«Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο», Αν Μπλανσάρ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο», Αν Μπλανσάρ

Η Αν Μπανσάρ, μέσα από το βιβλίο της «Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» -κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 από τις εκδόσεις Μίνωας- μας γνωρίζει 40 ανθρώπους που μέσα από το επιστημονικό τους έργο άλλαξαν άλλος λίγο άλλος πολύ την πορεία της ανθρωπότητας!

Γράφει: Matia Gr
«Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο», Αν Μπλανσάρ

Υπόθεση βιβλίου


Αν διδασκόμαστε ακόμα και σήμερα το θεώρημα του Θαλή ή τους πίνακες πολλαπλασιασμού (προπαίδεια) του Πυθαγόρα, είναι γιατί με αυτά τα εργαλεία οι αρχαίοι Έλληνες θέτουν τις βάσεις ενός μαθηματικού και λογικού συλλογισμού.

Σήμερα οι ερευνητές στην ψηφιακή τεχνολογία, τη ρομποτική, τη γενετική αλλάζουν άρδειν τον ίδιο τον άνθρωπο και την πραγματικότητα!

Πρώτον από όλους θα γνωρίσουμε έναν σπουδαίο φιλόσοφο, αστρονόμο, γεωμέτρη και φυσικό, τον Θαλή. Ίσως τον έχετε ακούσει κι εσείς, είναι ο Θαλής ο Μιλήσιος. Είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται πως στη Σελήνη δεν καίει μια άσβεστη φωτιά για να την φωτίζει, αλλά ο Ήλιος είναι που φροντίζει γι αυτό. Βρίσκει το ύψος της Πυραμίδας του Χέοπα χωρίς να κρατά ένα τεράστιο μέτρο, επισημαίνει το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού και φυσικά γεμίζει με αποδείξεις και θεωρήματα την γεωμετρία!

Σειρά έχει ο Πυθαγόρας, ένας σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος! Ένα σωρό δικές του αποδείξεις και θεωρήματα βοηθούν μέχρι σήμερα αρχιτέκτονες, μαθηματικούς, αστρονόμους και γεωγράφους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, καθώς επίσης και όλους μας να κάνουμε γρήγορους πολλαπλασιασμούς μιας και η “προπαίδεια” δική του είναι και αυτή!

Ο Αριστοτέλης “Ο” Φιλόσοφος. Έδωσε τον ορισμό της γνώσης της πολιτικής και της αγάπης. Στηριζόταν πάντα στη λογική και υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα αλλά και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Ευκλείδης, σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωμέτρης, φυσικός και φιλόσοφος. Ο επιστήμονας που πρώτος μίλησε για την χρυσή τομή, γνωστός σε όλους μας για τα πέντε αξιώματά του που θεμελίωσαν την γεωμετρία και το βιβλίο του “Τα στοιχεία” που είναι το δεύτερο βιβλίο σε ανατυπώσεις στον κόσμο!

Ο Αρχιμήδης


Ο μύθος λέει ότι αυτός ο φίλος του βασιλιά των Συρακουσών πετάχτηκε μια μέρα από το λουτρό του φωνάζοντας “Εύρηκα!”. Μόλις είχε ανακαλύψει ότι μπορεί κανείς να υπολογίσει το ειδικό βάρος του υλικού ενός αντικειμένου από το βάρος του νερού που εκτοπίζει βυθιζόμενο σε αυτό. Καθώς συνδέει την πρακτική με τη θεωρία, ο Αρχιμήδης τιμάται ως ένας μεγάλος μαθηματικός αλλά και ως ο πρώτος μηχανικός της ιστορίας. Η διατύπωση “η ευθεία γραμμή είναι ο συντομότερος δρόμος από ένα σημείο σε ένα άλλο” είναι επίσης δική του!

Επίσης υπολόγισε τον αριθμό “π” (3,1415…). επινόησε ύψωση αριθμού σε δύναμη, αλλά και την αρχή του μοχλού!

Ο Ζανγκ Χενγκ, ο Κινέζος που εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο αλλά και έναν ανιχνευτή σεισμών, υπήρξε ένας μεγάλος αστρονόμος, μαθηματικός μα και ποιητής!

Η Υπατία. Η πρώτη γυναίκα των επιστημών. Μεγάλη μαθηματικός και φιλόσοφος. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας μαθητές που την λάτρευαν για τις γνώσεις της αλλά και για την περίφημη ευγλωττία της!

Ο Βραχμαγκούπτα, μεγάλος Ινδός μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής, όρισε το μηδέν και επινόησε τους πρακτικούς αριθμούς.

Ο Ιμπ Σίνα, ο Αβικένας (για εμάς τους δυτικούς) γιατρός και φιλόσοφος γράφει ένα πολύ σημαντικό εγχειρίδιο, τον “Κανόνα της Ιατρικής”


Ο Ιρακινός Ιμπν Αλ-Χαϊτάμ, γνωστός στη Δύση ως Αλχαζέν, μελέτησε τη φύση του φωτός, τη λειτουργία του ματιού και τον μηχανισμό της όρασης. Η πραγματεία περί της οπτικής που έγραψε είναι εξίσου ακριβής και λεπτομερής με ένα σύγχρονο επιστημονικό άρθρο.

Ο Ρότζερ Μπέικον μοναχός και “θαυμαστός δόκτορας” όπως τον αποκαλούν οι σπουδαστές του, φιλόσοφος, μαθηματικός και φυσικός έγινε γνωστός για την προώθηση της πειραματικής μεθόδου.

Ο Κοπέρνικος. Κληρικός, μαθηματικός και αστρονόμος δηλώνει πρώτος ότι ο ήλιος είναι στο κέντρο και η Γη απλώς δορυφόρος του.

