«Η απόλαυση του κειμένου», Ρολάν Μπαρτ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η απόλαυση του κειμένου», Ρολάν Μπαρτ

Τον Φεβρουάριο του 2022 επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος, το δοκίμιο «Η απόλαυση του κειμένου», του Ρολάν Μπαρτ, σε μετάφραση της Φούλας Χατζιδάκη και του Γιάννη Κρητικού.

«Η απόλαυση του κειμένου», Ρολάν Μπαρτ

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Ρολάν Μπαρτ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διανοητές του 20ου αιώνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και δίδαξε ο ίδιος στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.

Στις πρώτες γραμμές του δοκιμίου του «Η απόλαυση του κειμένου» ο Ρολάν Μπαρτ αναφέρει χαρακτηριστικά…


Αν διαβάζω κι απολαμβάνω τούτη τη φράση, τούτη την ιστορία ή τούτη τη λέξη, είναι γιατί έχουν γραφεί μες στην απόλαυση. Το αντίθετο όμως; Γράφοντας μες στην απόλαυση, εξασφαλίζω άραγε -εγώ, ο συγγραφέας– την απόλαυση του αναγνώστη μου; Καθόλου. Τον αναγνώστη αυτόν πρέπει να τον γυρέψω (να τον «ψαρέψω»), χωρίς να ξέρω πού είναι. Κι έτσι δημιουργείται ένας χώρος της ηδονής. Δεν είναι το «πρόσωπο» του άλλου που μου είναι αναγκαίο, είναι ο χώρος: η δυνατότητα μιας διαλεκτικής του πόθου, μιας μη-πρόβλεψης της ηδονής: το παιχνίδι να μην κλείσει, να υπάρχει ανοιχτό παιχνίδι.

Το γεμάτο στοχασμούς του συγγραφέα αυτό κείμενο εκδόθηκε για πρώτη φορά τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας το 1973. Στις γραμμές του, ο μεγάλος αυτό διανοητής, παρουσιάζει την θεωρία που έχει ο ίδιος αναπτύξει γύρω από την λογοτεχνία και ειδικότερα για την διάκριση μεταξύ texte lisible και texte scriptible· σε κυριολεκτική μετάφραση “αναγνώσιμο” και “εγγράψιμο” κείμενο αντίστοιχα.

Η μελέτη «Η απόλαυση του κειμένου», του Ρολάν Μπαρτ, δεν είναι ένα εύκολο στην ανάγνωσή του βιβλίο, ούτε αποσκοπεί στην ψυχαγωγία του αναγνώστη του. Είναι ένα εξαιρετικό δοκίμιο σχετικό με τη λογοτεχνική γραφή που θα διευρύνει τους ορίζοντες όποιου το μελετήσει -αυτά τα βιβλία δεν διαβάζονται απλά- και θα οξύνει την αντίληψή του σε θέματα που θα έλεγε κανείς ότι δεν έχουν φωτιστεί αρκετά από τους ανά τους αιώνες στοχαστές.

Αν σας αρέσει να βάζετε δύσκολα στο μυαλό σας, αν νιώθετε ικανοποίηση όταν ζορίζετε τα γρανάζια που περιστρέφονται μέσα στο κεφάλι σας, το «Η απόλαυση του κειμένου», του Ρολάν Μπαρτ, θα σας προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για να το επιτύχετε. Πόσο πολλές; Όσες και οι παράγραφοι του κειμένου!

Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

Τι ξέρουμε για το κείμενο; Τον τελευταίο καιρό, η θεωρία επιχειρεί να δώσει κάποια απάντηση. Μένει όμως ένα ερώτημα: Τι απολαμβάνουμε από το κείμενο;
Το ερώτημα τούτο οφείλουμε να το θέσουμε έστω και μόνο για ένα λόγο τακτικής: οφείλουμε να καταξιώσουμε την απόλαυση του κειμένου ενάντια στην αδιαφορία της επιστήμης και στον πουριτανισμό της ιδεολογικής ανάλυσης∙ οφείλουμε να καταξιώσουμε την απόλαυση του κειμένου ενάντια στην ταπείνωση της λογοτεχνίας σαν απλής ψυχαγωγίας.
Ρολάν Μπαρτ


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η απόλαυση του κειμένου
Le plaisir du texte

Συγγραφέας

Ρολάν Μπαρτ
Roland Barthes

Συγγραφέας

Φούλα Χατζιδάκη
Γιάννης Κρητικός

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κέδρος

Ημερομηνία έκδοσης

Πρώτη έκδοση: 1973
Δεύτερη έκδοση: 28 Φεβρουαρίου 2022

Αριθμός σελίδων

110

ISBN

978-960-04-5238-9

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.