Ματιά

«Απουσία», Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Μια συγκινητική ιστορία για την αποικιοκρατία, τη φιλοδοξία, αλλά και τις αξίες εκείνες που μας προσδίδουν μια πιο ανθρώπινη διάσταση.

«Απουσία», Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 295

Στο βιβλίο αυτό ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Φλάναγκαν μας μεταφέρει, με καθηλωτική διαύγεια, στα μέσα του 19ου αιώνα και στην εποχή της αποικιοκρατίας της Αγγλίας.

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Συνδυάζει τη ζωή των Φράνκλιν με αυτή του Ντίκενς και το συγγραφικό έργο του τελευταίου. Ωστόσο, καταφέρνει να αποδώσει άριστα το κλίμα και τη νοοτροπία της τότε Αγγλίας.

Μια συγκινητική ιστορία για την αποικιοκρατία, τη φιλοδοξία, αλλά και τις αξίες εκείνες που μας προσδίδουν μια πιο ανθρώπινη διάσταση.

Το 1841, ο σερ Τζον Φράνκλιν και η σύζυγός του, η λαίδη Τζέιν, μετακομίζουν στην απομακρυσμένη αποικία καταδίκων στη Γη του Βαν Ντίμεν, τη σημερινή Τασμανία. Εκεί, η λαίδη Τζέιν μαγεύεται από τον χορό και την προσωπικότητα της Ματίνας, μιας μικρούλας που προέρχεται από τους Αβορίγινες, την οποία υιοθετεί και καθιστά αντικείμενο ενός πολιτισμικού πειράματος που θα αποδείκνυε κατά πόσο η επιστήμη, ο χριστιανισμός και η λογική μπορούν να αντικαταστήσουν την «αγριότητα», το ένστικτο και την επιθυμία.

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο σερ Τζον Φράνλιν εξαφανίζεται μαζί με το πλήρωμά του και δύο καράβια στον Αρκτικό Κύκλο, σε αποστολή αναζήτησης του μυθικού Βορειοδυτικού Περάσματος. Η Αγγλία συγκλονίζεται από τις φρικτές φήμες περί κανιβαλισμού που αφήνονται να διαρρεύσουν, μα περισσότερο απ’ όλους ο πιο δημοφιλής μυθιστοριογράφος της εποχής, Κάρολος Ντίκενς, ο οποίος αναλαμβάνει να τις αντικρούσει. Καθώς η ιστορία του Φράνκλιν δίνει νέα πνοή στη δική του βαλτωμένη ζωή χάρη σε ένα θεατρικό που ανεβάζει, μια νεαρή ηθοποιός έρχεται να ζεστάνει την παγωμένη καρδιά του Ντίκενς.

Αυτή η ενδελεχής μελέτη της απόγνωσης και της επιθυμίας ταξιδεύει στη σκοτεινή καρδιά της απληστίας, της εκμετάλλευσης, της αποικιοκρατίας και της βιαιότητας, καθώς απεικονίζει ένα εγχείρημα που αποτελεί «παραβίαση των ατομικών ελευθεριών, απόπειρα καθολικού κοινωνικού ελέγχου και προσβολή για το ανθρώπινο πνεύμα».

Το βιβλίο είναι γεμάτο παραγράφους μεγάλης πνευματικής και συναισθηματικής οξυδέρκειας, «μιλώντας» τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά.

Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ γεννήθηκε το 1961. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα, τα οποία έχουν βραβευτεί και έχουν εκδοθεί σε 26 χώρες. Ζει στη γενέτειρά του, την Τασμανία. Το μυθιστόρημά του ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Man Booker.

Τραχανάς Κώστας

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μυθιστόρημα

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;