«Ο Τελευταίος Πιστολέρο», Στίβεν Κινγκ - «The Gunslinger», Stephen King .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ο Τελευταίος Πιστολέρο», Στίβεν Κινγκ – «The Gunslinger», Stephen King

Το πρώτο, απογοητευτικό, βήμα μιας επικής -κατά τα σχέδια του συγγραφέα- σειράς!

Γράφει: Matia Gr
«Ο Τελευταίος Πιστολέρο», Στίβεν Κινγκ – «The Gunslinger», Stephen King

Ο Τελευταίος Πιστολέρο

Το Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Bell, το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Μαύρος Πύργος – The Dark Tower». Φέρει τον τίτλο «Ο Τελευταίος Πιστολέρο – The Gunslinger» και φυσικά συγγραφέας του είναι ο Στίβεν Κινγκ – Stephen King.

Υπόθεση βιβλίου

Ο μαυροντυμένος άντρας έφυγε στην έρημο και ο πιστολέρο τον ακολούθησε.
Ήταν η απόλυτη έρημος· απλωνόταν πελώρια, μοιάζοντας αιώνια κάτω από τον ουρανό προς όλες τις κατευθύνσεις. Λευκή, εκτυφλωτική, άνυδρη, εντελώς μονότονη πέρα από την αχνή, νεφελώδη αχλή των βουνών στον ορίζοντα και το διαβολόχορτο, που γεννούσε γλυκά όνειρα, εφιάλτες και θάνατο. Κάπου κάπου, μια ταφόπετρα έδειχνε το δρόμο, γιατί κάποτε το ανεμοδαρμένο μονοπάτι που ξετυλιγόταν μέσα από το παχύ στρώμα αλκαλίου ήταν δημοσιά. Κάρα κι άμαξες τη διέσχιζαν. Ο κόσμος, από τότε, είχε προχωρήσει παραπέρα. Ο κόσμος είχε ερημώσει.

Στο χειρότερο σημείο αυτού του έρημου κόσμου, στην άνυδρη ατελείωτη έρημο, καλείται ο ήρωας μας -ο Ρόλαντ ο πιστολέρο- να προφτάσει τον μυστηριώδη μαυροντυμένο άντρα με τις μαγικές ικανότητες. Είναι βέβαιος ότι μέσω του Μάγου θα μπορέσει να βρει τον δρόμο για τον Μαύρο Πύργο. Για το μέρος εκείνο που θα λάβει μέρος η αποστολή του… η τελευταία αποστολή των Πιστολέρο· του τάγματος που αριθμεί πλέον μόνο ένα μέλος, εκείνον!

Η πορεία είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Τα βουνά -εκεί πιστεύει ότι θα καταφέρει να συναντήσει τον στόχο του- είναι ακόμα πολύ μακριά. Άραγε θα συναντήσει κανέναν στον αφιλόξενο αυτό τόπο; Και αν ναι θα τον βοηθήσει ή θα τον δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στο εγχείρημα του;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Αυτό που μου έκανε εντύπωση από τις πρώτες κιόλας σελίδες του «Ο Μαύρος Πύργος 1 – Ο Τελευταίος Πιστολέρο» ήταν το θολό τοπίο. Δεν καταλάβαινες τόσο τον ρόλο των κεντρικών ηρώων όσο και το γενικότερο πλαίσιο που κινείται η μυθιστορία.

Περίμενα ότι τουλάχιστον στις τελευταίες σελίδες του, θα ξεκαθάριζαν τα πράγματα. Και ω… τι έκπληξη! Ελάχιστες γωνίες του μύθου φωτίστηκαν… και αυτές δεν είναι και οι πλέον σημαντικές. Αν στα προηγούμενα προσθέσεις και την πάμφτωχη πλοκή… βράστα Χαράλαμπε…

Ως πρώτο βιβλίο μιας -επικής κατά τα σχέδια του συγγραφέα- σειράς θα έπρεπε το «Ο Μαύρος Πύργος 1 – Ο Τελευταίος Πιστολέρο» να σου καθορίσει το πλαίσιο που θα κινηθεί ο μύθος και να σου ξεκαθαρίσει τον ρόλο των βασικών ηρώων που θα δράσουν σε αυτόν. Αμ δε!

Στο πρόλογο αναφέρει ο Στίβεν Κίνγκ ότι σκοπός του ήταν να συνδυάσει μια ιστορία Western (αλά Σέρτζιο Λεόνε) με μια ιστορία Φαντασίας (αλά Τόλκιν). Ελπίζω πραγματικά να το καταφέρει στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς (θα σας γράψω για εκείνα μόλις τα διαβάσω) γιατί το πρώτο βήμα είναι Απογοητευτικό! Οψόμεθα…

Οπισθόφυλλο:

Ο Ρόλαντ της Γαλαάδ ξεκινάει το συνταρακτικό ταξίδι του προς τον πανίσχυρο και μυστηριώδη Μαύρο Πύργο, ακολουθώντας τα ίχνη του Μαυροντυμένου Άντρα… Είναι ο τελευταίος Πιστολέρο, μια αινιγματική, μοναχική φιγούρα, σ’ έναν μισοερειπωμένο κόσμο γεμάτο δυσοίωνα τοπία και μακάβρια απειλή, που αντικαθρεπτίζει τρομακτικά τον δικό μας. Στην πορεία του, θα συναντήσει μια σαγηνευτική γυναίκα, την Άλις, θα γίνει φίλος με ένα αγόρι από τη Γη, τον Τζέικ, και θα βρεθεί μετέωρος ανάμεσα στην κατάρα και τη σωτηρία, αντιμετωπίζοντας το πιο αγωνιώδες δίλημμα της ζωής του…
Και ο Πύργος είναι τώρα πιο κοντά…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο Μαύρος Πύργος 1 – Ο Τελευταίος Πιστολέρο
The Dark Tower 1 – The Gunslinger

Συγγραφέας

Στίβεν Κινγκ
Stephen King

Μεταφραστής

Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Bell

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2003

Αριθμός σελίδων

300

ISBN

978-960-620-462-3

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.