Ματιά

«Η προφητεία των Ρομανώφ», του Στηβ Μπέρι – The Romanov prophency – Steve Berry

Νέα Βίντεο Οκτώβρης του 1916 στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη. Ο Ρασπούτιν, ένας καλόγερος -στον τίτλο αφού η συμπεριφορά του μόνο καλόγερο δεν θυμίζει- που βρίσκεται πολύ κοντά στην Βασιλική Οικογένεια προφητεύει […]

«Η προφητεία των Ρομανώφ», του Στηβ Μπέρι – The Romanov prophency – Steve Berry

«Η προφητεία των Ρομανώφ», του Στηβ ΜπέριΟκτώβρης του 1916 στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη. Ο Ρασπούτιν, ένας καλόγερος -στον τίτλο αφού η συμπεριφορά του μόνο καλόγερο δεν θυμίζει- που βρίσκεται πολύ κοντά στην Βασιλική Οικογένεια προφητεύει πράγματα που, σύμφωνα με αυτόν, θα συμβούν στο εγγύς αλλά και στο απώτερο μέλλον. Δύο μήνες μετά δολοφονείται και η προφητεία αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του, ο Τσάρος Νικόλαος Β΄ εξαναγκάζεται σε παραίτηση και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ολόκληρη η Βασιλική Οικογένεια δολοφονείται μυστικά στο Αικατερίνμπουργκ.
Ο Νικόλαος Β’ (τσάρος), η Αλεξάνδρα (τσαρίνα) και τα παιδιά τους Όλγα, Τατιάνα, Μαρία, Αναστασία και Αλεξέι έχουν περάσει πλέον στην ιστορία ή μήπως όχι; Λίγες δεκαετίες αργότερα ανακαλύπτεται ο τάφος των Ρομανώφ από τον οποίο όμως λείπουν τα οστά δύο εκ των παιδιών της οικογένειας…
Τα παραπάνω αποτελούν το ιστορικό πλαίσιο πάνω στο οποίο υφάνθηκε, από τον συγγραφέα Στηβ Μπέρι, ο μύθος, δημιουργώντας έτσι άλλο ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα με τίτλο «The Romanov prophency». Ένα βιβλίο που στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλατύπους, σε μετάφραση του Ανδρέα Μιαούλη και με τίτλο «Η προφητεία των Ρομανώφ».
Ο ταλαντούχος συγγραφέας μας μεταφέρει στο εγγύς (σε εμάς) μέλλον όπου οι Ρώσοι έχοντας απογοητευθεί από την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν την Μοναρχία. Μια δεκαεπταμελής επιτροπή που θα εξετάσει τους υποψηφίους τσάρους έχει δημιουργηθεί έχοντας επιφορτιστεί και με την τελική επιλογή του μελλοντικού μονάρχη. Αν και όλα φαίνεται να λειτουργούν με διαφάνεια, μια ομάδα ατόμων (Μυστική Καγκελαρία) κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια ώστε στον Ρωσικό θρόνο να ανέβει το άτομο της επιλογής τους. Τα παιχνίδια που παίζονται οδηγούν σε μια σειρά δολοφονιών και σε ένα μονοπάτι αναζήτησης των απογόνων της Βασιλικής Οικογένειας που δολοφονήθηκε το 1918. Ένα μονοπάτι που καλείται να «περπατήσει» ένας Αμερικάνος δικηγόρος, ο Μάιλς Λορντ, ο οποίος όσο προχωρά σε αυτό ανακαλύπτει ότι η προφητεία των Ρομανώφ δεν ήταν ασυναρτησίες του Ρασπούτιν αλλά κάτι τόσο αληθινό όσο και οι περιπέτειες που ζει…
Το «Η προφητεία των Ρομανώφ» είναι το τέταρτο βιβλίο του Στηβ Μπέρι που έχω διαβάσει. Όπως και στα άλλα τρία έχω μόνο καλά λόγια να γράψω γι’ αυτό. Ο αναμφίβολα ταλαντούχος συγγραφέας ξέρει άριστα να συνδυάζει την ιστορία με τον μύθο και να δημιουργεί καταπληκτικά μυθιστορήματα. Συναρπάζει τον αναγνώστη του με την πλοκή τους αλλά και τις ζωντανές εικόνες που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του. Σε ταξιδεύει σε μέρη ιστορικής σημασίας και σε κάνει να ζεις την περιπέτεια από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Διαβάστε την προφητεία των Ρομανώφ και γνωρίστε την Ρωσία του παρόντος και του παρελθόντος. Είναι μια εκπληκτική χώρα με ένα ιδιαίτερο άρωμα και ο Στηβ Μπέρι είναι ένας από τους καλύτερους «ξεναγούς» που θα μπορούσατε να έχετε.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Αικατερίνμπουργκ, Ρωσία: 16 Ιουλίου 1918. Δέκα μήνες έχουν περάσει από τότε που η βασιλεία του Νικολάου του Β΄ διακόπηκε πρόωρα από τους επαναστάτες. Απόψε, ο Λευκός Στρατός προελαύνει προς την πόλη όπου ο Τσάρος και η οικογένεια του κρατούνται από τους Μπολσεβίκους. Ο Νικόλαος τολμάει να ελπίζει για σωτηρία. Αντί αυτού απόψε οι Ρομανώφ εκτελούνται ψυχρά και μεθοδικά.
Ο Steve Berry για μια ακόμα φορά ανασκαλεύει τα πλούσια ιστορικά στοιχεία για να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό βιβλίο. Στην Προφητεία των Ρομανώφ, το αυθεντικό και το υποθετικό ενώνονται σε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα με εξαιρετικό σασπένς.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα