Λευκή σαν το γάλα, κόκκινη σαν το αίμα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Λευκή σαν το γάλα, κόκκινη σαν το αίμα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΝΤ’ ΑΒΕΝΙΑ (Alessandro D’ Avenia) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ Εκδόσεις Πατάκη ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-4056-3 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 304 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,50€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …Δεν καταφέρνω να κοιμηθώ. Είμαι […]

Γράφει: Matia Gr
Λευκή σαν το γάλα, κόκκινη σαν το αίμα

Λευκή σαν το γάλα, κόκκινη σαν το αίμαΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΝΤ’ ΑΒΕΝΙΑ (Alessandro D’ Avenia)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN: 978-960-16-4056-3
ΣΧΗΜΑ: 14×21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 304
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,50€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

…Δεν καταφέρνω να κοιμηθώ. Είμαι ερωτευμένος, κι όταν είσαι ερωτευμένος, το λιγότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να μη σου κολλάει ύπνος. Ακόμα και η πιο μαύρη νύχτα γίνεται κόκκινη. Συνωστίζονται τόσο πολλά πράγματα μες στο κεφάλι σου, που θα ’θελες να τα σκεφτείς όλα μαζί κι η καρδιά σου δεν καταφέρνει να κάτσει ήσυχη. Έπειτα, είναι παράξενο, γιατί όλα σού φαίνονται ωραία. Εσύ ζεις την ίδια ζωή κάθε μέρα, με τα ίδια πράγματα και την ίδια πλήξη. Έπειτα ερωτεύεσαι κι αυτή η ίδια ζωή γίνεται σπουδαία κι αλλιώτικη.

Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, δυο έφηβοι του σήμερα. Ένας έρωτας σιωπηλός, δυνατός, κόκκινος σαν αίμα. Εκείνος διστάζει να της μιλήσει. Εκείνη, απόμακρη, πανέμορφη, με τα κόκκινα μαλλιά και τα πράσινα μάτια της, δεν έχει ιδέα για την τρικυμία που σαρώνει την καρδιά του. Κι όταν το μαθαίνει, είναι αργά. Το λευκό του χιονιού έρχεται να σκεπάσει το κόκκινο της αγάπης. Μέσα από τη δοκιμασία, μέσα από τη θλίψη μιας απώλειας, η ελπίδα ξαναγεννιέται, η αγάπη επιστρέφει για να δώσει και πάλι στη ζωή το κόκκινο χρώμα της.
Ο Λέο είναι ένας δεκαεξάχρονος όπως όλοι: του αρέσει να φλυαρεί με τους φίλους του, να παίζει ποδόσφαιρο, να κάνει κόντρες με το μηχανάκι του και ζει σε απόλυτη αρμονία με το iPod του. Το σχολείο είναι σκέτη πλήξη, οι καθηγητές ένα «προστατευόμενο είδος που μακάρι να εκλείψει οριστικά». Έτσι, όταν έρχεται ένας καινούριος, αναπληρωτής της φιλολόγου, ο Λέο ετοιμάζεται να τον υποδεχτεί με κυνισμό και σαλιωμένα μπαλάκια από χαρτί που εκτοξεύει με το φυσοκάλαμό του. Όμως αυτός ο καινούριος καθηγητής είναι διαφορετικός: ένα φως λάμπει στα μάτια του όταν κάνει μάθημα, όταν παρακινεί τα παιδιά να ζήσουν έντονα τη ζωή τους, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ο Λέο νιώθει δυνατός σαν λιοντάρι, όμως μέσα του κρύβεται κι ένας εχθρός που τον τρομοκρατεί: το λευκό. Το λευκό είναι η απουσία, όλα όσα στη ζωή του αφορούν την απουσία και την απώλεια είναι λευκά. Αντίθετα, το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης, του πάθους, του αίματος· κόκκινο είναι το χρώμα των μαλλιών της Μπεατρίτσε. Γιατί ο Λέο έχει ένα όνειρο και το όνειρό του λέγεται Μπεατρίτσε, παρόλο που εκείνη δεν το ξέρει ακόμα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.