«Πόλη της ουράνιας φωτιάς», Κασσάνδρα Κλερ - «City of heavenly fire», Cassandra Clare .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Πόλη της ουράνιας φωτιάς», Κασσάνδρα Κλερ – «City of heavenly fire», Cassandra Clare

Δροσερή γραφή, ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση χαρακτήρων και σχέσεων και φυσικά πάνω απ’ όλα, μπόλικη δράση.

Γράφει: Matia Gr
«Πόλη της ουράνιας φωτιάς», Κασσάνδρα Κλερ – «City of heavenly fire», Cassandra Clare

Πόλη της ουράνιας φωτιάς

Έρχομαι.
Η λέξη πετάρισε στο πίσω μέρος του μυαλού του Τζέις σαν άγγιγμα από πούπουλο και τον έκανε να ανατριχιάσει. Είδε το φτερό ενός αγγέλου, σκισμένο απ’ το κορμί του, πεταμένο σε μια λίμνη από χρυσό αίμα.
Έρχομαι.

Που συμβαίνουν αυτά; Μα φυσικά στον κόσμο που εμπνεύστηκε και μετέφερε με περισσή μαεστρία στο χαρτί η Αμερικανίδα συγγραφέας Κασσάνδρα Κλερ. Η επική σειρά της, «Θανάσιμα εργαλεία» έφτασε αισίως στο έκτο βιβλίο το οποίο αποτελεί και τον επίλογό της.

Μετά τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου, όπου η φωτιά του Ένδοξον μετοίκησε στο σώμα του Τζέις, οι αγαπημένοι μας ήρωες έχουν αρκετά προβλήματα. Από τη μια οι συνεχείς ανακρίσεις από το κονκλάβιο και από την άλλη η αδυναμία δράσης, τους έχουν τεντώσει τα νεύρα σε επικίνδυνο βαθμό. Δεν είναι άλλωστε και από τους ανθρώπους που μπορούν να μένουν άπραγοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προς το παρόν βρίσκονται στο Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης όπου το κλίμα των Χριστουγέννων που πλησιάζουν δεν καταφέρνει να αγγίξει τις ζωές των ενοίκων του.

Ο Σεμπάστιαν από την άλλη, που όλο αυτό το διάστημα δίνει σάρκα και οστά στα βδελυρά του σχέδια, έχει ξεκινήσει τις κατά μέτωπο επιθέσεις σε διάφορα Ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Έξι από αυτά έχουν ήδη λυγίσει κάτω από τον σφιχτό γρόνθο των Σκοτεινών Κυνηγών που έχει υπό την εξουσία του. Η πρώτη αντίδραση του Κονκλαβίου; Αντίθετη στο δόγμα “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”, δίνει εντολή να εκκενωθούν άμεσα τα Ινστιτούτα και όλοι οι Κυνηγοί των Σκιών να ταμπουρωθούν στην Άιτρις που οι άμυνές της είναι οι πιο ισχυρές στον κόσμο.

Ο Τζέις, η Κλέρι, ο Σάιμον, η Ίζαμπελ, ο Άλεκ, ο Μάγκνους, ο Λουκ και φυσικά η Τζόσλιν θα χρειαστεί για άλλη μια φορά να υπερβούν εαυτούς και να διορθώσουν όλα όσα η αναβλητικότητα του δυσκίνητου Κονκλαβίου έχει δημιουργήσει. Και μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται και η βασίλισσα των Σίλι που θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο…


Τη βασίλισσα πάντα τη γοήτευαν οι Κυνηγοί των Σκιών -ήταν κατά το ένα μέρος άγγελοι, όπως και ο λαός των Ξωτικών· σίγουρα θα υπήρχε κάποια συγγένεια μεταξύ τους- αλλά δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα έβρισκε κάποιον την προσωπικότητα του οποίου θα μπορούσε να ανεχτεί για περισσότερα από πέντε λεπτά, μέχρι που γνώρισε τον Σεμπάστιαν. Ήταν όλοι τους τόσο φρικτά υποκριτές. Όχι ο Σεμπάστιαν όμως. Ήταν πολύ ασυνήθιστος για άνθρωπο και ειδικά για Κυνηγό των Σκιών.

Προς ποια πλευρά θα γύρει την ζυγαριά η ιδιότυπη αυτή συμμαχία του Σεμπάστιαν με το πανίσχυρο γένος των Ξωτικών; Σε τι κόσμο θα κληθούν να ζήσουν οι άνθρωποι, όταν η τελευταία μάχη μεταξύ των δυνάμεων του Σεμπάστιαν και των Κυνηγών των Σκιών θα έχει δοθεί; Τι θέση θα έχουν τα πλάσματα του σκότους σε αυτόν τον νέο κόσμο; Οι Κυνηγοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να επιτελούν το θεάρεστο έργο τους, ή θα έχουν εξαφανιστεί ως είδος; Ευτυχώς για εκείνους αλλά και για όλους όσους επιθυμούν να μην αλλάξει το Status Quo του πλανήτη, οι Κυνηγοί έχουν συμμάχους έξω από τις τάξεις τους, που αν και φαίνεται ακατόρθωτο ίσως και να κάνουν τη διαφορά.

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα σας δώσει η ίδια η Κασσάνδρα Κλερ στο τελευταίο αυτό βιβλίο της σειράς «Mortal Instruments» που φέρει τον τίτλο «Πόλη της ουράνιας φωτιάς» και κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή.

Στα χνάρια των προηγούμενων βιβλίων της ταλαντούχας συγγραφέως κινείται και αυτό το μυθιστόρημά της. Δροσερή γραφή, ενδιαφέρουσα σκιαγράφηση χαρακτήρων και σχέσεων και φυσικά πάνω απ’ όλα, μπόλικη δράση. Σε αυτό το έκτο βιβλίο θαρρώ ότι η δράση έχει ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο μιας και ξεκινά σχεδόν από την πρώτη σελίδα και σταματά λίγο πριν το τέλος, 800+ σελίδες αργότερα.

Ιδιαίτερες συστάσεις δεν πιστεύω ότι χρειάζονται τα βιβλία της Κασσάνδρας Κλερ, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα έχουν λατρέψει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσετε την αυλαία αυτής της επικής ιστορίας και θα σας αφήσει με ένα χαμόγελο και ένα αίσθημα ότι όλα τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και αποδόθηκαν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Διαβάστε το!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Στο συναρπαστικό και πολυαναμενόμενο τελευταίο βιβλίο της βραβευμένης σειράς Θανάσιμα Εργαλεία, η Κλέρι και οι φίλοι της πολεμάνε το μεγαλύτερο κακό που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ: τον ίδιο τον αδελφό της Κλέρι.
Ο Σεμπάστιαν Μόργκενστερν είναι σε δράση, στρέφοντας συστηματικά τον ένα Κυνηγό εναντίον του άλλου. Με τη χρήση του Δαιμονικού Κυπέλλου, μετατρέπει τους Κυνηγούς σε εφιαλτικά πλάσματα, διαλύοντας οικογένειες και αγαπημένους, καθώς οι τάξεις του Σκοτεινού στρατού του αυξάνονται.
Οι απειλούμενοι Κυνηγοί αποσύρονται στην Άιντρις – αλλά ούτε οι διάσημοι δαιμονικοί πύργοι του Αλικάντε δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τον Σεμπάστιαν μακριά. Και με τους Νεφιλίμ παγιδευμένους στην Άιντρις, ποιος θα προστατεύσει τον κόσμο από τους δαίμονες;
Όταν μία από τις μεγαλύτερες προδοσίες στην ιστορία των Νεφιλίμ αποκαλύπτεται, η Κλέρι, ο Τζέις, η Ίζαμπελ, ο Σάιμον και ο Άλεκ πρέπει να κινηθούν – ακόμα κι αν το ταξίδι τους τούς οδηγήσει βαθιά στα βασίλεια των δαιμόνων, όπου δεν έχει πατήσει κανένας Κυνηγός πριν, και από όπου κανένας άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει ποτέ…
Η αγάπη θα θυσιαστεί και ζωές θα χαθούν σε αυτή τη μάχη που θα κρίνει τη σωτηρία του κόσμου, στο συγκλονιστικό φινάλε της κλασικής πλέον σειράς φαντασίας Θανάσιμα Εργαλεία!

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.