«Έγκλημα στο γκολφ», Αγκάθα Κρίστι – «Murder on the Links», Agatha Christie

Μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία, με πολλές ανατροπές και αρκούντως πλούσια πλοκή.

Γράφει: Matia Gr
«Έγκλημα στο γκολφ», Αγκάθα Κρίστι – «Murder on the Links», Agatha Christie
Tags

Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Murder on the Links» της Αγκάθα Κρίστι – Agatha Christie, είναι από τα πρώτα της βιβλία που εκδόθηκαν. Το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε το 1923 στο εξωτερικό. Στην χώρα μας το έφεραν οι εκδόσεις Λυχνάρι, σε μετάφραση της Ελένης Σταματοπούλου, υπό τον τίτλο «Έγκλημα στο γκολφ».

Υπόθεση βιβλίου

Ο διάσημος ιδιωτικός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό συγκατοικεί με τον φίλο του λοχαγό Χάστινγκς σε ένα κλασσικό σπίτι του Λονδίνου. Εκεί, στην οικία τους, φτάνει ένα γράμμα-πρόσκληση από την Γαλλία. Αποστολέας της επιστολής είναι ένας ζάμπλουτος επιχειρηματίας. Τι αναφέρεται στο επιστολόχαρτο; Η αγωνιώδης έκκλησή του να βρεθεί ο Ηρακλής Πουαρό κοντά του, στην βίλα του, επειδή πιστεύει ακράδαντα ότι η ζωή του βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Πατήστε "Μου αρέσει" για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!

Ο δαιμόνιος ιδιωτικός αστυνομικός, ως συνήθως, σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον τις έχει ανάγκη. Μαζί με τον καρδιακό του φίλο, τον λοχαγό, διασχίζουν τη Μάγχη και όσο το δυνατόν συντομότερα παρουσιάζονται στη πολυτελή κατοικία του επιχειρηματία. Αλίμονο όμως, έχουν φθάσει -αν και αρκετά γρήγορα- δυστυχώς πολύ αργά! Ο Πωλ Ρενώ είναι νεκρός, ή πιο σωστά δολοφονημένος!

Την εξυγίανση της υπόθεσης έχουν αναλάβει φυσικά οι Γαλλικές αρχές, οι οποίες όμως δεν αρνούνται -λόγω προφανώς της φήμης του- την συνδρομή του τετραπέρατου Ηρακλή Πουαρό! Η κατάθεση της γυναίκας του Ρενώ, στρέφει τις αστυνομικές έρευνες στην αναζήτηση δύο μυστηριωδών ανδρών με πιθανή καταγωγή τη Νότιο Αμερική. Σύντομα όμως έρχονται στο φως στοιχεία που αποκλείουν την ύπαρξη αυτών των δυο υποφαινόμενων δολοφόνων φωτίζοντας περισσότερο το άμεσο περιβάλλον του δολοφονηθέντος.

Ο Πουαρό έχει αρκετές διαφωνίες σχετικά με τα συμπεράσματα των Γάλλων συναδέλφων του και έτσι ξεκινούν δύο παράλληλοι “αγώνες δρόμου” ανακάλυψης της αλήθειας και του δολοφόνου. Όταν δε εμφανίζεται ένα ακόμα πτώμα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Ποιος άραγε βρίσκεται πιο κοντά στα πραγματικά γεγονότα; Οι Γάλλοι που υποπτεύονται -και έχουν συλλάβει- τον γιο του επιχειρηματία, ή ο αγαπημένος μας πανέξυπνος Ηρακλής Πουαρό που… μόνο εκείνος γνωρίζει ποιόν πραγματικά υποπτεύεται; Όλα φυσικά τα κομμάτια του δυσεπίλυτου αυτού παζλ θα μπουν στη θέση τους στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματος! 🙂


[grbk http://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Όπως συμβαίνει με όλα τα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, έτσι και στο «Έγκλημα στο γκολφ» ξέρετε από το εξώφυλλο -όπου και αναγράφεται το όνομα της συγγραφέως- τι να περιμένετε!

Μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία, με πολλές ανατροπές και αρκούντως πλούσια πλοκή. Τα καίρια σημεία του γρίφου είναι κρυμμένα, έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να φανταστείτε την λύση του, πριν το θελήσει η ίδια η δημιουργός του. Και πάνω απ’ όλα εξαιρετικά σκιαγραφημένοι χαρακτήρες με πρώτο και καλύτερο -ποιον άλλο- τον πολυμήχανο και πανέξυπνο Ηρακλή Πουαρό!

Δεν είναι τυχαία η φήμη της συγγραφέως αλλά και η φήμη του λογοτεχνικού της ήρωα. Έχοντας ανακαλύψει και τους δύο προσφάτως -δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είχα διαβάσει ποτέ κάποιο της βιβλίο- δηλώνω ενθουσιασμένος και με τους δύο!

Δυστυχώς και αυτό το μυθιστόρημά της είναι εξαντλημένο. Οπότε η δύσκολη ομολογουμένως αναζήτησή του είναι μονόδρομος, αλλά σας εγγυώμαι ότι αν στεφθεί με επιτυχία δεν θα μετανιώσετε για τον κόπο σας! Καλή τύχη! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Ύστερα από ένα βιαστικό ταξίδι στο Παρίσι για υποθέσεις, ο λοχαγός Χάστιγκς, γυρίζοντας με το τραίνο για το Καλαί, θα είχε την τύχη να κάνει τη γνωριμία μιας χαριτωμένης μικρής που θα τον εντυπωσίαζε παρά το χίπικο φέρσιμό της. Στην πλατφόρμα του σταθμού, τη στιγμή του αποχαιρετισμού, θα του εμπιστευόταν το όνομα της: Σταχτοπούτα! Μια κοινή συνάντηση ανάμεσα σε δύο ανώνυμα πρόσωπα που, κατά κανόνα, δεν έμελλε να ξανασυναντηθούν. Κι όμως, το άλλο πρωί στις εννιά, στο Λονδίνο, όταν θα συναντούσε τον Ηρακλή Πουαρό στην τραπεζαρία του σπιτιού τους -πιστό στη συνήθειά του για τα δύο μελάτα αυγά του για μπρέκφαστ- ο λοχαγός Χάστιγκς δεν φανταζόταν καν πως την ίδια κιόλας ώρα, άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για μια δεύτερη -και μοιραία- συνάντηση με τη σύγχρονη Σταχτοπούτα. Μια συνάντηση, όμως, κάτω από πολύ τραγικές συνθήκες, αυτή τη φορά, όταν ένα γράμμα από τη “βίλλα Ζενεβιέβ” στο Μέρλινβιλλ Συρ Μερ, στα Νότια της Γαλλίας, με μια απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια, θα ξεσήκωνε το δαιμόνιο αστυνομικό και τον αχώριστο φίλο του και θα τους υποχρέωνε να διασχίσουν τη Μάγχη -παρά την έντονη αποστροφή του Πουαρό για τα θαλάσσια ταξίδια. Ωστόσο, η απελπισία του μικρόσωμου ντετέκτιβ ότι δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το κακό, φθάνοντας με κάποια καθυστέρηση για να βρεθεί μπροστά σε ένα πτώμα, δεν θα μετρίαζε και το πάθος του για τα δύσκολα αινίγματα, και για μια ακόμη φορά, η παρουσία του αποδείχτηκε χρήσιμη, όταν μόνο αυτός θα κατόρθωνε να “διαβάσει” τις ελάχιστες και αντιφατικές ενδείξεις, για να ξεσκεπάσει έναν αδίστακτο δολοφόνο.


[grbk http://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Έγκλημα στο γκολφ
Murder on the Links

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Σταματοπούλου Ελένη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Λυχνάρι

Ημερομηνία έκδοσης

1923 (στο εξωτερικό)
1990 (στην Ελλάδα)

Αριθμός σελίδων

160

ISBN

960-517-065-5

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα