«Η ιστορία της ζωής», Κάθριν Μπαρ και Στιβ Γουίλιαμς .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η ιστορία της ζωής», Κάθριν Μπαρ και Στιβ Γουίλιαμς

Ένα βιβλίο που απευθύνεται στο προεφηβικό φιλομαθές αναγνωστικό κοινό, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Μίνωας, στη σειρά “Μαθαίνω τον κόσμο”. Πρόκειται για το «Η ιστορία της ζωής», των Κάθριν Μπαρ και Στιβ Γουίλιαμς, που εικονογράφησε η Έιμι Χάζμπαντ και μετέφρασε στα ελληνικά η Δέσποινα Δανιήλ.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Η ιστορία της ζωής», Κάθριν Μπαρ και Στιβ Γουίλιαμς

Υπόθεση βιβλίου

Μη νομίζετε πως η γη μας είχε την σημερινή της μορφή από πάντα. Όχι! Ήταν ένας τόπος άγονος, γεμάτος με ηφαίστεια, σιντριβάνια από λιωμένα πετρώματα, καυτά αέρια που έβγαιναν από τα έγκατά της και σκοτεινούς ωκεανούς. Μετεωρίτες έπεφταν στο έδαφός της, ανοίγοντας κρατήρες και σχισμές που έβγαζαν δυσώδη μελανά αέρια, που ενώνονταν σε τεράστια σύννεφα στάχτης.


Έπειτα, στα απύθμενα βάθη των ωκεανών συνέβη κάτι απίθανο.
Στα ζεστά νερά κοντά στα υποθαλάσσια ηφαίστεια, που λέγονταν μαύρες καπνοδόχοι, ενώθηκαν κάποια μικροσκοπικά μεταφερόμενα σωματίδια.
Αυτά τα σωματίδια ύλης ήταν τόσο απειροελάχιστα που δεν ήταν καν ορατά. Ίσως να είχαν πέσει από το διάστημα ή να ανάβλυζαν από τον βυθό της θάλασσας. Αυτά, λοιπόν, αποτέλεσαν το ξεκίνημα της ζωής στη Γη.

Δεν ήταν παρά μόνο ένα κύτταρο, μα καθώς περνούσε ο χρόνος τα κύτταρα πλήθαιναν και άρχισαν να σχηματίζουν κολλώδη στρώματα που μεγάλωναν και γίνονταν στοίβες. Μικρές στην αρχή, μεγαλύτερες στη συνέχεια. Κάποια κύτταρα άρχισαν να χρησιμοποιούν το ηλιακό φως, το νερό και ένα αέριο που υπήρχε στην ατμόσφαιρα και άρχισαν να αναπτύσσονται και να γεμίζουν τις απέραντες θάλασσες με νέες μορφές ζωής.

Και το κυριώτερο; αυτό που άλλαξε την εμφάνιση μα και την ατμόσφαιρα όλου του πλανήτη, ήταν πως ξεκίνησαν κάποια κύτταρα να απελευθερώνουν οξυγόνο.

Τα κύτταρα άρχισαν να γίνονται πιο πολύπλοκα, να ενώνονται κάποια μεταξύ τους και να διαμερίζονται, κάποια άλλαξαν για πάντα, κάποια άλλαξαν τα πάντα! Δημιουργήθηκαν από αυτά τα πρώτα ζώα στον κόσμο!

Οι ωκεανοί γέμισαν με ζωντανούς οργανισμούς και με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων κάποια από αυτά τα είδη πλασμάτων άρχισαν να βγαίνουν προς την στεριά.

Και ξαφνικά, κάτι τρομερό συνέβη! Κάτι που σκότωσε σχεδόν όποια μορφή ζωής είχε μέχρι τότε δημιουργηθεί.


Ωστόσο, τα φολιδωτά σαυροειδή τα κατάφεραν. Άφησαν τα πρώτα τους αυγά έξω από το νερό και άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και να μεγαλώνουν περισσότερο από ποτέ. Με τον καιρό έγιναν τα μεγαλύτερα πλάσματα που πέρασαν ποτέ από τη Γη: οι δεινόσαυροι.

Κάποιοι τεράστιοι, κάποιοι μικρότεροι και πιο ευέλικτοι, κάποιοι σαρκοφάγοι και άλλοι φυτοφάγοι τριγυρνούσαν σε όλη τη Γη, που τα χρόνια εκείνα τα μακρινά ήταν ενιαία. Άρχισε όμως να διαχωρίζεται σε ηπείρους.

Τα πρώτα θηλαστικά έκαναν την εμφάνισή τους ενώ παράξενα σαυροειδή πλάσματα πετούσαν στον αέρα, πελώρια ψάρια στις θάλασσες και ερπετά στα πιο ρηχά νερά και στα βαλτώδη εδάφη.

Όμως για ακόμη μια φορά όλα επρόκειτο να αλλάξουν.

Τι λέτε; θα μας συντροφέψετε στο υπέροχο ταξίδι πίσω στον χρόνο για να μάθουμε την Ιστορία της Ζωής;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Η ιστορία της ζωής», των Κάθριν Μπαρ και Στιβ Γουίλιαμς, είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που με ιδιαιτέρως ευχάριστο τρόπο μας επιτρέπει να μάθουμε περιληπτικά το πως ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας.

Τις σελίδες του κοσμούν υπέροχες ματιέρες και αφαιρετική -σχεδόν παιδική, μα διαφωτιστική- εικονογράφηση, καθώς και ένα κείμενο που θα εξάψει την περιέργεια των νεαρών αναγνωστών για περισσότερη μάθηση και έρευνα.

Ξεκινώντας πριν ακόμη και από το κύτταρο και φτάνοντας να ολοκληρωθεί με τους ανθρώπους του σήμερα, γνωρίζει στους αναγνώστες του την ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας και μεταφέρει και ένα οικολογικό μήνυμα, μαζί με μία λογική πρόταση για το μέλλον.

Και εκεί, στις τελευταίες του σελίδες, υπάρχει και ένα εξόχως διαφωτιστικό γλωσσάριο!

Εν κατακλείδι, το «Η ιστορία της ζωής», των Κάθριν Μπαρ και Στιβ Γουίλιαμς, είναι ένα πολύ προσγειωμένο βιβλίο που απογειώνει την φιλομάθεια και που σίγουρα αξίζει να αποκτήσετε και να χαρίσετε στους μικρούς βιβλιόφιλους.

Οπισθόφυλλο:

Στην αρχή δεν υπήρχε καθόλου ζωή στη Γη.

Από τα ηφαίστεια έβγαιναν αποπνικτικά αέρια και ωκεανοί λάβας κυλούσαν σε όλο τον πλανήτη. Μετά, στα βάθη των σκοτεινών ωκεανών, ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΑΠΙΘΑΝΟ.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η εκπληκτική ιστορία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα 4 εκατομμυρίων ετών.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η ιστορία της ζωής
The story of life

Υπότιτλος βιβλίου

Το πρώτο μου βιβλίο για την εξέλιξη
A first book about evolution

Συγγραφέας

Κάθριν Μπαρ
Catherine Barr
Στιβ Γουίλιαμς
Steve Williams

Εικονογράφος

Έιμι Χάζμπαντ
Amy Husband

Μετάφραση

Δέσποινα Δανιήλ

Σειρά

Μαθαίνω τον κόσμο

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

15 Σεπτεμβρίου 2020

Αριθμός σελίδων

40

ISBN

978-618-02-1571-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.