Ματιά

Ο πολιτισμός της υπαίθρου

Παναγιώτης Δ. Μανιάτης Εκδόσεις Γκοβόστη ISBN 978-960-446-172-1 Τα μνημεία είναι η μήτρα των μουσείων. Η παρούσα μελέτη αποτελεί τεκμηριωμένη ανάλυση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής υπαίθρου. Άξονάς της είναι η ιδιαίτερη […]

Ο πολιτισμός της υπαίθρου

Ο πολιτισμός της υπαίθρουΠαναγιώτης Δ. Μανιάτης
Εκδόσεις Γκοβόστη
ISBN 978-960-446-172-1

Τα μνημεία είναι η μήτρα των μουσείων.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί τεκμηριωμένη ανάλυση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής υπαίθρου. Άξονάς της είναι η ιδιαίτερη πατρίδα ηρωικών και φιλοπρόοδων μορφών, όπως ο Νικηταράς και ο θείος του, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ένα χωριό, το Τουρκολέκα, με παράδοση πανελλαδικά μοναδική –σαν την αμπάρα που χώριζε τις καλλιέργειες από το βοσκότοπο–, με θησαυρούς μνημειακούς και φυσιογνωμία μνημειώδη, στο οποίο αποτυπώνεται η κουλτούρα των χωριών του χθες και του σήμερα.

Ο Παναγιώτης Δ. Μανιάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Τουρκολέκα της επαρχίας Μεγαλοπόλεως της Αρκαδίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επέδειξε σημαντική συμβολή στα ελληνικά γράμματα και υπηρέτησε τη Μέση Εκπαίδευση, φθάνοντας στο βαθμό του Λυκειάρχη. Ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του, τον οποίο και μελέτησε διεξοδικά.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;