Ματιά

«Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο», του Στηβ Μπέρι – The amber room – Steve Berry

Νέα Βίντεο Για την συγγραφή του «Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο», εμπνεύστηκε -όπως φαίνεται και από τον τίτλο του βιβλίου- από το ομώνυμο δωμάτιο που υπήρχε στο παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης στο Λένινγκραντ. Ήταν ένα δωμάτιο […]

«Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο», του Στηβ Μπέρι – The amber room – Steve Berry

Για την συγγραφή του «Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο», εμπνεύστηκε -όπως φαίνεται και από τον τίτλο του βιβλίου- από το ομώνυμο δωμάτιο που υπήρχε στο παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης στο Λένινγκραντ. Ήταν ένα δωμάτιο διαστάσεων 10 x 10 μέτρων, οι τοίχοι του οποίου ήταν επενδυμένοι με σκαλιστό στο χέρι κεχριμπάρι και επιχρυσωμένο ξύλο. Ένα πραγματικό έργο τέχνης που θα μπορούσε άνετα τα χαρακτηριστεί ως το όγδοο θαύμα του κόσμου. Τις επενδύσεις αυτές έκλεψαν οι Ναζί το 1941 και τέσσερα χρόνια αργότερα χάθηκαν τα ίχνη τους. Εκεί σταματά το ιστορικό γεγονός και ξεκινά η μυθοπλασία του Στηβ Μπέρι.
Ένας από τους βασικούς ήρωες του συγγραφέα είναι ο Κάρολ Μπόρια, ένας Ρώσος που αφού πέρασε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία, εργάστηκε για λίγα χρόνια στη Ρωσία και κατόπιν μετανάστευσε στις Η.Π.Α. όπου έγινε κοσμηματοπώλης με το όνομα Καρλ Μπέιτς. Ο Κάρολ Μπόρια είναι ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους που στην εποχή μας -στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου- γνωρίζει που πιθανόν να βρίσκονται τα πανέλα με την επένδυση του κεχριμπαρένιου δωματίου. Στην αναζήτηση αυτού του δωματίου δεσπόζουσα θέση έχουν οι Κυνηγοί των Χαμένων Θησαυρών -πλούσιοι συλλέκτες- και οι Άρπαγες, οι άνθρωποί τους δηλαδή, που δουλειά τους είναι να ανακαλύπτουν, να αγοράζουν ή ακόμα και να κλέβουν θησαυρούς από όλο τον κόσμο.
Έτσι ξεκινά μια αναζήτηση στην Ρωσία, στις Η.Π.Α., στη Τσεχία, στην Ιταλία και στη Γερμανία που σκοπό έχει την ανακάλυψη του Κεχριμπαρένιου Δωματίου. Ο κάθε ένας από όσους λαμβάνουν μέρος σε αυτή την αναζήτηση, ενεργεί για δικό του λογαριασμό και για τους δικούς του λόγους. Όταν, όμως, η αναζήτηση καταλήγει στα βουνά Χάρτζ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τα πράγματα τίθενται εκτός ελέγχου.
Το «Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο» είναι άλλο ένα θαυμάσιο βιβλίο του πετυχημένου συγγραφέα Στηβ Μπέρι. Από τη μία με ψυχαγώγησε όσες ώρες χρειάστηκαν για να το διαβάσω, και από την άλλη με έκανε να γνωρίσω σχετικά άγνωστες (σε εμένα τουλάχιστον) πτυχές της Ιστορίας μεταξύ των οποίων και η καθημερινότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, κάτι που πραγματικά με άφησε άφωνο. Η ανάγνωση του βιβλίου κυλάει ομαλά τόσο λόγω της γλώσσας και του τρόπου γραφής του συγγραφέα, όσο και λόγω της προσεγμένης έκδοσης και μετάφρασης (από τον Πάνο Σταθόπουλο) του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλατύπους. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα για ώρες ανάγνωσης γεμάτες περιπέτεια και δράση βασισμένες σε ιστορικά γεγονότα, κάτι που τις κάνει ακόμη περισσότερο γοητευτικές και ενδιαφέρουσες.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Σφυρηλατημένο από το εξαίσιο πετράδι, το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς που φτιάχτηκαν από τον άνθρωπο -και ένα από τα πιο μυστηριώδη ιστορικά αινίγματα.
Όταν το 1941 τα Ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση, το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο αρπάχτηκε από τα ανάκτορα της Μεγάλης Αικατερίνης και σύμφωνα με τον Χίτλερ «επιστράφηκε στο πραγματικό του σπίτι, στο χώρο κατασκευής του» -στο κάστρο του Κένιγκσμπεργκ. Ο επαναπατρισμός του θησαυρού γιορτάστηκε και το έκθεμα ήταν το πιο δημοφιλές από όλα τα μουσειακά εκθέματα των Ναζί. Κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών από τους συμμάχους, το Κεχριμπαρένιο δωμάτιο απομακρύνθηκε από το Κένιγκσμπεργκ και… εξαφανίστηκε. Άφαντο από το 1945, η ιστορική διαδρομή του συνδέθηκε με πολιτικές αναταραχές και σημαδεύτηκε από ίντριγκες και θανάτους. Όμως τώρα το κυνήγι του θησαυρού ξαναρχίζει.
Όταν ο πατέρας της Ρέιτσελ Κάτλερ πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες αφήνοντας πίσω του στοιχεία για ένα μυστικό, για κάτι που ονομάζεται Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο, η ήσυχη ζωή της ανατρέπεται. Σε μια απεγνωσμένη αναζήτηση για την αλήθεια αναχωρεί για τη Γερμανία ενώ ο πρώην σύζυγός της την ακολουθεί. Γρήγορα θα καταλάβουν πως και οι δικές τους ζωές κινδυνεύουν. Παγιδευμένοι σε ένα παιχνίδι προδοσίας, η Ρέιτσελ κι ο Πολ βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης με τις δυνάμεις της απληστίας, της εξουσίας αλλά και της ίδιας της ιστορίας…

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα