Ματιά

«Ταχύτητα», του Ντιν Κουντζ – Velocity – Dean Koontz

Η Ταχύτητα (Velocity) του Dean Koontz είναι ένα θρίλερ που θα σας κόψει την ανάσα! Πόσο γρήγορα μπορείς να τρέξεις όταν κινδυνεύει η ζωή σου;

Γράφει: Matia Gr
«Ταχύτητα», του Ντιν Κουντζ – Velocity – Dean Koontz

Ο Μπίλι Γουάιλς, 34 ετών και μπάρμαν σε ένα φιλήσυχο μπαρ του Βίνγιαρντ Χιλς μόλις τέλειωσε τη βάρδιά του και κατευθύνεται προς το αυτοκίνητό του. Σε αυτό, στερεωμένο στον υαλοκαθαριστήρα, βρίσκει ένα σημείωμα που φέρνει στη ζωή του τα πάνω – κάτω. Ένας δολοφόνος τον βάζει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο υποψήφια θύματα. Αν ο Μπίλι δείξει στην αστυνομία το σημείωμα θα σκοτώσει μια ηλικιωμένη γυναίκα. Αν το κρατήσει κρυφό ο δολοφόνος θα σκοτώσει μια νέα γυναίκα. Η διορία που ο Μπίλι έχει για να αποφασίσει είναι έξι ώρες. Μην μπορώντας να καταλάβει αν πρόκειται για φάρσα ή όχι, επιλέγει να παραμείνει αμέτοχος. Μια νέα γυναίκα όμως δολοφονείται αποδεικνύοντάς του έτσι ότι ο δολοφόνος δεν αστειεύεται. Όσο ο Μπίλι προσπαθεί να μείνει αμέτοχος τόσο ο κατά συρροήν δολοφόνος τον βάζει μέσα στο παιχνίδι του πιο πολύ, μειώνοντας με κάθε νέο μήνυμα την χρονική προθεσμία που του δίνει, αλλά και αλλάζοντας τους «κανόνες» του παιχνιδιού. Κάποια στιγμή έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και η συνάντηση αυτή αφήνει στον ήρωά μας για ενθύμιο μερικές πληγές και έντονο πόνο. Έχοντας γίνει πλέον αδύνατο να κρατήσει τον εαυτό του έξω από το παιχνίδι, ο Μπίλι αποφασίζει να αναλάβει δράση και να γίνει εκείνος ο κυνηγός.

Ο Dean Koontz, αδιαμφισβήτητος μάστορας των μυθιστορημάτων τρόμου, μας παρασέρνει για άλλη μια φορά σε μια ιστορία που οι ήρωές του βιώνουν ακραίες καταστάσεις. Τα γεγονότα διαδραματίζονται μέσα σε τρεις μέρες, με ροή που θυμίζει χιονοστιβάδα. Στην αρχή κυλούν αργά αλλά όσο περνούν οι σελίδες η ένταση αυξάνεται ενώ ο ρυθμός των δυνατών σκηνών γίνεται συνεχώς επιταχυνόμενος, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του βιβλίου «Ταχύτητα». Ένα άλλο στοιχείο που κάνει αυτό το βιβλίο ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, είναι ο τρόπος γραφής του συγγραφέα. Χωρίς να έχει μακροσκελείς περιγραφές του χώρου που δρουν οι ήρωες του, σε βάζει μέσα στη δράση. Όσα παραλείπει ο συγγραφέας τα δημιουργεί το μυαλό του αναγνώστη. Σαν ένα παζλ που εκείνος βάζει τα βασικά κομμάτια και εσύ ασυναίσθητα δημιουργείς και τοποθετείς τα υπόλοιπα φτιάχνοντας έτσι μια εικόνα που είναι μισή του Κουντζ και μισή δική σου.

Όντας φαν του Ντιν Κουντζ, έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελληνική γλώσσα. Αυτό που με εντυπωσιάζει κάθε φορά είναι ότι ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί ούτε το ελάχιστο από την πλοκή ενός βιβλίου στην πλοκή ενός άλλου. Κάθε ιστορία του είναι εντελώς διαφορετική. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το βιβλίο του «Ταχύτητα» που κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Bell, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του στο εξωτερικό.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ετοιμαστείτε για την ταχύτερη κούρσα της ζωής σας…

"Αν δεν πας αυτό το σημείωμα στην αστυνομία… θα σκοτώσω μια όμορφη ξανθιά δασκάλα… Αν πας… θα σκοτώσω μια ηλικιωμένη γυναίκα που ασχολείται με φιλανθρωπίες. Έχεις έξι ώρες για να αποφασίσεις. Η επιλογή είναι δική σου".

Το δακτυλογραφημένο σημείωμα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του έμοιαζε με αρρωστημένη φάρσα. Όμως μέσα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες, ο Μπίλι Γουάιλς, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, θα δει τη ζωή του να αποκτά το ρυθμό ενός εφιάλτη.

Γιατί πράγματι μια νεαρή ξανθιά δασκάλα δολοφονείται και τώρα εκείνος έχει πάρει ένα δεύτερο σημείωμα.

Και μια δεύτερη διορία.

Αυτή τη φορά ξέρει πως δεν πρόκειται για αστείο. Προσπαθεί να προλάβει ένα δολοφόνο που δρα με ασύλληπτη ταχύτητα. Κι ο Μπίλι είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τη θανάσιμη πρόκληση που του θέτει: Η επιλογή είναι δική σου.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα