a happy life», by Deepak Chopra and Kristina Tracy
Όπως μας λέει και ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι ένα βιβλίο για παιδιά που βασίζεται στην διδασκαλία του, των επτά πνευματικών νόμων του σύμπαντος. Αναφέρει μέσα τις αρχές όπως το Κάρμα, την Αποδοχή, το να Δίνεις και να Δέχεσαι, και γενικά τις ιδέες του που οδηγούν στον δρόμο προς την ευτυχία και βασίζονται σε…
«Ο Ελληνισμός στη Νότια Ουαλία», του πρεσβύτερου Αναστάσιου Δ. Σαλαπάτα
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι όσοι Έλληνες ζουν στην Ελλάδα, άλλοι τόσοι είναι διασκορπισμένοι στα πέρατα της Γης. Ομογενείς που έχουν οργανώσει στον τόπο που κατοικούν ελληνικές κοινότητες, και που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την Πατρίδα χιλιάδες μίλια μακριά από το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, που είναι ο φυσικός της χώρος. Ο συνήθης τρόπος…
«Οι πειρατές των επτά θαλασσών», Τζον Ε. Λιούις – «The mammoth book of pirates», John E. Lewis
Ίσως η πειρατεία να μην είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, όμως έχει μια μακρά και επονείδιστη ιστορία. Υπήρχαν πειρατές στην αρχαία Ελλάδα. Ο Κικέρων ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος στις έντονες φραστικές του επιθέσεις ενάντια στους πειρατές που λυμαίνονταν τις ρωμαϊκές θάλασσες. Οι Βίκινγκς ήταν περιπλανώμενοι άρπαγες και κωπηλάτες σε μια κλίμακα εφιαλτική (στη πραγματικότητα ο…
«Οι σωστές τροφές είναι φάρμακα», της Ζαν Καρπέρ – «The food pharmacy», by Jean Carper
Για χιλιάδες χρόνια, οι τροφές θεωρούνταν πιθανό γιατρικό. Τον τελευταίο αιώνα, όμως, τα φάρμακα έχουν κυριαρχήσει κάνοντάς μας να ξεχάσουμε την ιατρική χρήση των τροφών. Η θεωρία ότι οι τροφές έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, σημαντικές για τη βελτίωση της υγείας μας, φαίνεται απαρχαιωμένη και ατελής μπροστά στις επιστημονικές αποδείξεις που απαιτεί ο 20ος αιώνας. Αυτό πιστεύουν…
«Όσα δεν ήξερε ο Αϊνστάιν», του Ρόμπερτ Λ. Γουόλκε – «What Einstein didn’t know», by Robert L. Wolke
Το 2002 κυκλοφόρησε στο εξωτερικό το βιβλίο του Ρόμπερτ Λ. Γουόλκε (Robert L. Wolke) -επίτιμου καθηγητή χημείας και ερευνητή πυρηνικής χημείας- με τίτλο «What Einstein didn't know». Τρία χρόνια αργότερα οι εκδόσεις Κέδρος μας το έφεραν στην Ελλάδα σε μετάφραση του Φίλιππου Χρισόπουλου υπό τον τίτλο: «Όσα δεν ήξερε ο Αϊνστάιν». Πρόκειται για ένα βιβλίο…
«Παγκόσμια μυθολογία», του L. Bernard
Το 1990, οι εκδόσεις Μέρμηγκας έφεραν στην ελληνική αγορά ένα εξαιρετικό βιβλίο σχετικό με την μυθολογία διαφόρων πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων της ανθρώπινης ιστορίας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Παγκόσμια μυθολογία» και συγγραφέας του ο Γάλλος L. Bernard. Μια πρώτη ιδέα για το τι θα συναντήσουμε σε αυτό μας δίνει ο υπογράφων την μετάφρασή…
«Πάμε διακοπές», της Ειρήνης Σκοπελίτου και του Βασίλη Μακρή
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πιστεύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών πρέπει τα παιδιά τους να το περνάνε με ένα βιβλίο στο χέρι, με σκοπό είτε να προετοιμαστούν για την νέα σχολική χρονιά, είτε να εμπεδώσουν καλύτερα όσα έμαθαν στην προηγούμενη. Μέγα σφάλμα! Το καλοκαίρι είναι χρόνος ξεκούρασης, διασκέδασης, ενασχόλησης με δραστηριότητες…