Ματιά

«Ο ταξιδιώτης του αιώνα», Αντρές Νέουμαν

Ένα συναρπαστικό, φιλόδοξο και γενναιόδωρο μυθιστόρημα.

«Ο ταξιδιώτης του αιώνα», Αντρές Νέουμαν

Ο ταξιδιώτης του αιώνα
Εκδόσεις Opera, 2016
Σελ. 728

Το βιβλίο αυτό του Αντρές Νέουμαν περιέχει πολλά αποσπάσματα από ποιήματα, πεζά και θεατρικά άλλων συγγραφέων. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-πανηγύρι, που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα, στη Γερμανία και που ο κεντρικός του χαρακτήρας ο Χανς είναι ένας περιπλανώμενος σε τόπους και σε γλώσσες, μεταφραστής.

Ο Χανς όλο φεύγει για να μείνει. Ο Χανς κάνει μια στάση στο Βανδερβούργο (φανταστική πόλη που μετακινείται συνεχώς και αυτή στον χάρτη, μεταξύ Σαξονίας και Πρωσίας, ένας τόπος πέρα από τον χρόνο) όπου θα ζήσει μια θυελλώδη ερωτική ιστορία με τη Ζοφί Γκότλιμπ, θα πάρει μαθήματα ζωής από έναν πλανόδιο οργανοπαίχτη, θα συζητήσει όλα τα φλέγοντα πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά και φιλοσοφικά ζητήματα της εποχής, και θα κινήσει ως ξένος ένα σωρό υποψίες, ανάμεσα στις οποίες και αυτήν ότι είναι ένας μυστηριώδης μασκοφόρος βιαστής…

Οι ιστορίες ενηλικίωσης του Χανς και της Ζοφί, οι οποίες συνθέτουν τον κορμό του μυθιστορήματος, σμίγουν, μόνο και μόνο, για να χωρίσουν. Αυτός συνεχίζει, εκείνη ξεκινά.

Ο Χανς, ένας μεταφραστής ταξιδιώτης, μεσολαβητής και περαματάρης ιδεών, εννοιών, συναισθημάτων και ρυθμών. Ο Χανς συχνάζει στο φιλολογικό σαλόνι της οικογένειας Γκοτλιμπ, εκεί που οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την επανάσταση, την αποσύνθεση των επαναστατικών οραμάτων, την ουτοπία, την έννοια του έθνους, την εκκλησία και το κοσμικό κράτος, τα πολιτικά δικαιώματα, την ένωση της Ευρώπης, την κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα, τα σύνορα, τα όρια και την κατάργησή τους, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις νέες κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με την ελευθερία, τον έρωτα, τη γλώσσα, τη μόδα, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την χειραφέτηση της γυναίκας, το φεμινισμό κ.α.

Η ηρωίδα του Νέουμαν, όπως η Ευρώπη, είναι μια γυναίκα του 19ου αιώνα που είδε να περνούν από πάνω της, ο 20ος και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα…

Ένας στοχασμός για τις ουτοπίες και τις απομαγεύσεις της Ευρώπης, για τους απάτριδες, τους αιώνιους πρόσφυγες. Ένα συναρπαστικό, φιλόδοξο και γενναιόδωρο μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα ιδεών. Ένα πλήρες βιβλίο.

Ο Αντρές Νέουμαν γεννήθηκε το 1977 στο Μπουένος Άιρες, έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια και ποιητικές συλλογές. Άλλα έργα του είναι «Κατά μόνας», «Βαρβαρισμοί» κ.α. «Ο ταξιδιώτης του αιώνα» τιμήθηκε με δύο από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Ισπανίας (Alfaguara και Εθνικό Βραβείο Κριτικών), επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιά από τις εφημερίδες The Guardian, The Independent και Financial Times.

Κώστας Τραχανάς

[grbk http://www.greekbooks.gr/antres-neouman.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

«Μετά από άλλον έναν περίπατο πάνω στον παγετό, ο Χανς είχε την παράλογη εντύπωση ότι το σχεδιάγραμμα της πόλης άλλαζε όταν όλοι κοιμόνταν. Πώς ήταν δυνατόν να χάνεται τόσο εύκολα; Δεν μπορούσε να το εξηγήσει: η ταβέρνα στην οποία είχε γευματίσει την προηγουμένη, βρισκόταν στην απέναντι γωνία. Το σιδηρουργείο που έπρεπε να το βρει στρίβοντας στη γωνία δεξιά, τον ξάφνιασε με τους κρότους του που του ’ρχονταν απ’ τ’ αριστερά. Μια κατηφόρα που είχε πάρει, τώρα ανηφόριζε απότομα. Μια στοά που θυμόταν ότι την είχε περάσει κι ότι έβγαζε σε μια λεωφόρο, τώρα ήταν αδιέξοδο. Νιώθοντας το ταξιδιωτικό του κύρος να κλονίζεται, ο Χανς έκλεισε μια θέση στην επόμενη άμαξα για το Ντεσάου, κι έπειτα αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των δρόμων στους οποίους περιδιάβαζε.» (σελ. 25)
«Κάποιες νύχτες, εδώ και λίγο καιρό, χωμένος στα δρομάκια γύρω απ’ την πλατεία, μακριά απ’ τα βλέμματα, ένα με το σκοτάδι και τους τοίχους, κάποιος καραδοκεί. Πότε στη μικρή οδό Ερίου, πότε στη στενή οδό Προσευχής ή στο βάθος της οδού Κυρίου, βαριανασαίνοντας, φορώντας μακρύ πανωφόρι και μαύρο πλατύ-γυρο καπέλο, με τα γαντοφορεμένα χέρια χωμένα στις τσέπες ώς τους αγκώνες, μ’ ένα μαχαίρι, μια μάσκα κι ένα σκοινί ανάμεσα στα δάχτυλα, κάποιος παραφυλάει κάθε βήμα, τον παραμικρό θόρυβο…» (σελ. 104)

«Ο Αντρές Νέουμαν αντικρίζει τη σημερινή ζωή με την κοινωνική και την ηθική διεισδυτικότητα που αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό των μεγάλων μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα. Και είναι αξιέπαινος, γιατί Ο ταξιδιώτης του αιώνα συγκεντρώνει όλη τη γνώση και τη σοφία ενός συγγραφέα που φροντίζει τις φράσεις του μέχρι την τελευταία συλλαβή και κατέχει την παράδοση της αφήγησης μέχρι τις πιο κρυφές γωνιές της. Μια ιστορία ερωτικού πάθους που βιώνεται σε μια φανταστική πόλη μεταξύ Σαξονίας και Πρωσίας —το Βανδερβούργο— γίνεται το καλύτερο πρόσχημα για να ανοίξει η μεγάλη διαμάχη γύρω από την ιστορία της δημιουργίας της Ευρώπης. Ο Αντρές Νέουμαν χρησιμοποιεί την ήττα του Ναπολέοντα και την αποσύνθεση των επαναστατικών οραμάτων του 19ου προκειμένου να ανακινήσει ζητήματα και διαμάχες του 21ου αιώνα, όπως ο μερκαντιλισμός, ο ρόλος του κράτους, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της γυναίκας ή ο ορισμός μιας νέας κοινωνικής αντίληψης σχετικά με την ελευθερία. Οι μεγάλες ηρωίδες της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα δεν έχουν φυσικές ανάγκες, ούτε είχαν την πρωτοβουλία στις ερωτικές συνευρέσεις. Όμως, η ηρωίδα του Νέουμαν, —όπως η Ευρώπη—, είναι μια γυναίκα του 19ου που είδε να περνούν από πάνω της ο 20ός και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.»
LuisGarcíaMontero, ElPais

«Η λογοτεχνία του 21ου αιώνα θα ανήκει στον Νέουμαν και σε μερικούς ομόαιμους αδελφούς του.»
Roberto Bolaño

«Ένα συναρπαστικό, φιλόδοξο και γενναιόδωρο μυθιστόρημα.»
JuanGabrielVásquez, TheGuardian

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το μυθιστόρημα κατέχει δικαιωματικά μια θέση στον ήλιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ως ένα έργο αληθινής ομορφιάς και σπινθηροβόλου ευφυΐας από έναν πληθωρικά ταλαντούχο συγγραφέα.»
Richard Gwyn, The Independent

«Μείζονμυθιστόρημαιδεών. Μιαεκπληκτικάεμπνευσμένησύνθεση.»
J. Ernesto Ayala-Dip, El País

«Ο ταξιδιώτης του αιώνα είναι ένας στοχασμός για τις ουτοπίες και τις απομαγεύσεις της Ευρώπης, για τους απάτριδες, τους αιώνιους πρόσφυγες.»
Ricardo Baixeras, El Periódico

«Μυθιστόρημα ιδεών, ανάμεσα στον Πύργο του Φραντς Κάφκα και το Μαγικό βουνό του Τόμας Μαν.»
Publishers Weekly

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα