«Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στα Χιόνια», Μορρίς και Ρενέ Γκοσσινί - "Lucky Luke: Les Dalton dans le blizzard", Morris & René Goscinny .: Comics .: Ματιά
 

«Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στα Χιόνια», Μορρίς και Ρενέ Γκοσσινί – “Lucky Luke: Les Dalton dans le blizzard”, Morris & René Goscinny

Το κόμικ άλμπουμ “Οι Ντάλτον στα Χιόνια” θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τον τίτλο “Ο Λούκυ Λουκ στον Καναδά”. Σωστά μαντέψατε οι Ντάλτον δραπετεύουν για άλλη μια φορά και, για να αποφύγουν τη σύλληψη, […]

Γράφει: Matia Gr
«Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στα Χιόνια», Μορρίς και Ρενέ Γκοσσινί – “Lucky Luke: Les Dalton dans le blizzard”, Morris & René Goscinny

lucky luke οι Dalton στα χιόνιαΤο κόμικ άλμπουμ “Οι Ντάλτον στα Χιόνια” θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τον τίτλο “Ο Λούκυ Λουκ στον Καναδά”. Σωστά μαντέψατε οι Ντάλτον δραπετεύουν για άλλη μια φορά και, για να αποφύγουν τη σύλληψη, αποφασίζουν να περάσουν τα σύνορα και να κρυφτούν στον Καναδά.

Η ιστορία μας ξεκινάει με την φρουρά στην φυλακή να κάνει ένα πάρτυ γενεθλίων και τους Ντάλτον να το σκάνε από την φυλακή. Οι Τζόε, Ουίλλιαμ, Τζακ και Άβερελ συζητούν και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Δεν αργούν να φτάσουν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα:

-Τζόε, όσο θα βρισκόμαστε στο έδαφος των ΗΠΑ, όλα αυτά θα μας είναι άχρηστα.
-…αφού ο Λούκυ Λουκ θα μας πιάσει στο τέλος!
-Ακριβώς γι’ αυτό δεν θα μείνουμε πια στις ΗΠΑ! Θα περάσουμε τα σύνορα και θα πάμε στον Καναδά! Ο Λούκυ Λουκ δεν θα έρθει βέβαια να μας γυρέψει εκεί πάνω!

Ο Λούκυ Λουκ από την πλευρά του, βρίσκεται στην φυλακή ψάχνοντας να βρει τα ίχνη που άφησαν πίσω τους. Ο επικεφαλής της φρουράς του δίνει για βοηθό ένα σκύλο: τον Ρανταπλάν. Τον σκύλο που είναι πιο ηλίθιος κι από την σκιά του! Και η πρώτη κίνηση του Ραντανπλάν είναι να δείξει την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ακολούθησαν οι δραπέτες. Ευτυχώς όμως ο Λούκυ Λουκ αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση και την χρησιμοποιεί προς όφελός του.

Ο Τζόε έχει αποφασίσει να μην προβούν σε καμία παράνομη ενέργεια όσο βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ. Αλλά λίγο το ότι είναι διάσημοι ληστές, φόβος και τρόμος της Άγριας Δύσης, λίγο ότι είναι γκαφατζήδες και απρόσεχτοι, αφήνουν πολλά ίχνη. Έτσι ο Λούκυ Λουκ θα βρει πολλούς μάρτυρες που αναγνώρισαν τα πρόσωπά των Ντάλτον και μπορούν να του υποδείξουν την πορεία τους.

Οι Ντάλτον, μετά από ένα ξέφρενο καλπασμό με τα άλογά τους, φτάνουν βορειότερα. Ο καιρός χαλάει και στο έδαφος έχει στρώσει για τα καλά το χιόνι.

-Γρήγορα! Κρυφτείτε! Κάποιος έρχεται!

-Υπέροχα! Τέλεια! Ένας αστυνομικός!
-Πρώτη φορά χαίρεσαι που βλέπεις αστυνομικό…
-Είναι ένας Καναδός αστυνομικός! Φτάσαμε στον Καναδά! Ο Λούκυ Λουκ δεν έχει πια το δικαίωμα να μας συλλάβει! Τα καταφέραμε!

Οι αδερφοί Ντάλτον τα καταφέρανε. Φτάσανε στον Καναδά. Ακολουθώντας από απόσταση τον έφιππο αστυνομικό – ξέρετε αυτούς με τη χαρακτηριστική κόκκινη στολή που βλέπουμε στις ταινίες – βρίσκουν μια πόλη και κατευθύνονται στο σαλούν της. Εκεί δύο τύποι καυγαδίζουν και οι υπόλοιποι έχουν μαζευτεί γύρω τους, βάζοντας στοιχήματα και δίνοντάς τους θάρρος. Τότε, ανοίγει η πόρτα του σαλούν και μπαίνει μέσα ο Καναδός αστυνομικός που είδαμε λίγο νωρίτερα. Το όνομά του είναι υπαρχιφύλακας Ουΐνστον Πέντεργκαστ και μια αυστηρή κατσάδα του αρκεί για να πάνε όλοι πίσω στις δουλειές τους. Οι Ντάλτον μένουν πίσω. Σάμπως έχουν και πού την κεφαλή κλίναι; Απειλούν τον ιδιοκτήτη του σαλούν με τα όπλα τους και τον αναγκάζουν να τους δώσει ποτό και πάρα πολύ φαγητό.

