«Φρανκενστάιν – Βιβλίο Δεύτερο: Πόλη της νύχτας», του Ντιν Κουντζ - Frankenstein - Book Two: City of the Night - Dean Koontz .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Φρανκενστάιν – Βιβλίο Δεύτερο: Πόλη της νύχτας», του Ντιν Κουντζ – Frankenstein – Book Two: City of the Night – Dean Koontz

Μερικές φορές συμβαίνει η έμπνευση ενός συγγραφέα να είναι τέτοια, που η ιστορία που γεννιέται στον μυαλό του δεν χωρά σε ένα μόνο βιβλίο. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου γεγονότος είναι η δημιουργία μερικών αξιόλογων […]

Γράφει: Matia Gr
«Φρανκενστάιν – Βιβλίο Δεύτερο: Πόλη της νύχτας», του Ντιν Κουντζ – Frankenstein – Book Two: City of the Night – Dean Koontz

«Φρανκενστάιν – Βιβλίο Δεύτερο: Πόλη της νύχτας», του Ντιν ΚουντζΜερικές φορές συμβαίνει η έμπνευση ενός συγγραφέα να είναι τέτοια, που η ιστορία που γεννιέται στον μυαλό του δεν χωρά σε ένα μόνο βιβλίο. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου γεγονότος είναι η δημιουργία μερικών αξιόλογων τριλογιών όπως: «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τζ. Ρ. Τόλκιν, «Μύθοι των Οτόρι» της Λίαν Χέρν, «Η τριλογία του κόσμου» του Φίλιπ Πούλμαν αλλά και η τριλογία «Φρανκενστάιν» του Ντιν Κουντζ.
Σε αυτές τις γραμμές θα σας μιλήσω για το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Ντιν Κουντζ που φέρει τον τίτλο «Φρανκενστάιν – Βιβλίο Δεύτερο: Πόλη της νύχτας» και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες (Δεκέμβριος 2007). Την μετάφραση του βιβλίου από την αγγλική γλώσσα έχει κάνει ο Ανδρέας Μιαούλης -το πρωτότυπο φέρει τον τίτλο «Frankenstein – Book Two: City of night»- ενώ την πολύ προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση υπογράφει ο εκδοτικός οίκος Πλατύπους.
Στο «Πόλη της νύχτας» συνεχίζουν την δράση τους οι δύο αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης, η Κάρσον Ο Κόνορ και ο Μάικλ Μάντισον. Με την πολύτιμη συνδρομή του Δευκαλίωνα, του πρώτου δημιουργήματος του Δρ. Φρανκενστάιν, αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα βάλουν τέλος στα σχέδια του παρανοϊκού επιστήμονα. Ο Βίκτωρ Ήλιος, έτσι είναι πια το όνομα του Φρανκενστάιν, έχει ήδη ξεκινήσει την μαζική παραγωγή των πλασμάτων που αποκαλεί Νέα Ράτσα. Με αυτά σκοπεύει να κυριαρχήσει στον κόσμο και να τον θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του. Οι μόνοι που γνωρίζουν τα σχέδια του αυτά είναι οι δύο αστυνομικοί και ο Δευκαλίωνας. Αυτοί, λοιπόν, εκ των πραγμάτων καλούνται να τον αντιμετωπίσουν και σώσουν την ανθρωπότητα από τον εφιάλτη που την πλησιάζει κάθε λεπτό όλο και πιο κοντά.
Το «Πόλη της νύχτας» όπως και κάθε δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας είναι το πιο δύσκολο, γιατί απ’ την μια δεν έχει την μαγεία του άγνωστου (όπως το πρώτο) και απ’ την άλλη δεν έχει την ικανοποίηση του τέλους της ιστορίας (όπως το τρίτο). Έτσι κανείς περιμένει, ότι η ιστορία θα κάνει «κοιλιά» και απλά θα παρατείνει την αγωνία του αναγνώστη μέχρι να φτάσει το τρίτο βιβλίο στα χέρια του.
Όπως όμως κάθε ταλαντούχος συγγραφέας, έτσι και ο Ντιν Κουντζ, βρήκε τον τρόπο να ξεφύγει από αυτό τον «ύφαλο». Από την μια πρόσθεσε νέους ενδιαφέροντες ήρωες στην ιστορία του και απ’ την άλλη έπλεξε έτσι τον μύθο ώστε οι ανατροπές και η αγωνία που αυτές δημιουργούν να ανταμείψουν τον αναγνώστη και να τον κάνουν να απολαύσει το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας τόσο όσο και το πρώτο.
Ο Ντιν Κουντζ είναι ένας συγγραφέας που «ζωγραφίζει» με το γράψιμο του δημιουργώντας όχι απλά αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά αξιόλογα λογοτεχνικά έργα. Αν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο βιβλίο της τριλογίας –Φρανκενστάιν: Βιβλίο Πρώτο: Ο άσωτος υιός– σπεύστε να το κάνετε. Για όσους το έχουν διαβάσει η εκπληκτική του συνέχεια βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία. Τέλος, για όλους εμάς που έχουμε διαβάσει και τα δύο, το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο «Φρανκενστάιν – Βιβίο Τρίτο: Νεκρός και ζωντανός» θα είναι κοντά μας την άνοιξη του 2008. Υπομονή, λίγοι μήνες είναι… θα περάσουν.
Μέχρι τότε καλή ανάγνωση του πρώτου (Φρανκενστάιν: Βιβλίο Πρώτο: Ο άσωτος υιός) και, φυσικά, του δεύτερου (Φρανκενστάιν – Βιβλίο Δεύτερο: Πόλη της νύχτας) βιβλίου της καταπληκτικής αυτής τριλογίας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Από τον μετρ του τρόμου, Dean Koontz, έρχεται η συνέχεια της πιο κλασικής ιστορίας τρόμου όλων των εποχών. Αν νομίζετε πως γνωρίζετε την ιστορία, ξέρετε μόνο τη μισή αλήθεια.
Ετοιμαστείτε για το μυστήριο, το μύθο, τον τρόμο και τη μαγεία του ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ: ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ.
Βγαλμένο από το συλλογικό ανθρώπινο εφιάλτη, έχει ένα και μοναδικό στόχο, μια και μόνη αποστολή: να μας αντικαταστήσει.

Δελτίο τύπου:

Από τον μετρ του τρόμου, Dean Koontz, έρχεται η συνέχεια της πιο κλασικής ιστορίας τρόμου όλων των εποχών. Αν νομίζετε πως γνωρίζετε την ιστορία, ξέρετε μόνο τη μισή αλήθεια.

Ετοιμαστείτε για το μυστήριο, το μύθο, τον τρόμο και τη μαγεία του

ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ: ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Βγαλμένο από το συλλογικό ανθρώπινο εφιάλτη, έχει ένα και μοναδικό στόχο, μια και μόνη αποστολή: να μας αντικαταστήσει.

Είναι δυνατότεροι, τα τραύματά τους επουλώνονται γρηγορότερα και το μυαλό τους σκέφτεται εκατό φορές ταχύτερα από του πιο έξυπνου ανθρώπου – και πρέπει να εξολοθρευτούν. Όμως ούτε κι αυτός ο Βίκτωρ Ήλιος -πάλαι ποτέ Φράνκενσταϊν- δεν μπορεί πια να σταματήσει τους κατασκευασμένους δολοφόνους που ο ίδιος έχει σπείρει στη σύγχρονη Νέα Ορλεάνη. Η μόνη ελπίδα είναι ένα πρώην «τέρας». Η ιστορία του Δευκαλίωνα ξεκίνησε πριν από αιώνες, όντας η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Βίκτωρα να κατασκευάσει το τέλειο ανθρώπινο ον – και ο επίλογός της ιστορίας του μέλλει να γραφτεί με την ύστατη σύγκρουση ανάμεσα σ’ ένα καταραμένο πλάσμα και τον παρανοϊκό πλάστη του. Μα πρώτα ο Δευκαλίων πρέπει να αφανίσει ένα τερατούργημα ασύλληπτο ακόμη και γι’ αυτή την αρρωστημένη φαντασία του Βίκτωρα -μια πανίσχυρη κι άτρωτη οντότητα, ένα πλάσμα βγαλμένο από το συλλογικό ανθρώπινο εφιάλτη, που έχει ένα και μοναδικό στόχο, μια και μόνη αποστολή: να μας αντικαταστήσει.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.