Ματιά

«Δέκα μικροί νέγροι», Αγκάθα Κρίστι – «And then there were none», Agatha Christie

Ένα ειδυλλιακό σκηνικό μετατρέπεται πολύ σύντομα σε ένα τρομακτικό μέρος όπου ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε του γωνία.

Γράφει: Matia Gr
«Δέκα μικροί νέγροι», Αγκάθα Κρίστι – «And then there were none», Agatha Christie

Το 1939 εκδόθηκε το αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, «Δέκα μικροί Νέγροι», το όποιο είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα της ανά την υφήλιο. Στην χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυχνάρι, σε μετάφραση της Τζένης Μιστράκη.

Υπόθεση βιβλίου

Στην βρετανική ακτή του Ντέβον, βρίσκεται ένα ιδιόκτητο νησάκι με το όνομα «Το νησί του Νέγρου», εξαιτίας της μορφής που παρουσιάζει το σχήμα του από μακριά. Στην ουσία πρόκειται για ένα βραχώδη τόπο στον οποίο δεσπόζει μια σύγχρονη έπαυλη. Το φουτουριστικό αυτό σπίτι έφτιαξε ένας ζάμπλουτος Αμερικανός που κατείχε το νησί μέχρι προσφάτως. Όσον αφορά τον τωρινό του ιδιοκτήτη, υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες που έχουν δημιουργήσει στην κοινή γνώμη ένα μυστήριο.

Σε αυτό λοιπόν το νησί προσκλήθηκαν να περάσουν φιλοξενούμενοι -για λίγες μέρες- οκτώ άνθρωποι που μεταξύ τους δεν έχουν κανένα κοινό σημείο. Ή πιο σωστά, σχεδόν κανένα! Όπως γίνεται γνωστό σε αυτούς, το πρώτο κιόλας βράδυ της παραμονής τους εκεί, ο καθένας τους έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα για το οποίο έχει καταφέρει να μείνει ατιμώρητος.

Αν στους καλεσμένους προσθέσουμε και τα δύο άτομα του υπηρετικού προσωπικού -τα οποία βαρύνονται επίσης με την ίδια κατηγορία- έχουμε δέκα ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε ένα τόπο, από τον οποίο δεν μπορούν να φύγουν τουλάχιστον προσωρινά! Το ποιος τελικά τους συγκέντρωσε εκεί δεν είναι γνωστό αλλά θα είναι και το τελευταίο πράγμα που θα τους απασχολήσει, καθώς αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλο να… δολοφονούνται!

Κάθε δολοφονία υπακούει στους στίχους ενός παιδικού τραγουδιού που μιλά για δέκα μικρά αραπάκια. Όσα και τα αγαλματάκια πάνω στο τραπέζι του σαλονιού. Στην αρχή τουλάχιστον, γιατί με κάθε δολοφονία εξαφανίζεται και από ένα αγαλματίδιο, κρατώντας έτσι ένα μακάβριο σκορ!

Από το νησί δεν θα φύγει κανείς ζωντανός, αλλά πως είναι αυτό δυνατόν αφού οι μοναδικοί του κάτοικοι είναι οι δέκα “κατηγορούμενοι”; Πως θα διαχειριστεί ο καθένας από αυτούς την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αναμένοντας την δική του σειρά; Και τέλος, ποιος έχει ενορχηστρώσει και με ποιόν τρόπο έχει καταφέρει να υλοποιηθεί η τιμωρία αυτών των δέκα ατόμων;

Επί των σελίδων του βιβλίου, φυσικά… θα σας λυθούν όλες οι απορίες!


[grbk http://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το μυθιστόρημα «Δέκα μικροί νέγροι» είναι, όπως ήδη αναφέραμε, ένα από τα πιο γνωστά έργα της Βρετανίδας συγγραφέως. Μπορεί να το συναντήσετε και με τους τίτλους: «Δέκα Μικροί Ινδιάνοι», «Και Μετά Δεν Υπήρχε Κανείς» και «Ten Little Niggers».

Τόσο η πλοκή του όσο και οι χαρακτήρες των ηρώων του δικαιολογούν απόλυτα την μεγάλη του δημοφιλία.

Ένα ειδυλλιακό σκηνικό, που κάθε αναγνώστης θα ήθελε να βρεθεί, μετατρέπεται πολύ σύντομα σε ένα τρομακτικό μέρος όπου ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε του γωνία. Μπορεί, καθισμένος στο σπίτι σου, διαβάζοντάς το να μην νιώσεις τον φόβο που αισθάνονται οι ήρωές του, αλλά αισθάνεσαι τρομερή αγωνία για το τι θα συμβεί στην αμέσως επόμενη παράγραφο! Ποιος θα δολοφονηθεί; Με ποιο τρόπο θα γίνει; Πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι; Ποιος είναι ο δολοφόνος; Μα είναι μόνο εκείνοι πάνω στο νησί!

Είμαι βέβαιος ότι θα απολαύσετε κάθε σελίδα του και όσο για το τέλος του; Εκεί θα σας λυθούν όλες οι απορίες και ένα χαμόγελο επιδοκιμασίας για την Αγκάθα Κρίστι θα χαραχτεί στα χείλη σας! Σπεύσατε! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Όταν η βενζινάκατος, άδεια πια, απομακρυνόταν από το νησί του Νέγρου, κανείς δεν ανησύχησε. Δέκα άνθρωποι, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, καλεσμένοι ενός άγνωστου αμφιτρύωνα, υπολόγιζαν σε διακοπές λίγων ημερών, που θα τους έμεναν αλησμόνητες.
Ωστόσο ο φιλόξενος -αλλά εκκεντρικός- ιδιοκτήτης του ερημικού νησιού, απέφυγε να κάνει την εμφάνισή του και μόνο το βράδυ θα επεδίωκε μια κάπως ιδιόρρυθμη επαφή με τους καλεσμένους του. Μια χαώδης φωνή που εκτόξευε κατηγορίες, για τους δέκα ανυποψίαστους κοσμοπολίτες, θα πλημμύριζε το σαλόνι, όπου βρίσκονταν μαζεμένοι και θα έσπερνε την ανησυχία. Την ανησυχία και αργότερα τον τρόμο, καθώς ένας από τους καλεσμένους θα έπεφτε νεκρός!
Ήταν ο πρώτος!


[grbk http://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Δέκα μικροί νέγροι
And then there were none

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Μιστράκη Τζένη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Λυχνάρι

Ημερομηνία έκδοσης

1939 (στο εξωτερικό)
1994 (στην Ελλάδα)

Αριθμός σελίδων

158

ISBN

960-517-054-7

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα