Ματιά

«Οι 9 ζωές του Εδουάρδου», Κριστίν Μπρουιγιέ

Στις προηγούμενες ζωές του ο Εδουάρδος δέχτηκε τα χάδια της Νεφερτίτης, έζησε στις σταυροφορίες, το πέρασμα του κομήτη Χάλεϋ, την παγκόσμια Έκθεση στο Λονδίνο επί Βικτωρίας, τον διωγμό των Εβραίων, τις αγορές της Κωνσταντινούπολης και το κυνήγι μαγισσών…

Γράφει: Matia Gr
«Οι 9 ζωές του Εδουάρδου», Κριστίν Μπρουιγιέ

Οι 9 ζωές του Εδουάρδου
Εκδόσεις Κριτική
Σελ. 342

Η Ντελφίν Περνρί ασχολείται με το μοντάζ και την φωτογραφία. Ότι καλύτερο έχει στη ζωή της είναι οι δυο φίλες της, η Ωντρέ και η Ζεραλντίν, έχει όμως και τον αγαπημένο της γάτο, τον Εδουάρδο, που έχει ζήσει ακόμη 9 ζωές με τον Σεμπαστιάν Μορέν, τη Νεφερτάρη, τον Υγκ, την Κατρίν, την κυρία Ανριέτ, τον κύριο Λεμπλάν, την Ραχήλ και τον Μεχμέτ.

Ο Εδουάρδος είχε μετενσαρκωθεί πολλές φορές. Είχε αναπτύξει μια έκτη αίσθηση, που του επέτρεπε να διαβάζει τη σκέψη των ανθρώπων όταν τους μύριζε ή τους άγγιζε. Ο Εδουάρδος βρισκόταν στην τελευταία του ζωή την ένατη και είχε κατοικήσει σε πολλά μέρη, σε πολύ διαφορετικές εποχές. Είχε επιλέξει την Ντελφίν με τη σοφία που είχε αποκτήσει από τις προηγούμενες εμπειρίες του και, όταν εκείνη τον πήρε στην αγκαλιά της, αυτός διείσδυσε εύκολα στο μυαλό της, διάβασε τη μοναξιά της, την περιέργειά της, την αγάπη της για το καλό φαγητό, την επιμονή της. Ζούσαν μαζί πέντε χρόνια. Ο Εδουάρδος ήταν πολύ πιστός στο Καινούργιο αφεντικό του. Ήταν ο ωραιότερος γάτος του κόσμου. Ήταν πολύ χαϊδεμένος. Δεν του άρεσε να υπάρχει άλλος άνδρας στη ζωή της Ντελφίν. Ήταν κτητικός. Έχει τηλεπαθητικές ικανότητες. Μαντεύει πότε είναι λυπημένη η Ντελφίν, πότε είναι χαρούμενη ή θυμωμένη. Την ήθελε να την δει ευτυχισμένη, γιατί δεν ήταν ευτυχισμένη η Ντελφίν, αφού γύριζε με πολλούς άνδρες. Όσους δεν συμπαθούσε ο Εδουάρδος και τους ζήλευε, κατουρούσε επίτηδες τα ρούχα τους… Η Ντελφίν έχει πολλές ερωτικές κατακτήσεις. Τις άρεσαν οι ωραίοι άνδρες.

Ο Εδουάρδος είναι ένας παράξενος γάτος. Με τις φωνούλες του, τα γουργουρητά του, το μεταξένιο τρίχωμα και το βαθύ του βλέμμα. Κοιτάζει έντονα κάθε επισκέπτη και φίλο της Ντελφίν και προσπαθεί να μπει στο μυαλό του, να διαβάσει τις σκέψεις του.

Η Ντελφίν μπλέκει με έναν όμορφο, ψηλό, μελαχρινό Αμερικάνο δημοσιογράφο, τον Τζέιμς Άντερσον. Ο Εδουάρδος προσπαθεί να την αποτρέψει από αυτόν τον δεσμό, αλλά αυτή δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ο Εδουάρδος τον αντιπαθεί. Η Ντελφίν όμως είναι τρελά ερωτευμένη με ένα… δολοφόνο, μαστροπό και δουλέμπορο. Είναι ευκολόπιστη και δυστυχώς αγάπησε ένα τέρας.

Ώσπου η Ντελφίν δέχτηκε ένα ισχυρό σοκ από ένα δυστύχημα, που της προκάλεσε ο Άντερσον και από την προδοσία και την βία του Τζέιμς Άντερσον.

Ο Εδουάρδος αναζητούσε ένα καλό σύζυγο για την Ντελφίν, σαν τον Σεμπάστιαν Μορέν, το παλιό αφεντικό του Εδουάρδου, σε μια άλλη προηγούμενη ζωή. Σαν τον Σεμπατιάν Μορέν βρήκε τον Σαρλ Λε Κερέκ, που μύριζε ακριβώς το ίδιο, είχε την ευωδιά του Σεμπάστιαν. Ο Σαρλ Λε Κερέκ ήταν αυτός που φρόντιζε την Ντελφίν μετά το δυστύχημα.

Πώς μπορούσε ένας γάτος να εμποδίσει έναν άντρα να καθυποτάξει μια γυναίκα;
Θα έπαιρνε τα πράγματα στα γατίσια χέρια του και θα άλλαζε το μέλλον της Ντελφίν;
Θα εύρισκε τον ιδανικό σύζυγο στην Ντελφίν;

Η Κριστίν Μπρουιγιέ γεννήθηκε το 1958 στο Κεμπέκ του Καναδά και έχει ζήσει στη Γαλλία. Έχει γράψει 34 βιβλία. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, τα κινέζικα, τα ιταλικά, τα αραβικά και πολλά έχουν βραβευτεί. Έχει πάρει πολλές διακρίσεις.

Κώστας Τραχανάς

[grbk http://www.greekbooks.gr/broigie-kristin.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η Ντελφίν Περντρί έχει αδυναμία στους άντρες, στα νόστιμα φαγητά και στο γάτο της τον Εδουάρδο. Κι αυτός της το ανταποδίδει με το παραπάνω. Αμφιβάλλοντας για τις ερωτικές επιλογές της κυρίας του, αποφασίζει να της βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Της προορίζει τον Σεμπαστιάν Μορέν, ο οποίος τον φρόντισε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νέα Γαλλία, το 1670…
Ο Εδουάρδος ζει πια την ένατη ζωή του και ελπίζει ότι, όπως και ο ίδιος, ο Σεμπαστιάν θε έχει μετενσαρκωθεί και θα μένει τώρα στο Παρίσι. Η υπόθεση είναι δύσκολη.
Στις προηγούμενες ζωές του ο Εδουάρδος δέχτηκε τα χάδια της Νεφερτίτης, έζησε στις σταυροφορίες, το πέρασμα του κομήτη Χάλεϋ, την παγκόσμια Έκθεση στο Λονδίνο επί Βικτωρίας, τον διωγμό των Εβραίων, τις αγορές της Κωνσταντινούπολης και το κυνήγι μαγισσών.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα