Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο

Συγγραφέας:Terry Eagleton Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου Εκδόσεις Πατάκη ΣΕΙΡΑ: CIVITAS – ∆ΟΚΙΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ISBN: 978-960-16-4628-2 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 336 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 15,50€ ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Ένας από τους κορυφαίους στοχαστές […]

Γράφει: Matia Gr
Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο

Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο
Συγγραφέας:Terry Eagleton
Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: CIVITAS – ∆ΟΚΙΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ISBN: 978-960-16-4628-2
ΣΧΗΜΑ: 14×21
ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 336
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 15,50€
ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του καιρού µας βάλλει αποφασιστικά και πειστικά εναντίον όσων απορρίπτουν τις ιδέες του Μαρξ. Σ’ αυτό το µαχητικό και προκλητικό βιβλίο ο Terry Eagleton καταρρίπτει ένα προς ένα τα γνωστά επιχειρήµατα ότι ο µαρξισµός είναι νεκρός ή ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Ο συγγραφέας παραθέτει τις δέκα πιο συνηθισµένες ενστάσεις κατά του Μαρξ –ότι ο µαρξισµός οδηγεί σε πολιτική τυραννία, ότι ανάγει τα πάντα στην οικονοµία, ότι αποτελεί µια µορφή ιστορικής αιτιοκρατίας κ.ο.κ.– και εξηγεί µε τρόπο αναλυτικό αλλά διαυγή πώς αυτές στηρίζονται σε θλιβερές ή και υστερόβουλες παρερµηνείες της µαρξικής σκέψης. Σ’ έναν κόσµο που ο καπιταλισµός βιώνει µια βαθιά και απ’ ό,τι φαίνεται διαρκή κρίση, το παρόν βιβλίο εκθέτει µε απερίφραστο τρόπο την επιτακτική ανάγκη να εγκύψουµε πάλι στη σκέψη του Μαρξ, ώστε να µπορέσουµε να οραµατιστούµε ένα µέλλον λιγότερο ζοφερό και πιο ανθρώπινο.

Ο Τerry Eagleton θεωρείται από πολλούς ο σηµαντικότερος εν ζωή Βρετανός λογοτεχνικός κριτικός. Είναι Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο του Λάνκαστερ και Καθηγητής Πολιτισµικής Θεωρίας στο Εθνικό Πανεπιστήµιο της Ιρλανδίας, στο Γκoλγουέυ. Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του«Ιερός τρόµος» (2008) και «Λογική, πίστη και επανάσταση: Στοχασµοί γύρω από την περί Θεού διαµάχη» (2011).

Ο Eagleton έχει δίκιο να υπογραµµίζει τη σηµασία της δηµοκρατίας στη µαρξική σκέψη και της ελεύθερης βούλησης στην ερµηνεία της ιστορίας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί σπάνιο δείγµα ενδιαφέρουσας κριτικής αποτίµησης του µαρξισµού σ’ έναν εν πολλοίς πληκτικό ερµηνευτικό κανόνα.
Tristram Hunt, The Observer

Ο Eagleton είναι ένας πνευµατώδης στοχαστής, ένας «ενοχλητικός» διανοούµενος, που του αρέσει να προκαλεί τους συντρόφους του. Αν και πανεπιστηµιακός που για χρόνια ασχολείται µε τη λογοτεχνική θεωρία, γράφει ευτυχώς ανεπιτήδευτα και µε φοβερή διαύγεια. Το βιβλίο του είναι και διαφωτιστικό και απολαυστικό.
Francis Wheen, Financial Times

O Eagleton µας δίνει µια εξαιρετικά πολυεπίπεδη και γόνιµη εικόνα του Μαρξ σ’ ένα βιβλίο πνευµατώδες, διασκεδαστικό και οξυδερκές.
Publishers Weekly

Το βιβλίο αυτό είναι γραµµένο για να διαβαστεί από ένα ευρύτατο κοινό και το αξίζει. Με χάρη, οξύνοια και θάρρος, εξετάζει τα πιο διαδεδοµένα επιχειρήµατα κατά του Μαρξ και της µαρξικής σκέψης.
Matthijs Krul, Marx & Philosophy Review of Books

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.