Γκαλιλέο Γκαλιλέι


Για πολύ καιρό, όλα του πάνε καλά: είναι ευγενούς καταγωγής, ευνοούμενος της Δημοκρατίας της Βενετίας και φίλος του Πάπα. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν επιμένει στην άποψη ότι, όπως έγραφε ο Κοπέρνικος, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Αυτοί είναι δώδεκα μόνο από τους σαράντα πρωτοπόρους και ευρηματικούς επιστήμονες που θα γνωρίσετε μέσα από τις σελίδες του καταπληκτικού αυτού βιβλίου: μαθηματικούς, αστροφυσικούς, γιατρούς, φιλοσόφους, φυσικούς, χημικούς, παλαιοντολόγους, βιολόγους, βοτανολόγους, αστρονόμους, μετεωρολόγους, πληροφορικούς, ακόμη και παλαιοκλιματολόγους έχει!

Οι 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο

ΘΑΛΗΣ
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
ΤΖΑΝΓΚ ΧΕΝΓΚ
ΥΠΑΤΙΑ
ΒΡΑΧΜΑΓΚΟΥΠΤΑ
ΑΒΙΚΕΝΑΣ
ΑΛΧΑΖΕΝ
ΡΟΤΖΕΡ ΜΠΕΪΚΟΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
ΓΚΑΛΙΛΕΟ ΓΚΑΛΙΛΕΪ
ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΚΕΠΛΕΡ
ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝΑΣ
ΟΥΪΛΙΑΜ ΧΑΡΒΕΪ
ΡΕΝΕ ΝΤΕΚΑΡΤ
ΑΝΤΟΥΑΝ ΛΟΡΑΝ ΝΤΕ ΛΑΒΟΥΑΖΙΕ
ΜΑΙΡΗ ΑΝΙΝΓΚ
ΜΑΪΚΛ ΦΑΡΑΝΤΕΪ
ΤΖΕΪΜΣ ΚΛΕΡΚ ΜΑΞΓΟΥΕΛ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ
ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΜΕΝΤΕΛ
ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ
ΝΤΜΙΤΡΙ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΜΕΝΤΕΛΕΓΕΦ
ΑΝΡΙ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ
ΝΤΑΒΙΝΤ ΧΙΛΜΠΕΡΤ
ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ
ΕΡΝΕΣΤ ΡΑΔΕΡΦΟΡΝΤ
ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ
ΝΙΛΣ ΜΠΟΡ
ΑΛΦΡΕΝΤ ΒΕΓΚΕΝΕΡ
ΑΛΑΝ ΤΟΥΡΙΝΓΚ
ΡΟΖΑΛΙΝΤ ΦΡΑΝΚΛΙΝ
ΤΟ HGP ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ
ΒΕΡΑ ΡΟΥΜΠΙΝ
ΦΡΑΝΣΟΥΑΖ ΜΠΑΡΕ-ΣΙΝΟΥΣΙ
ΤΙΜ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ
ΣΕΝΤΡΙΚ ΒΙΛΑΝΙ
ΖΑΝ ΖΟΥΖΕΛ


Αγοράστε το βιβλίο «Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο», της Αν Μπλανσάρ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Με μια διασκεδαστική εικονογράφηση και λίγες αλλά ακριβείς πληροφορίες δοσμένες με ευχάριστο τρόπο, το «Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» της Αν Μπλανσάρ, προτρέπει τον αναγνώστη να διασκεδάσει, να μάθει, να αποκτήσει γνώσεις αλλά και να επιδιώξει να μάθει περισσότερα για όποιους επιστήμονες κέντρισαν με τα κατορθώματά τους περισσότερο την περιέργεια και την φιλομάθειά του.

Το βιβλίο «Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» είναι ιδανικό ανάγνωσμα όχι μόνο γι αυτούς που θέλουν να μάθουν και να γνωρίσουν πρόσωπα και επιστημονικά επιτεύγματα, αλλά και για όλους όσους διασκεδάζουν μαθαίνοντας ή μαθαίνοντας διασκεδάζουν.

Είναι αναμφίβολα ένα βιβλίο που αποτελεί πολύτιμη συλλογή και εφαλτήριο για την αναζήτηση της γνώσης. Το εξώφυλλό του θα σας κεντρίσει με την πρώτη ματιά την προσοχή καθώς το στολίζει η ευρέως αναγνωρίσιμη μορφή του Αϊνστάιν. Όμως και τις εσωτερικές του σελίδες τις κοσμούν τα επιτεύγματα των μεγαλύτερων επιστημόνων που έζησαν στον πλανήτη μας!

Αναζητήστε το και μελετήστε το… αρκεί να είστε από 8 έως 99 ετών και να αγαπάτε την μάθηση και την επιστήμη! Καλή ανάγνωση! 🙂

Οπισθόφυλλο:

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ 40 ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ, ΦΥΣΙΚΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΩΝ.

Ανακαλύψτε 40 επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα κατανοεί το σύμπαν, τον κόσμο και τη ζωή. Μάθετε αξιοπερίεργα γεγονότα και χιουμοριστικές στιγμές από τη ζωή τους και διαβάστε για τα μεγάλα ερωτήματα που τους βασάνιζαν. Ποιος θα αποτελέσει έμπνευση για σας;


Αγοράστε το βιβλίο «Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο», της Αν Μπλανσάρ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Επιστήμες 40 επιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο
Sciences, 40 savants et chercheurs

Συγγραφέας

Αν Μπλανσάρ
Anne Blanchard

Εικονογράφος

Τινό
Tino

Μετάφραση

Κλαιρ Νεβέ

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2019

Αριθμός σελίδων

96

ISBN

978-618-02-1298-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα