«Η χημεία των δακρύων», Πίτερ Κάρεϊ

Πρόκειται για μια ελεγεία για τον έρωτα, τη μαγεία, την επιστήμη, τη ματαίωση και την απώλεια.

Γράφει: Matia Gr
«Η χημεία των δακρύων», Πίτερ Κάρεϊ
Tags

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 295

1854.
Ο Χένρι Μπράντλινγκ χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός ωρολογιακού μηχανισμού, ένα αυτόματο, πανέμορφο, μηχανικό πτηνό, σαν την Νήσσα του Βοακανσόν.

Επίκαιρα

2010.
Ο επικεφαλής ενός αγγλικού Μουσείου αναθέτει στην Κάθριν Γκέρινγκ να ανασυνθέσει, ανασκευάσει, συντηρήσει και επιδιορθώσει αυτόν τον αυτόματο μηχανισμό.

Η Κάθριν ανακαλύπτει ότι το κουτί περιέχει και το ημερολόγιο ενός ανθρώπου, του Χένρι Μπράντλινγκ. Ποιός ήταν αυτός ο Χένρι Μπράντλινγκ που χρηματοδότησε την κατασκευή; Ποιος ήταν ο μυστηριώδης, οραματιστής ωρολογοποιός, στον οποίο ανέθεσε τη δουλειά; Και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα που βρίσκεται τώρα κομματιασμένο στο εργαστήριο της Κάθριν;

Πρόκειται για μια ελεγεία για τον έρωτα, τη μαγεία, την επιστήμη, τη ματαίωση και την απώλεια.

Διαβάστε το.

O ΠΙΤΕΡ ΚΑΡΕΪ γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1943. Σπούδασε θετικές επιστήμες. Εργάστηκε για χρόνια σε διαφημιστικές εταιρείες και ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1979 με δύο συλλογές διηγημάτων. Για τα μυθιστορήματά του προτάθηκε και τιμήθηκε με αρκετά βραβεία. Το ILLYWHACKER ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 1985, καθώς και για το World Fantasy Award ως καλύτερο μυθιστόρημα το 1986. Το 1988 το OSCAR AND LUCINDA τιμήθηκε με το βραβείο Booker, ενώ το 2001 με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και το μυθιστόρημά του TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG. Ο Κάρεϊ έχει τιμηθεί επανειλημμένα για το σύνολο του έργου του, είναι μέλος της Royal Society of Literature, της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Ζει στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΙΒΙΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, που περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων τόσο για το βραβείο Commonwealth όσο και για το βραβείο Booker 2010, και XΩΡΙΣ MNHMH.

Τραχανάς Κώστας


[grbk http://www.greekbooks.gr/kari-piter.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Όταν ο εραστής της πεθαίνει ξαφνικά, η Κάθριν δεν έχει πια τίποτε άλλο πέρα απ’ τη δουλειά της. Επειδή, όμως, είχε κρατήσει την ερωτική της σχέση μυστική από τους συναδέλφους της στο Μουσείο Σουίνμπερν του Λονδίνου, τώρα αισθάνεται ότι δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν το πένθος της. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ο επικεφαλής του τμήματος αναθέτει στην Κάθριν μια πολύ ιδιαίτερη εργασία: ένα κουτί το οποίο περιέχει μέρη ενός ωρολογιακού μηχανισμού, πιθανότατα τα απομεινάρια ενός αυτομάτου του 19ου αιώνα και, συγκεκριμένα, ενός πανέμορφου μηχανικού πτηνού.
Όταν η Κάθριν ανακαλύπτει ότι το κουτί περιέχει και το ημερολόγιο του ανθρώπου που είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή του μηχανισμού, παραδίνεται σε ένα γαϊτανάκι από έμμονες ιδέες. Ποιος ήταν ο Χένρι Μπράντλινγκ; Ποιος ήταν ο μυστηριώδης, οραματιστής ωρολογοποιός στον οποίο ανέθεσε τη δουλειά; Και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα που βρίσκεται τώρα κομματιασμένο στο εργαστήρι της Κάθριν;
Μια ελεγεία για τον έρωτα και την απώλεια, Η Χημεία των Δακρύων είναι ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει να συναρπάζει και να συγκινεί την ίδια στιγμή, μια ιστορία που μόνο η μεγαλοφυΐα του Πίτερ Κάρεϊ θα μπορούσε να αφηγηθεί με τέτοια ζωντάνια, ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη μαγεία, την επιστήμη, την παράνοια, τη ματαίωση και τον έρωτα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα