Ματιά

«Θάνατος στην Βενετία», Τόμας Μαν

Το γράψιμο είναι τόσο άψογα μελετημένο ώστε να κάνει τον αναγνώστη να συμπαθήσει τον άμοιρο ήρωα.

Γράφει: Matia Gr
«Θάνατος στην Βενετία», Τόμας Μαν

Θάνατος στην Βενετία
Ένα από τα πιο ισορροπημένα βιβλία του Μαν. Δε γέρνει προς το μεταφυσικό τόσο όσο δε γέρνει και προς τον υπερρεαλισμό. Σημαντικότατο κείμενο κι όμως τόσο απλό και με γρήγορο ρυθμό, βιβλίο που στάθηκε η αρχή για να μελετήσω και άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα.

Στρωτά και κλιμακωτά μας αφηγείται τον έρωτα που γεννήθηκε στον ήρωα για ένα νεαρό αγόρι. Ξεκινά με διάφορες διακριτικές παρατηρήσεις περί ομορφιάς, χάρης και αισθητικής για να καταλήξει σε ένα κυριολεκτικό κυνηγητό του αγοριού από τον ήρωα.

Γκρεμίζοντας ανέλπιστα και τελικά εύκολα τα διάφορα στάδια (ή εμπόδια) ηθικών φραγμών. Όλα αυτά, βέβαια, μέσα σε ένα σοβαρό και πνευματώδες πλαίσιο, λουσμένο από τις σκέψεις και τις ανησυχίες του ήρωα, από τη μια για τον στόχο του και από την άλλη για την απίστευτη ανικανότητα του να σταματήσει.

Ο Τόμας Μαν απέδωσε άψογα την συντριβή της εξωτερικής βιτρίνας μιας δοκιμασμένης ηθικής, από εσωτερικές και αρχέγονες ψυχικές παρορμήσεις που αθόρυβα κυρίευσαν, τον κατά τα άλλα άμεπτο ήρωα.

Το γράψιμο είναι τόσο άψογα μελετημένο ώστε να κάνει τον αναγνώστη να συμπαθήσει τον άμοιρο ήρωα που μοιάζει να μην ελέγχει την βούλησή του τώρα που το τέλος της ζωής του πλησιάζει.

Spirostr

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μυθιστόρημα

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;