Στον Καναδά όμως, έχει φτάσει και ο Λούκυ Λουκ. Αφού σώσει τον Ραντανπλάν από ένα δόκανο (πιο ηλίθιος πεθαίνεις), συναντιέται με έναν ντόπιο ο οποίος τον οδηγεί στον υπαρχιφύλακα Πέντεργκαστ.

-Υπαρχιφύλακα Πέντεργκαστ, να σου συστήσω τον Λούκυ Λουκ. Πληγώθηκε το σκυλί του.
-Χαίρω πολύ.
-Ο Λούκυ Λουκ; Έχω ξανακούσει για σένα! Χάρηκα! Θα φροντίσω εγώ τον σκύλο σου. Δεν είναι τίποτα σοβαρό…
-Φαίνεται ότι ξέρεις από αυτά…
-Στην έφιππη αστυνομία πρέπει να ξέρουμε τα πάντα. Να γιατρεύουμε ζώα κι ανθρώπους, να στήνουμε γέφυρες, να δικάζουμε… Έτοιμος! Και σε δυο μέρες δεν θα χρειάζεται ούτε τον επίδεσμο!

Αφού λοιπόν ο Καναδός αστυνομικός γιατροπόρευσε τον Ρανταπλάν, ο Λούκυ Λουκ του εξήγησε πώς βρέθηκε στον Καναδά. Ο Πέντεργκαστ με τη σειρά του, του υπενθυμίζει ότι εφόσον δεν υποπέσουν σε αδίκημα στον Καναδά, κανείς δε μπορεί να τους συλλάβει.

[ήχος χτυπήματος στην πόρτα ]
-Εμπρός!
-Μα… είναι ο ιδιοκτήτης του πανδοχείου!
-Ήρθαν οι Ντάλτον στο μαγαζί μου! Μου πήραν τα ρούχα, τα λεφτά και δεν πλήρωσαν το φαγητό τους!
-Οι Ντάλτον είναι τώρα εγκληματίες σύμφωνα με τον καναδέζικο νόμο! Θα ήταν χαρά μου και τιμή μου αν με βοηθούσες να τους συλλάβω Λούκυ Λουκ.
-Η τιμή είναι όλη δική μου. Η φήμη της έφιππης αστυνομίας είναι μεγάλη.

Δύσκολα αλλάζουν οι κακές συνήθειες. Κι ακόμα πιο δύσκολα θα μπορούσαν να μπουν οι Ντάλτον στον ίσιο δρόμο. Αν και, βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που τους απασχολεί και ξεκινούν πλέον τις ληστείες τραπεζών στον Καναδά.

Ο σπουδαίος σεναριογράφος René Goscinny, με το έξυπνο χιούμορ του και τον ευφυή τρόπο σκέψης του, μας χαρίζει άφθονες σκηνές γέλιου, πολλές σκηνές περιπέτειας κι αρκετές σκηνές αγωνίας. Ο εξαιρετικός Morris (Maurice de Bévère), συμπληρώνει με τα σκίτσα του ισάξια τη δουλειά του Goscinny. Μου άρεσε πολύ η σκηνή στον καταρράκτη, με τον Λούκυ Λουκ και τον Καναδό αστυνομικό να θεωρούν ότι, δυστυχώς, οι Ντάλτον πέθαναν. Τελικά, ως εκ θαύματος επέζησαν της πτώσης και τους περιέθαλψαν δυο Ινδιάνοι που τους βρήκαν κατά τύχη. Και ο Goscinny, για να τονίσει ακόμη περισσότερο ότι δύσκολα αλλάζουν οι κακές συνήθειες, μας δείχνει ότι οι Ντάλτον όταν συνήλθαν και πήραν τα πάνω τους, λήστεψαν τους σωτήρες τους. Ωστόσο ο Λούκυ Λουκ δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα ακόμη!

Το άλμπουμ «Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στα Χιόνια» είναι το 11ο άλμπουμ της ελληνικής σειράς και κυκλοφόρησε στα ελληνικά από την Μαμούθ Κόμιξ. Στα γαλλικά κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1962 σε συνέχειες στο περιοδικό Spirou και ως άλμπουμ το 1963 από τις εκδόσεις Dupuis με τον τίτλο “Lucky Luke: Les Dalton dans le blizzard” και είναι το 22ο άλμπουμ της γαλλικής σειράς.

Α.Α.

Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:

Οι Ντάλτον αποφασίζουν να δραπετεύσουν (άντε καλέ !) και να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα με περισσότερες προοπτικές (καλύτερες δουλειές και μεγαλύτερη ασφάλεια). Ο Καναδάς είναι μια μεγάλη χώρα με απέραντα δάση και χρυσοθήρες που ανταλλάσσουν 6 μήνες σκληρής εργασίας με λίγες ώρες “ζεστής ατμόσφαιρας” παρέα με φίλους και κάμποσο ουίσκυ. Η Καναδέζικη έφιππη αστυνομία ζητά πληροφορίες για τους Ντάλτον σχετικά με μια υπόθεσή τους και ο Λούκυ Λουκ έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με μια αστυνομία που πραγματικά ξέρει να επιβάλλεται. Και ναι, δεν πέσατε έξω, μαντέψατε σωστά. Ο Ραν Ταν Πλαν, πάντα παρών στις δύσκολες αποστολές, δίνει το παρόν και σ’ αυτή, αποδεικνύοντας με πανηγυρικό τρόπο την αλάνθαστη όσφρησή του.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.