Κι εγώ πού είµαι σ’ αυτή την ιστορία; .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Κι εγώ πού είµαι σ’ αυτή την ιστορία;

Εµίρ Κουστουρίτσα (Emir Kusturica) Μετάφραση: Μαριάννα Κουτάλου Εκδόσεις Πατάκη Σειρά: Βιογραφίες /Ντοκουμέντα ISBN 978-960-16-4559-9 Σχήμα: 14χ21 Σελίδες: 416 Τιμή πρώτης έκδοσης: 19,00 Πρώτη έκδοση: Μάιος 2012 Σ’ ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν το µυθιστόρηµα […]

Γράφει: Matia Gr
Κι εγώ πού είµαι σ’ αυτή την ιστορία;

Κι εγώ πού είµαι σ’ αυτή την ιστορία;Εµίρ Κουστουρίτσα (Emir Kusturica)
Μετάφραση: Μαριάννα Κουτάλου
Εκδόσεις Πατάκη
Σειρά: Βιογραφίες /Ντοκουμέντα
ISBN 978-960-16-4559-9
Σχήμα: 14χ21
Σελίδες: 416
Τιμή πρώτης έκδοσης: 19,00
Πρώτη έκδοση: Μάιος 2012

Σ’ ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν το µυθιστόρηµα των Βαλκανίων του εικοστού πρώτου αιώνα, ο µεγάλος Σέρβος κινηµατογραφιστής αφηγείται, για πρώτη και µοναδική ίσως φορά, τη ζωή του, και στήνει ολοζώντανο µπροστά στα µάτια µας, µε µια δύναµη που απηχεί και συναγωνίζεται τη δύναµη της κινηµατογραφικής του µατιάς, έναν ολόκληρο κόσµο, σηµαδεµένο από τον πόλεµο και την ιστορία.

Στις απότοµες πλαγιές της Γκόριτσα, όπου έµεναν οι παιδικοί µου φίλοι, τα δραµατικά γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Άρχισε ένας πόλεµος νέου τύπου. Στο Σαράγεβό µου, στην Γκόριτσά µου που ήξερα πέτρα προς πέτρα. Στην κορυφή του λόφου οι αναστεναγµοί µου φτερουγίζουν σαν πεταλούδες της νύχτας, ενώ στα απότοµα σκαλιά, όπου έκανα εξάσκηση στην ταχύτητα του κοσµοναύτη και στη βραδύτητα του ερωτευµένου, κυλούν αδιάκοπα µπάλες. Κι εγώ δεν έπαψα ποτέ να τρέχω πίσω τους…

Με τις ταινίες «Ο µπαµπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» (1985) και «Underground» (1995), ο Εµίρ Κουστουρίτσα ανήκει στους ελάχιστους εκείνους σκηνοθέτες που έχουν τιµηθεί µε δύο Χρυσούς Φοίνικες στο φεστιβάλ των Καννών. Με το «Arizona Dream» και τον «Καιρό των τσιγγάνων» κατέκτησε το κοινό ολόκληρου του κόσµου. Γεννήθηκε στο Σαράγεβο το 1954. Η ζωή του είναι όπως οι ταινίες του: έντονη, πλούσια, προκλητική, µακριά από το πολιτικά ορθό. Η µουσική πανταχού παρούσα… Στο βιβλίο του «Κι εγώ πού είµαι σ’ αυτή την ιστορία;»,  το µοναδικό του, αυτοβιογραφία και µανιφέστο µαζί, που κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2011, πίσω από την ανατρεπτική εικόνα της προσωπικότητας και των ταινιών του, ο Κουστουρίτσα αποδεικνύεται ένας βαθιά ανθρώπινος δηµιουργός, που βιώνει µε όλη του την ψυχή τη θυελλώδη ιστορία της πατρίδας του.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.